Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Kaweco schrijfinstrumenten. Leiding geven door traditie

KawecoKaweco

Bescheidenheid is een deugd. En Kaweco schrijfinstrumenten blinken uit in deze discipline. Pretentieloos en delicaat van uiterlijk, onthullen de vulpennen en hun verwanten hun innerlijke grootsheid pas bij nadere inspectie. En dit is al de tweede generatie. Reeds in de eerste decennia van de vorige eeuw was Kaweco een van de grote namen in de industrie, maar - hoewel nooit vergeten - werd de productie intussen stopgezet. Sinds 1995 worden klassiekers uit het assortiment, waaronder in de eerste plaats de achthoekige Kaweco Sport, opnieuw geproduceerd onder een andere naam. Beproefd in vorm en functie, geperfectioneerd in mechaniek.

Een overvloed aan vulpennen. Het eerste leven van Kaweco

Kaweco SpeciaalKaweco Speciaal

Toen twee heren, Luce en Enßlen, in 1883 de pennenfabriek Heidelberg oprichtten, was de wereld van de inktpennen in rep en roer. Hoewel vulpennen - in tegenstelling tot penhouders, die nog met de hand in inkt werden gedoopt - al langer bekend waren, werden pas in 1884 door Lewis Edson Waterman een systeem voor gelijkmatig vloeiende inkt gepatenteerd, waarmee de voorwaarden voor de massamarkt werden geschapen. De geboorte van Kaweco in engere zin kwam 16 jaar later: Heinrich Koch en Rudolph Weber namen de pennenhouderij van Heidelberg over, en Koch, Weber & Co. werd taalkundig en economisch samengevoegd tot het onomatopeeërieke Kaweco - aanvankelijk als merknaam, en enkele jaren later ook als bedrijfsnaam.

Mijlpalen zoals de eerste Kaweco veiligheidsvulpen in 1908, een product waarmee Kaweco een van de pioniers op de Duitse markt was, en de ontwikkeling van de beroemde achthoekige Kaweco Sport vulpen vier jaar later, maakten de weg vrij voor de omvorming van het bedrijf tot een naamloze vennootschap in 1921. Kaweco had een reputatie opgebouwd als een van de belangrijkste fabrikanten in de industrie, had nu 600 mensen in dienst en produceerde 130.000 vulpennen per jaar - vulpotloden, inkten, lederen etuis en de eerste viltstiften maakten het assortiment compleet. Helaas gebeurden er dingen zoals zo vaak - en ongeacht de kwaliteit van een product: het bedrijf raakte verstrikt in het water van marktgerelateerde en persoonlijke uitdagingen, wereldoorlogen, inflatie, overnames en familieverliezen, en hoewel Kaweco zich verschillende keren herstelde, moest het bedrijf in 1981 de deuren sluiten.

De wederopstanding van de Kaweco Sport vulpen

Kaweco Sport VulpenKaweco Sport Vulpen

Rond de tijd dat het licht uitging bij Kaweco, begon de vulpenpassie van Michael Gutberlet, die de "M" van H & M Gutberlet GmbH vertegenwoordigt - een bedrijf dat onder andere al lange tijd onderdelen voor schrijfinstrumenten produceert. Toen hij over een rommelmarkt slenterde, ontdekte hij een oude vulpen, en met de verjaardag van zijn vader in gedachten - vaders hebben immers nooit iets "nodig", en het zoeken naar cadeaus is over het algemeen moeilijk - greep Gutberlet de pen. Een speling van het lot, zou men kunnen denken, want de twee begonnen oude vulpennen te verzamelen, eerst vrij breed, later beperkt tot Duitse merken, en uiteindelijk volledig gericht op Kaweco.

Na tien jaar verzamelen, dat intussen volledig aan de zoon was overgegaan, groeide het idee om een eigen lijn schrijfinstrumenten te produceren - de Gutberlets beschikten immers al over de expertise in het vervaardigen van onderdelen en de nodige contacten. Bij het bekijken van de uitgebreide Kaweco-collectie rees de vraag: wie maakt er tegenwoordig eigenlijk nog pocketvulpennen? Die bescheiden schrijfinstrumenten die aanvankelijk hun ware grootte verhullen en die, door hun meestal delicaat gewicht en kleine pakmaat, uitstekend geschikt zijn voor op reis of om mee te nemen in een borstzakje. Het antwoord was snel gevonden: Niemand.

In plaats van iets opnieuw uit te vinden dat zich al tientallen jaren bewezen had - niet voor niets maakte Kaweco Sport lange tijd een groot deel uit van de omzet van het bedrijf - besloten vader en zoon Gutberlet de geliefde klassieker nieuw leven in te blazen. De achthoekige vorm heeft altijd niet alleen praktische maar ook esthetische doeleinden gediend: enerzijds onderdrukte hij op ingenieuze wijze de bewegingsdrang die vulpennen meestal vertonen zodra je ze neerlegt; anderzijds straalde het schrijfinstrument - wij vermoeden niet alleen in de ogen van de Gutberlets - een aangenaam solide waardevastheid uit. En nadat de rechten op de naam Kaweco in 1994 vrijkwamen, ondernam het team van vader en zoon actie en gaf de traditionele naam een tweede leven.

Bewezen in vorm, verfijnd in functie. Kaweco bij Manufactum

Kaweco vulpenKaweco vulpen

Maar de Kaweco Sport was nog maar het begin. Het assortiment prachtig vormgegeven schrijfinstrumenten, dat vandaag onder de naam Kaweco wereldwijd opnieuw de harten van alle vrienden van het handschrift sneller doet kloppen, omvat een breed spectrum voor alle behoeften en smaken. Bij Manufactum waarderen we de onmiskenbare look van de Sport-serie met het goud-opgedrukte Kaweco Sport-schrift, die niet alleen de vulpen omvat, maar ook een mechanisch potlood, een tekenpotlood en een biros. Het fijne gegraveerde patroon op de loop - de expert noemt dit guilloching - is een kenmerk dat je alleen hier aantreft. Op technisch gebied steunt de onderneming nu op moderne en nauwkeurige mechanismen en accessoires, waarvan sommige zelf zijn verbeterd en andere zijn geleverd door specialisten uit de sector.

Ook de andere producten van Kaweco in het Manufactum-assortiment combineren traditie en innovatie op een uitstekende manier. De Liliput, opnieuw gelanceerd voor de 100ste verjaardag in 2010, vandaag gemaakt van waardevol metaal, van aluminium en roestvrij staal tot koper en messing, maakt indruk als een van de kleinste vulpennen ooit. Het onthult zijn grootte in het gebruik - zoals alle Kaweco vulpennen, ligt het comfortabel in de hand, terwijl de gebruikte penpunten, gemaakt door Peter Bock uit Heidelberg, soepel over de pagina's glijden. Soms zijn de kleinsten toch de grootsten.

Andere onderwerpen

VulpenVulpen

Pas op gevorderde (school)leeftijd, wanneer het gebruik van de vulpen vanzelfsprekend is geworden, komt het handschrift volledig tot ontwikkeling en wordt het onmiskenbaar individueel. "Technisch", het effect van de vulpen het ontwikkelen van een persoonlijk handschrift heeft eenvoudige redenen ...

Ontdek nu
Waldmann schrijfinstrumentenWaldmann schrijfinstrumenten

In Pforzheim, het aloude centrum van de juwelenproductie, produceert Waldmann sinds 1918 sterling zilveren schrijfinstrumenten. Het fijn bewerkte guillocheerdecor toont de affiniteit van de ambachtsman met het decoratieve werk, terwijl tientallen jaren ervaring zich binnenin manifesteren in een gewetensvol geconstrueerd mechanisme: een praktisch sieraad dat soepel functioneert. Bij de juwelier kan ook een naam - of een bekentenis - worden gegraveerd.

Ontdek nu
Menu