Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Hydrofiel. Voor de liefde van het water

Voor de liefde van het water. HydrofielVoor de liefde van het water. Hydrofiel

De gemakkelijkste plaats om water te besparen is waar het het vaakst wordt gebruikt. En de badkamer, die alleen al voor baden, douchen en persoonlijke hygiëne meer dan een derde van het drinkwaterverbruik in Duitsland voor zijn rekening neemt, is de onbetwiste koploper in de statistieken. Als men niet alleen kijkt naar het werkelijke verbruik, maar ook naar de hoeveelheid "virtueel water" - een kengetal dat aangeeft hoeveel water in totaal is gebruikt voor de vervaardiging van produkten - neemt het absolute waterverbruik rond de badkamer nog aanzienlijker toe.

Dit is waar het bedrijf Hydrophil om de hoek komt kijken: De waterminnende jonge ondernemers (Hydrophil van het Oudgriekse hýdōr "water" en phílos "liefhebben") zetten zich in om van de badkamer een allround duurzame plek te maken. Hun claim: laagdrempelige productalternatieven uit de hygiënesector aanbieden die waterneutraal, veganistisch en eerlijk geproduceerd zijn.

Water neutraal? Wat betekent dat?

Neutraal geproduceerd waterNeutraal geproduceerd water

De eigen norm van het bedrijf is een triade boven de producten van Hydrophil. Helemaal vooraan en met nadruk op de hoge waarde voor de onderneming: "waterneutraal", een woord dat niet in het woordenboek voorkomt. "Ja, het is waar, wij hebben de term uitgevonden," zegt Christoph Laudon, een van de oprichters van het jonge merk, "wij zien het als een tegenhanger van CO2-neutraal." Natuurlijk kan dit, net als CO2-neutraliteit, slechts een benadering zijn, aldus Laudon. "Wij zien de term meer als een concept, als een productiemethode die uitgaat van natuurlijke grondstoffen die groeien zonder kunstmatige irrigatie. Bovendien gebruiken we bijvoorbeeld alleen verven die geen chemische additieven bevatten en dus bij compostering geen sporen in het grondwater achterlaten".

"Een familiebedrijf onder vrienden"

De liefde voor water is niet alleen het zakelijke idee achter de gemeenschappelijke onderneming, het is ook wat de drie oprichters Christoph Laudon, Wanja Johannes Weskott en Sebastian Bensmann in de eerste plaats samenbracht. De Hamburgers ontmoetten elkaar bij Viva con Agua, een vereniging die campagne voert voor onbeperkte toegang tot schoon drinkwater wereldwijd. Hun gedeelde interesse groeide uit tot een vriendschap, en op een dag tijdens een fietstocht, terwijl ze Sebastian's laatste blogpost over het onderwerp "waterverbruik bij textielproductie" bespraken, kwamen ze op het idee: "Dat kan beter." En dat konden ze: Het eerste product, een zelfbedrukt T-shirt, werd zo goed ontvangen dat een vast idee al snel uitgroeide tot een bloeiende start-up.

alledaagse dingen beter maken. Het "duurzame badkamer" project

De T-shirts waren slechts het startsein. Het idee groeide al snel uit tot een specialisatie in hygiëne- en lichaamsverzorgingsproducten. "We vinden het wiel niet opnieuw uit, maar vervangen bestaande alledaagse producten waarvoor niemand zijn dagelijkse routine hoeft te veranderen," legt Laudon uit. "We zien ze als deuropeners, als multipliers die de betrokkenheid bij en het gesprek over water bevorderen."

BamboeBamboe

Bamboe groeit zonder kunstmatige irrigatie

In productieIn productie

Redelijk geproduceerd

Bamboe tandenborstelsBamboe tandenborstels

Het eindproduct

Eerlijke producten, eerlijk werk

Een van de eerste producten en tevens het meest succesvolle - de tandenborstel van bamboe - is een goed voorbeeld van de aanpak van Hydrophil: "Wij produceren waar dat het meest zinvol is," legt Laudon uit. "Het is veel spannender om lokaal te beginnen, waar de oorspronkelijke materialen vandaan komen. In ons land is de ontwikkeling op het gebied van eerlijke arbeidsomstandigheden al ver gevorderd, terwijl je in andere landen, vooral ook in China, waar onze tandenborstels worden geproduceerd, echt nog wel een verschil kunt maken." Om recht te doen aan eerlijkheid, de derde pijler van hun eigen werk naast waterneutraliteit en veganistische productie, vertrouwen de Hydrophil-makers op langdurige samenwerking bij de selectie van hun partners.

Elk jaar bezoeken zij de Chinese fabrikanten, controleren zij de contracten en zien zij met eigen ogen de productieomstandigheden. Waar mogelijk produceren zij echter ook lokaal, zoals het geval is met de tandenborstelbekers, die gemaakt zijn van het bio-materiaal Arboblend®. En het concept is succesvol: in het diepe springen kan soms lonen.

Meer inspiratie over het onderwerp

Menu