Niewsbrief

Fabrikant

Silampos. De specialisten voor energiebesparend koken

Wij waarderen de potten en pannen van het merk Silampos om twee redenen. Ten eerste zijn ze bijzonder goed in het besparen van energie. Ten tweede is hun Portugese fabrikant een rolmodel op het gebied van milieubeheer.

In wezen is het energiebesparende talent van deze potten gebaseerd op de wijze waarop zij zijn geconstrueerd. De stabiele basis (de potbodem) wordt in drie afzonderlijke lagen op elkaar gelegd en de potwand wordt eveneens in drie lagen tegelijk opgetrokken. Het hoogtepunt is de aluminiumlegering in de kern, omgeven door een laag 18/10 roestvrij staal binnen en buiten. Aluminium is een zeer goede warmtegeleider en verdeelt de energie gelijkmatig over het gehele oppervlak. Roestvast staal geeft deze energie slechts langzaam af en houdt de temperatuur dus gedurende langere tijd constant.

Dit is precies waar de enorme besparingen liggen: u hoeft over het algemeen niet verder te gaan dan middelhoge warmte als basisinstelling bij het braden en koken. Zodra een stuk vlees het gewenste bruiningsniveau heeft bereikt of het pastawater borrelt, kunt u het vuur één stand lager zetten en even later de kookplaat volledig uitschakelen. De opgeslagen restwarmte zorgt voor al het andere tot het kookproces klaar is. Silampos beveelt deze procedure aan, en wij kunnen dat alleen maar bevestigen: De energiebesparende methode werkt!

Om het glanzende oppervlak te behouden, wordt elke pot verschillende keren gepolijst

De potten op weg naar verdere verwerking

De handvatten zijn geklonken

EcoCook. Praktische bescherming van het milieu

De potten van Silampos zijn potten "die je waarschijnlijk maar één keer koopt - want dan gebruik je ze een leven lang". Dit werd ooit voorspeld door een van onze klanten. Je merkt onmiddellijk het verschil met de gebruikelijke, schreef hij enthousiast, "haptisch, in het gewicht en in de afwerking. Daar hebben we niet veel meer aan toe te voegen. Behalve dat waarderen wij Silampos ook als fabrikant omdat het bedrijf nog steeds in zijn thuisland Portugal produceert. Het familiebedrijf, dat in 1951 ten noorden van Porto is opgericht, heeft in de loop van de decennia van zijn bestaan een uitstekende reputatie opgebouwd als specialist in roestvrij staal. Maar het bedrijf is ook een paradepaardje omdat het al lang een verregaand kwaliteitsprincipe heeft ingevoerd, "EcoCook", dat afdelingsoverschrijdend geldt en gericht is op de bescherming van het milieu. Het bedrijf is een van de weinige fabrikanten van kookgerei ter wereld die gecertificeerd zijn volgens de internationaal geldende milieunorm ISO 14001. In eigen land is Silampos in dit opzicht zelfs een pionier. Even belangrijk is de certificering volgens de energienorm ISO 50001, die het totale energieverbruik van het bedrijf regelt.

Wat snel uit het oog wordt verloren, maar daarom niet minder belangrijk is, is dat roestvrijstalen potten en pannen kunnen worden gerecycleerd. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, wat op zijn beurt water (elke druppel telt!) en afwasmiddel bespaart. Coatings bestaan uit drie lagen die zijn versterkt met keramische microdeeltjes en worden aangebracht zonder oplosmiddelen of weekmakers. Dit is een ingewikkeld proces, maar het garandeert de duurzaamheid en de lange levensduur van de aldus behandelde kookvaten, aangezien geen bestanddelen van de coating in het milieu of in het voedsel terecht mogen komen. Last but not least is het gebruikte verpakkings- en verzendingsmateriaal uiteraard volledig recycleerbaar - geen geringe prestatie voor een bedrijf van deze omvang.