Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Windmolen Messen van Herder

Windmolen Messen van HerderWindmolen Messen van Herder

Vaatwasmachinebestendig en roestvrij - zo worden messen vaak gemeten. Maar iedereen die ooit tijdens het koken met een bot mes heeft geworsteld, weet dat scherpte veel belangrijker is. Voor velen is er niets frustrerender dan de cellen van fruit, groenten of kruiden met het mes te pletten in plaats van het mes er zachtjes doorheen te laten glijden - afscheid van aroma en sappen. Het is juist dit moment dat het kaf van het koren scheidt als het op meskwaliteit aankomt. Lang geleden, in productcatalogus nr. 2 (1989), introduceerden wij dergelijke snijgereedschappen die ons ook nu nog overtuigen: messen van niet roestvrij koolstofstaal. Wij hebben deze altijd betrokken van de "Windmühlenmesser-Manufactur Robert Herder" in Solingen. Zeker, deze messen vereisen zorgvuldigheid in vergelijking met roestvrijstalen exemplaren - omdat het materiaal verkleurt bij het eerste contact met zuur en niet geschikt is voor de vaatwasmachine. Maar hun (langdurige) scherpte is indrukwekkend. Elke snee opnieuw.

Koolstofstaal. scherpt zichzelf

Herder-01-60639Herder-01-60639

Messen die roesten kunnen niet goed zijn - zou je denken. Verre van dat. Het zijn juist messen die roesten die goed zijn. Omdat hun bladen een hoog percentage koolstof bevatten. Dit koolstofstaal, ook wel koolstofstaal of gewoon staal genoemd, kan bijzonder sterk worden gehard en uiterst scherp worden gemaakt. Bovendien slijten dergelijke bladen gelijkmatig aan beide kanten: ze worden kleiner en dunner, maar behouden hun scherpe snijhoek en worden dus niet bot - het blad scherpt zichzelf, om het zo te zeggen. Het materiaal is dus bepalend voor de scherpte en het behoud van de snede van een mes. Terwijl lemmeten van oudsher van koolstofstaal waren gemaakt, hebben messen van roestvrij staal deze de laatste decennia bijna volledig vervangen.

Messen van de hoogste kwaliteit. Een mensenleven

De firma Robert Herder, opgericht in Solingen in 1872 - bekend om zijn Windmühlen-messen - maakt ze nog steeds, deze lemmeten van ongelegeerd, d.w.z. roestvrij staal. En dat doen ze uit overtuiging. Giselheid Herder-Scholz, eigenaar van het bedrijf en achterkleindochter van de oprichter, weet dat als je een mes van koolstofstaal met zorg behandelt, het een leven lang meegaat.

Oude en nieuwe messenOude en nieuwe messen

Bescheiden, maar ook vol trots, vertelt ze hoe steeds weer klanten hun favoriete messen of erfstukken na tientallen jaren gebruik opsturen voor reparatie: Het houten handvat is versleten, kan het vervangen worden? Meestal geen woord over het lemmet, want dat is meestal ook na meer dan 60 jaar nog scherp. De eigenaar van het bedrijf archiveert deze hedendaagse getuigenissen graag in ruil voor nieuwe Windmühlen-messen. Zij zou de oude snijwerktuigen graag eens tentoonstellen. Immers, gebruikte messen van koolstofstaal zijn uniek: de handvaten zijn in de loop der tijd versleten, de lemmeten kort en donkergrijs aangetast. Deze volkomen onschadelijke verkleuring gaat hand in hand met de gevoeligheid van koolstofstaal voor corrosie. Als het in contact komt met vloeistoffen, melkzuur en fruitzuren, treedt oxidatie op.

De kunst van het messen slijpen

Maar het juiste materiaal maakt nog geen scherp mes. De snijkwaliteit van een lemmet hangt alleen af van de manier waarop het is bewerkt - vooral hangt het af van de manier waarop koolstofstaal is warmtebehandeld en geslepen. Daarom gelooft Robert Herder nog steeds dat goede messen met de hand worden gemaakt. 70% van de ongeveer 70 stappen die nodig zijn om een Windmühlen-mes te maken, van het stansen van de blanks tot het uiteindelijke slijpen, worden hier nog steeds met de hand gedaan.

Het mes is geslepenHet mes is geslepen
De Herder Dunne SectieDe Herder Dunne Sectie
Controle van het bladControle van het blad

Giselheid Herder-Scholz kan gewoon niet zonder handvaardigheid als het gaat om zeer fijne taken zoals het slijpen of polijsten (fijnslijpen) van het lemmet, het reiden (samenvoegen van lemmet en handvat) en het afwerken (opnieuw slijpen van het lemmet). Daarom is zij blij dat zij in haar bedrijf traditionele deskundigheid heeft weten te behouden die elders allang verdwenen is. Zo worden de messen hier nog steeds uiterst dun geslepen met de "Solingen thin grinding", waardoor ze bijzonder scherp zijn. Om deze kennis te behouden, leidt het bedrijf sinds 1998 opnieuw leerlingen op in de oude ambachten zoals slijper en pließter. Want de toekomst van Herder messen ligt in de handen van de leerlingen van vandaag.

Inheems en exclusief bij Manufactum. Appelhouten handvat

Het hout van de appelboom is geen typisch commercieel hout. Het kost tijd om het te verwerken, want dit hout droogt maar langzaam. Het wordt zelden gebruikt als materiaal voor mesheften, hoewel het voor dit doel uitstekend geschikt is. Appelhout is immers een van de inheemse edele houtsoorten, het is zeer hard, zwaar en resistent, en alleen al daarom kan het zeer goed worden gesneden, gezaagd, geschaafd of gedraaid. Bij Herder in Solingen, wordt het hout gestoomd.

Tegenwoordig heeft stomen de plaats ingenomen van raften (dat vroeger nodig was voor transportdoeleinden). Een verblijf van enkele uren in de stoomkamer heeft op het hout een soortgelijk effect als de invloed van stromend water. Het is minder gevoelig voor veranderingen van warmte naar koude en van droogte naar vochtigheid - de spanningen in het hout worden verminderd. Zelfs in verwerkte toestand beweegt het materiaal nadien nauwelijks - zelfs niet wanneer het bij het snijden van fruit of groenten in contact komt met sap. Vooral voor keukenmessen is deze eigenschap een onschatbaar voordeel en spreekt ze voor de duurzaamheid van het product. Zorgvuldig glad gepolijst en behandeld met een speciale onderhoudsolie, voelt het hout warm aan in de hand. Herdermessen met een heft van appelboomhout kunt u alleen bij ons krijgen.

De messen van de Robert Herder Vervaardiging in één oogopslag

Hints voor gebruik:

Vanwege hun hoge hardheid mogen deze messen uit Solingen tijdens het snijden niet worden gedraaid of gekanteld, omdat dit kan leiden tot afbrokkeling van het lemmet.

Onderhoudsinstructies:
Messen van carbonstaal mogen niet in de vaatwasser. Veeg de messen na het spoelen droog (breng wat lemmetolie aan als ze lange tijd niet zijn gebruikt). Roest kan worden verwijderd met roest gum. Het slijpen kan worden gedaan met een aanzetstaal. En let op: Af en toe kunnen er lichte verkleuringen zijn op het materiaal van het blad. Dit is echter geen teken van inferieure kwaliteit, maar wijst slechts op het vrij hoge koolstofgehalte van het materiaal.

Menu