Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Dovo. Solingen bestek en nagelverzorgingsinstrumenten

Staalwaren van DovoStaalwaren van Dovo

Als Solinger onderneming heeft Dovo, fabrikant van bestek, de uitstraling van de stad in het Bergisches Land. Dovo heeft zijn "Solingen-zijn" echter niet verkregen door de inlijving van de stichtingsstad, het huidige Solingen-Wald. Reeds bij de oprichting van hun scheermessenfabriek Dorp & Voos in 1906 stelden Carl Dorp en Arthus Voos de hoge Solingse kwaliteitscriteria als norm en brachten dit tot uitdrukking in het bedrijfslogo: een ridder met hamer en zwaard. De hamer symboliseert de smederij van het scheermes, het zwaard de fabricage en het vakmanschap.

Hun bedrijf met een aangesloten smederij en holteslijperij bloeit, verovert al snel markten in West-Europa en Noord-Amerika en overleeft de Tweede Wereldoorlog. Het is pas in de naoorlogse periode dat de scheermessensmederij voor een uitdaging komt te staan, wanneer scheerapparaten en elektrische scheerapparaten aan hun triomfantelijke opmars beginnen en de vraag naar scheerapparaten afneemt.

Maar de nieuwe eigenaar Fritz Bracht, een fabrikant van staalwaren en getraind scheermesslijper, weet hoe hij zichzelf moet helpen: Op basis van eigen onderzoek en deskundige gesprekken in de plaatselijke kapsalons laat hij nu ook haarscharen vervaardigen en verzekert zich zo van een tweede steunpilaar. Door andere merken en bedrijven over te nemen, kan Dovo zijn productassortiment uitbreiden tot huishoud- en kantoorscharen, zakmessen en nagelverzorgingsinstrumenten. Tenslotte worden met Merkur, een fabrikant van scheerapparaten, scheermesjes en scheerkwasten uit het midden van de jaren negentig toegevoegd.

Van scheermes naar scheermes.

Het succes van het familiebedrijf, dat nu door Markus Kirschbaum in de derde generatie wordt geleid, met zijn meer dan 80 medewerkers is gebaseerd op consistentie, niet alleen in termen van kwaliteit. "Dovo staat niet voor mode, maar voor kwaliteit, daarom bieden wij ook geen fancy noviteiten aan", legt bedrijfsleider Ulrich Wiethoff uit. Integendeel, scheerapparaten zijn een gewild "schaars goed" geworden, aangezien de vraag naar artikelen voor nat scheren de laatste jaren enorm is toegenomen. Dankzij de heropleving van het natscheren met een scheermes, kan Dovo zijn scheermessenproductie weer uitbreiden en - voor het eerst in 50 jaar - een scheermesslijper opleiden.

Het doorgeven en in stand houden van deze expertise is belangrijk, maar niet gemakkelijk, want ook hier is er, zoals in vele ambachtelijke bedrijven, een tekort aan jong talent. Het is de sleutel om zich op de markten te doen gelden, samen met goed opgeleide vakmensen en de daaruit voortvloeiende productkwaliteit, die ook intern op de proef wordt gesteld: door voortdurende controles van het materiaal, de hardheid, het slijppatroon en de slijpafmetingen van het bestek. Aan het eind worden scheermessen, tangen en scharen individueel getest op werking en scherpte - ook dat is niet vanzelfsprekend. En tot slot staat de locatie van het bedrijf, die tot op de dag van vandaag ongewijzigd is gebleven, ook garant voor kwaliteit.

De scheermesjes van Dovo

Dovo Shavette® olijfhouten handvat

Enerzijds is de Dovo Shavette® het scheermes voor professionele kappers die het gebruiken voor het scheren van de baard, de contouren en de halsstreek; sommige kappers gebruiken het ook voor het knippen van het haar. Anderzijds biedt het de gemakkelijkste introductie tot het scheren met een scheermes voor de leek. Een praktische eigenschap is dat het veel minder onderhoud vergt dan een recht scheermes, aangezien het is uitgerust met klassieke verwisselbare mesjes.

Me fecit Solingen.

Warm gesmede schaar van DovoWarm gesmede schaar van Dovo

Solingen staat al eeuwenlang voor kwaliteit en Duits vakmanschap: ouder dan het label "made in Germany" was "me fecit Solingen" op zwaarden hier al in de 15e en 16e eeuw synoniem voor. De stad was de enige ter wereld waarvan de naam als handelsmerk voor bestek in 1938 bij wet werd beschermd.

Deze merkbescherming, die in 1995 is vervangen door de zogenaamde Solingen-Verordnung, omvat enerzijds de geografische specificatie volgens welke alle essentiële productiefasen moeten plaatsvinden in het industriegebied van Solingen (Solingen en de stad Haan); ook de grondstoffen moeten daar worden geproduceerd en aangekocht. Anderzijds moeten de richtsnoeren inzake arbeidsgangen, materialen en breuksterkte in acht worden genomen. Tegenwoordig bestaat bijna 90% van de productie van Dovo uit warmgesmede scharen, en de grondstof moet van hoge kwaliteit zijn om de nodige hardheid en elasticiteit te garanderen.

"In Solingen malen we voor de steen."

Terwijl de slijper in Hamburg boven de steen ligt, zitten de collega's in Solingen voor de slijpsteen. Maar voordat een schaar op de slijpsteen kan worden bewerkt, moeten de afzonderlijke delen worden getemperd. Daartoe worden eerst de warm gesmede blanks uitgesneden, waarna de snijmessen worden gehard en getemperd. Het volgende geldt: hoe hoger de ontlaattemperatuur, hoe lager de hardheid, maar de taaiheid neemt toe.

Na het slijpen, afwerken en etsen worden de schaardelen met schroefdraad en schroef in elkaar gezet - nog een teken van hoge kwaliteit - de bladen worden getrimd en de handvatten worden gezet. Tot aan de laatste knipcontrole zijn voor een manicure-schaar van hoge kwaliteit meer dan 120 werkstappen nodig, waarvan de meeste handmatig worden uitgevoerd.

Voor pedicuresnippers zijn er niet minder nodig, maar zij worden in ongeharde toestand verwerkt: Zij worden pas gehard en gegoten na het frezen, monteren, klinken en slijpen van de vorm en de buitenomtrek. Tenslotte worden de snijkanten strak gevijld, zodat zij van de punt tot de verbinding volledig kunnen worden gesloten - er mag geen licht door de spleet van de snijkanten schijnen. Na het slijpen wordt elke tang afzonderlijk opnieuw gecontroleerd. Deze zorg en kwaliteit hebben hun prijs, maar ze betalen zich terug, want het bestek werkt nauwkeurig en vooral lang.

Dovo werkplaatsDovo werkplaats
Dovo slijpstenenDovo slijpstenen
Dovo slijpprocesDovo slijpproces
Menu