Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Kaweco schrijfinstrumenten. Leiding geven door traditie

KawecoKaweco

Bescheidenheid is een deugd. En Kaweco schrijfinstrumenten blinken uit in deze discipline. Pretentieloos en delicaat van uiterlijk, onthullen de vulpennen en hun verwanten hun innerlijke grootsheid pas bij nadere inspectie. En dit is al de tweede generatie. Reeds in de eerste decennia van de vorige eeuw was Kaweco een van de grote namen in de industrie, maar - hoewel nooit vergeten - werd de productie intussen stopgezet. Sinds 1995 worden klassiekers uit het assortiment, waaronder in de eerste plaats de achthoekige Kaweco Sport, opnieuw geproduceerd onder een andere naam. Beproefd in vorm en functie, geperfectioneerd in mechaniek.

Een overvloed aan vulpennen. Het eerste leven van Kaweco

Kaweco SpeciaalKaweco Speciaal

Toen twee heren Luce en Enßlen in 1883 de pennenfabriek Heidelberg oprichtten, was de wereld van de inktschrijfinstrumenten in rep en roer. Hoewel vulpennen - in tegenstelling tot penhouders, die nog handmatig in inkt werden gedoopt - al langer bekend waren, duurde het tot Lewis Edson Waterman in 1884 een systeem voor gelijkmatig vloeiende inkt patenteerde, voordat de voorwaarden voor de massamarkt waren geschapen. De geboorte van Kaweco in engere zin kwam 16 jaar later: Heinrich Koch en Rudolph Weber namen de Heidelbergse pennenhouderfabriek over, en Koch, Weber & Co. werd taalkundig en economisch samengevoegd tot het onomatopische Kaweco - aanvankelijk als merknaam, en enkele jaren later ook als bedrijfsnaam.

Mijlpalen zoals de eerste Kaweco veiligheidsvulpen in 1908, een product waarmee Kaweco een van de pioniers op de Duitse markt was, en de ontwikkeling van de beroemde achthoekige Kaweco Sport vulpen vier jaar later, maakten de weg vrij voor de omvorming van het bedrijf tot een naamloze vennootschap in 1921. Kaweco had een reputatie opgebouwd als een van de belangrijkste fabrikanten in de industrie, met inmiddels 600 werknemers en een productie van 130.000 vulpennen per jaar - vulpotloden, inkt, leren etuis en de eerste viltstiften vulden het assortiment aan. Helaas gebeurden er dingen zoals zo vaak - en ongeacht de kwaliteit van een product: het bedrijf raakte verstrikt in het water van marktgerelateerde en persoonlijke uitdagingen, wereldoorlogen, inflatie, overnames en familieverliezen, en hoewel Kaweco zich verschillende keren herstelde, moest het bedrijf in 1981 sluiten.

De wederopstanding van de Kaweco Sport vulpen

Kaweco Sport VulpenKaweco Sport Vulpen

Rond de tijd dat het licht uitging bij Kaweco, begon de vulpenpassie van Michael Gutberlet, die de "M" van H & M Gutberlet GmbH vertegenwoordigt - een bedrijf dat onder andere al lange tijd onderdelen voor schrijfinstrumenten produceert. Toen hij over een rommelmarkt slenterde, ontdekte hij een oude vulpen, en met de verjaardag van zijn vader in gedachten - vaders hebben immers nooit iets "nodig", en het zoeken naar cadeaus is over het algemeen moeilijk - greep Gutberlet de pen. Een speling van het lot, zou men kunnen denken, want de twee begonnen oude vulpennen te verzamelen, eerst vrij breed, later beperkt tot Duitse merken, en uiteindelijk volledig gericht op Kaweco.

Na tien jaar verzamelen, dat intussen volledig aan de zoon was overgegaan, groeide het idee om een eigen lijn schrijfinstrumenten te produceren - de Gutberlets beschikten immers al over de expertise in het vervaardigen van onderdelen en de nodige contacten. Bij het bekijken van de uitgebreide Kaweco-collectie rees de vraag: wie maakt er tegenwoordig eigenlijk nog pocketvulpennen? Die bescheiden schrijfinstrumenten die aanvankelijk hun ware grootte verhullen en die, door hun meestal delicaat gewicht en kleine pakmaat, uitstekend geschikt zijn voor op reis of om mee te nemen in een borstzakje. Het antwoord was snel gevonden: Niemand.

In plaats van iets opnieuw uit te vinden dat zich al tientallen jaren bewezen had - niet voor niets maakte Kaweco Sport lange tijd een groot deel uit van de omzet van het bedrijf - besloten vader en zoon Gutberlet de geliefde klassieker nieuw leven in te blazen. De achthoekige vorm heeft altijd niet alleen praktische maar ook esthetische doeleinden gediend: enerzijds onderdrukte hij op ingenieuze wijze de bewegingsdrang die vulpennen meestal vertonen zodra je ze neerlegt; anderzijds straalde het schrijfinstrument - wij vermoeden niet alleen in de ogen van de Gutberlets - een aangenaam solide waardevastheid uit. En nadat de rechten op de naam Kaweco in 1994 vrijkwamen, ondernam het team van vader en zoon actie en gaf de traditionele naam een tweede leven.

Bewezen in vorm, verfijnd in functie. Kaweco bij Manufactum

Kaweco vulpenKaweco vulpen

De Kaweco Sport was echter nog maar het begin. De reeks prachtig vormgegeven schrijfinstrumenten, die vandaag onder de naam Kaweco opnieuw de harten van alle handschriftvrienden over de hele wereld sneller doet kloppen, omvat een breed spectrum voor alle behoeften en smaken. Bij Manufactum waarderen we de onmiskenbare look van de Sport serie met goud-embossed Kaweco Sport letters, die niet alleen de vulpen omvat, maar ook een mechanisch potlood, een tekenpotlood en een biro. Het fijne gegraveerde patroon op de houder - de expert noemt dit guilloching - is een kenmerk dat je alleen hier aantreft. Technisch gezien vertrouwt het bedrijf nu op moderne en nauwkeurige mechanismen en accessoires, die deels zelf zijn verbeterd en deels zijn geleverd door specialisten uit de branche.

Ook de andere Kaweco-producten in het Manufactum-assortiment combineren traditie en innovatie op uitstekende wijze. De Liliput, opnieuw gelanceerd voor het 100-jarig bestaan in 2010, tegenwoordig gemaakt van kostbaar metaal, van aluminium en roestvrij staal tot koper en messing, maakt indruk als een van de kleinste vulpennen ooit. Hij laat zijn grootte zien in het gebruik - zoals alle vulpennen van Kaweco ligt hij prettig in de hand, terwijl de gebruikte penpunten, gemaakt door Peter Bock uit Heidelberg, soepel over de pagina's glijden. Soms zijn de kleinste toch de grootste.

Alle Kaweco schrijfinstrumenten

Andere onderwerpen

Waldmann schrijfinstrumentenWaldmann schrijfinstrumenten

In Pforzheim, het aloude centrum van de juwelenproductie, produceert Waldmann sinds 1918 sterling zilveren schrijfinstrumenten. Het fijn bewerkte guillocheerdecor toont de affiniteit van de ambachtsman met het decoratieve werk, terwijl tientallen jaren ervaring zich binnenin manifesteren in een gewetensvol geconstrueerd mechanisme: een praktisch sieraad dat soepel functioneert. Bij de juwelier kan ook een naam - of een bekentenis - worden gegraveerd.

Ontdek nu