Niewsbrief

Fabrikant

Hydrophil. Voor de liefde van het water

De gemakkelijkste plaats om water te besparen is waar het het meest wordt gebruikt. En de badkamer, die meer dan een derde van het drinkwaterverbruik in Duitsland alleen al voor baden, douchen en persoonlijke hygiëne voor zijn rekening neemt, is de onbetwiste koploper in de statistieken. Als men niet alleen kijkt naar het werkelijke verbruik, maar ook naar de hoeveelheid "virtueel water" - een kengetal dat aangeeft hoeveel water in totaal is gebruikt voor de vervaardiging van producten - neemt het absolute waterverbruik rond de badkamer nog veel sterker toe. Hier komt het bedrijf Hydrophil om de hoek kijken: De waterminnende jonge ondernemers (Hydrophil van het oud-Griekse hýdōr "water" en phílos "houden van") zetten zich in om van de badkamer een allround duurzame plek te maken. Hun claim: laagdrempelige productalternatieven uit de hygiënesector aanbieden die waterneutraal, veganistisch en eerlijk geproduceerd zijn.

Water neutraal? Wat betekent dat?

De eigen standaard van het bedrijf staat als een drie-eenheid boven de producten van Hydrophil. Helemaal vooraan en de hoge waarde voor het bedrijf benadrukkend: "waterneutraal", een woord dat niet in het woordenboek te vinden is. "Ja, het klopt, we hebben de term uitgevonden", zegt Christoph Laudon, een van de oprichters van het jonge merk, "we zien het als een tegenhanger van CO2-neutraal." Natuurlijk kan het, net als CO2-neutraliteit, slechts een benadering zijn, preciseert Laudon. "Wij zien de term meer als een concept, als een productiemethode die uitgaat van natuurlijke grondstoffen die groeien zonder kunstmatige irrigatie. Verder gebruiken we bijvoorbeeld alleen verf die geen chemische toevoegingen bevat en dus bij compostering geen sporen achterlaat in het grondwater."

Een familiebedrijf onder vrienden

De liefde voor water is niet alleen het zakelijke idee achter de gemeenschappelijke onderneming, het is ook wat de drie oprichters Christoph Laudon, Wanja Johannes Weskott en Sebastian Bensmann in de eerste plaats samenbracht. De Hamburgers ontmoetten elkaar bij Viva con Agua, een vereniging die campagne voert voor onbeperkte toegang tot schoon drinkwater wereldwijd. Hun gedeelde interesse groeide uit tot een vriendschap, en op een dag tijdens een fietstocht, terwijl ze Sebastian's laatste blogpost over het onderwerp "waterverbruik bij textielproductie" bespraken, kwamen ze op het idee: "Dat kan beter." En dat konden ze: Het eerste product, een zelfbedrukt T-shirt, werd zo goed ontvangen dat een vast idee al snel uitgroeide tot een bloeiende start-up.

alledaagse dingen beter maken. Het "duurzame badkamer" project

De T-shirts waren slechts het startsein. Het idee groeide al snel uit tot een specialisatie in hygiëne- en lichaamsverzorgingsproducten. "We vinden het wiel niet opnieuw uit, maar vervangen bestaande alledaagse producten waarvoor niemand zijn dagelijkse routine hoeft te veranderen," legt Laudon uit. "We zien ze als deuropeners, als multipliers die de betrokkenheid bij en het gesprek over water bevorderen."

Bamboe groeit zonder kunstmatige irrigatie

Redelijk geproduceerd

Het eindproduct

Eerlijke producten, eerlijk werk

Een van de eerste en tegelijkertijd meest succesvolle producten - de tandenborstel van bamboe - is een goed voorbeeld van de aanpak van Hydrophil. "We produceren daar waar het het meest zinvol is", legt Laudon uit. "Het is veel spannender om lokaal te beginnen, daar waar de oorspronkelijke materialen vandaan komen. In ons land is de ontwikkeling op het gebied van eerlijke arbeidsomstandigheden al ver, terwijl je in andere landen, vooral in China, waar onze tandenborstels worden geproduceerd, echt nog een verschil kunt maken." Om recht te doen aan eerlijkheid, de derde pijler van hun eigen werk naast waterneutraliteit en veganistische productie, vertrouwen de Hydrophil-makers bij de selectie van hun partners op langdurige samenwerking. Elk jaar bezoeken ze de Chinese fabrieken, controleren de contracten en zien de productieomstandigheden met eigen ogen. Waar mogelijk produceren ze ook lokaal, zoals bij de tandenborstelbekers, die gemaakt zijn van het biomateriaal Arboblend®. En het concept is geslaagd: in het diepe springen kan soms lonen.