Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Cult sneakers van Brütting - altijd up to date

Brütting sneakersBrütting sneakers

"Uw voeten zijn bij ons in goede handen", zo adverteerde de Neurenbergse schoenontwerper Eugen Brütting in de jaren zestig van de vorige eeuw met zijn assortiment sportschoenen. Vandaag de dag worden de modellen, die nog steeds met de hand op leesten in Duitsland worden gemaakt, beschouwd als modellen van de moderne loopschoen en worden zij nog steeds vrijwel ongewijzigd geproduceerd; zij genieten niet alleen onder liefhebbers van sportieve vrijetijdsschoenen een cultstatus. Veel hardlopers kiezen ook weer voor schoenen met minder meer.

Hoe de Brütting Roadrunner een revolutie was voor de loopschoen.

De geschiedenis van de moderne loopschoen is minder oud dan je zou denken. Hebben mensen niet altijd veel gelopen? Maakte hardlopen al in de oudheid niet deel uit van de traditionele oefeningen? Inderdaad, maar tot ver in de vorige eeuw waren er geen speciale schoenen voor ontworpen, of anders waren het op maat gemaakte schoenmakers. Met de plotse opkomst van hardlopen als vrijetijdsbesteding - een beweging die in de jaren 1970 vanuit de VS overwaaide - groeide niet alleen de vraag naar geschikt schoeisel, maar ook het aantal klachten van recreatieve atleten die conventionele modellen gebruikten.

Eugen Brütting, een geschoold schoenontwerper, had zijn bedrijf al in 1946 opgericht, maar breidde het klassieke assortiment pas in 1965 uit met sportschoenen. Een slimme zet, want slechts een jaar later zegevierde Arnd Krüger bij de Duitse indoorkampioenschappen op de 800 meter in een schoen van Brütting. De doorbraak kwam er in 1970 met de ontwikkeling van de Roadrunner-wegloopschoen. De dempende tussenzool - tegenwoordig een fundamenteel kenmerk van elk model hardloopschoen - was in die tijd een baanbrekende prestatie. Maar niet alleen hier zette Brütting maatstaven; vooral het gebruik van licht en soepel suède als bovenmateriaal kan ook als een belangrijke vooruitgang worden gezien. Tot dan toe werd glad leer gebruikt, dat na verloop van tijd hard werd en zo de natuurlijke bewegingsvrijheid van de voet beperkte. De afgeronde en vergrote teendoos gaf de voet ook meer voorwaartse ruimte, wat voor de nodige vrijheid zorgde, vooral tijdens langere runs en de daarmee gepaard gaande voetboogvermoeidheid.

Het loopt gesmeerd. De sport elite draagt Brütting

Maar niet alleen de Roadrunner, maar ook latere modellen zoals de langlaufschoen Astroturfer of de Brütting Marathon overtuigden zowel toonaangevende atleten van die tijd als recreatieve sporters. In samenwerking met de Nieuw-Zeelandse atletiektrainer Arthur Lydiard en actieve atleten ontwierp Eugen Brütting nieuwe leesttypes volgens sportorthopedische specificaties, die op basis van de vorm van de voet een bijna handschoenachtige pasvorm garandeerden. Niet alleen wonnen de Brütting schoenen zelf Olympisch goud bij het lopen en zilver bij het discuswerpen, maar het schoeisel bleek ook meesterlijk in het Duitse boksen.

Gemaakt in Duitsland. Op origineel lijstwerk

Brütting Sao Paulo Racing schoenBrütting Sao Paulo Racing schoen

Wie tegenwoordig op zoek is naar klassieke Brütting-schoenen, doet dat meestal uit modeoverwegingen. Dit is geenszins verwerpelijk; Roadrunner, Astroturfer en alle andere beproefde modellen van Brütting zijn immers niet alleen aantrekkelijk vanwege hun innerlijke waarden, maar zijn ook (weer) visueel bij de tijd. Maar de groeiende scene van sneakerliefhebbers waardeert ook de kwaliteit van de afwerking en het comfort van Brütting schoenen. Geen wonder, want net als vroeger worden de schoenen in de "Handmade Collection" in Duitsland gemaakt op de historische originele leesten.

Maar ook in hardloperskringen winnen Brütting schoenen weer aan belang, omdat de trend - na vele jaren van opwaardering op het gebied van demping - teruggaat naar de natuurlijke beweeglijkheid van de voet. Het is aan u om te beslissen of u ze daadwerkelijk wilt gebruiken voor training of alleen voor après-sport. Ze slaan in beide disciplines een goed figuur.

De andere modellen van het Manufactum-gamma, zoals de twee fietsschoenen en de Sao Paulo wegrace-schoen - die exclusief door ons worden verkocht - zijn eveneens gebaseerd op historische modellen en zijn geschikt voor zowel sport als vrijetijdsbesteding. Hun cultpotentieel kan minstens even hoog worden ingeschat als dat van hun bekende concurrenten - een snelle blik volstaat om dat te bewijzen. Je zou dus kunnen zeggen: Het werkt voor Brütting. Toen en nu.

Menu