Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Sneeboer. Nederlands tuingereedschap voor 100 jaar

Tuingereedschap van SneeboerTuingereedschap van Sneeboer

De grootvaderlijke smederij uit 1913 is vandaag de dag nog steeds het hart van Sneeboer. En hoewel het bedrijf, dat Manufactum al bijna twee decennia tot zijn klanten mag rekenen, nu gevestigd is op een gemeenschappelijk industrieterrein aan de westelijke oever van het IJsselmeer, is de productie van het gesmede tuingereedschap altijd ambachtelijk gebleven. De bekwame smid is nog steeds in de smederij.

Frank Sneeboer, een van de drie broers die samen de zaak runnen, geeft met veel rust en vakmanschap vorm aan wat nodig is: Gereedschapskoppen of de veren en tules van handvathouders worden herhaaldelijk tot gloeien gebracht en met hamerslagen bewerkt tot hun uiteindelijke, functionele vorm is bereikt.

Sneeboer verwerkt twee verschillende roestvrije staalsoorten: een lager gelegeerd, soepeler en beter smeedbaar staal voor de functionele onderdelen en een hoger gelegeerd, taaier roestvrij staal voor de houders.

Tuinspade roestvrij staalTuinspade roestvrij staal
Hout voor tuingereedschapHout voor tuingereedschap
Diverse gereedschappenDiverse gereedschappen
Sneeboer voor ManufactumSneeboer voor Manufactum
In de smederijIn de smederij
Tuinspade roestvrij staal in uitvoeringTuinspade roestvrij staal in uitvoering

Er is alleen machineondersteuning waar dat het werk vergemakkelijkt: bij het snijden van de blanks, die de krachtige straal van een watersnijder met een druk van 3.500 bar nauwkeurig losmaakt van staalplaten van groot formaat, bij het met de hand lassen, waarbij de koppen van de apparaten en de houders met elkaar worden verbonden, of bij het polijsten, wanneer het belangrijk is alle sporen van de produktie zorgvuldig uit het materiaal te verwijderen.

15 werknemers doen al het werk. Dit betekent vaak dat niet onmiddellijk aan elke vraag kan worden voldaan. Maar om staal van mindere kwaliteit te gebruiken, om niet meer afhankelijk te zijn van smeden? Een idee dat zelfs nooit bij Jaap Sneeboer, de huidige eigenaar, zou opkomen. "Dat kunnen we niet doen. Hoe gaan we dat doen?" Een stelregel van zijn grootvader geldt nog steeds: alleen het echt goede is goed genoeg.

Koninklijke Nederlandse Hofleverancier

In de loop der jaren was het niet meer dan normaal dat men zich specialiseerde in tuingereedschap: de vele kwekerijen in de omgeving die commercieel groenten verbouwden of - uiteraard - bolbloemen kweekten, wilden graag bevoorraad worden met nuttig gereedschap. Dit werd geleverd door Arie Sneeboer, die volgens de bedrijfsgeschiedenis waarschijnlijk de eerste in Europa was die roestvrij staal gebruikte voor het smeden van zijn gereedschappen in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw.

Uit het aanvankelijk vrij overzichtelijke aantal werktuigen voor de behoeften van de kwekerijen in de regio is een assortiment van meer dan 200 verschillende modellen gegroeid. Historische verzamelingen, oude catalogi en illustraties dienden vaak als model. Menig lang vergeten typisch gereedschap is opnieuw uitgegeven, en het is niet ongewoon dat gereedschap dat al tientallen jaren in gebruik is, terugkomt naar de smederij voor revisie.

Schoppen aan het plantenSchoppen aan het planten

Sneeboer gereedschap is nog steeds niet verkrijgbaar in de bouwmarkten. Ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan in 2013 werden zij bij koninklijk besluit benoemd tot hofleverancier van het Nederlandse koningshuis; een titel die, indien aangevraagd, alleen wordt verleend aan die bedrijven in het land die al honderd jaar (of langer) in het bezit zijn van één en dezelfde familie. En hun producten moeten overtuigen door uniciteit. De Sneeboers hebben beide samen bereikt en zijn daar bijzonder trots op.

Op de vraag of de geschiedenis van zijn bedrijf een succesverhaal is, geeft Jaap Sneeboer een bescheiden antwoord:

"Ja, misschien," zegt hij, "maar een beetje geluk hoort er ook bij. Sneeboer vertrouwt volledig op zijn familie, net als zijn vader en grootvader voor hem.

Menu