Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Bonnat. Chocolade van de hoogste kwaliteit

Chocolade van BonnatChocolade van Bonnat

Voiron, in het Franse departement Isère, ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van Grenoble, is de thuisbasis van de vierde generatie chocolatiers Bonnat. Midden in de stad, schuin tegenover de kerk van St Bruno, die met zijn opvallende tweelingtorens niet alleen het stadsbeeld maar ook de verpakking van Bonnat siert, ligt de prestigieuze zetel van de in 1884 opgerichte manufactuur. De productiefaciliteiten, een winkel met eigen patisserie en een café bevinden zich op de begane grond, terwijl verschillende generaties van de familie op de bovenverdiepingen verblijven.

De pralines van Bonnat genieten een uitstekende reputatie die gebaseerd is op consistentie, ervaring en enthousiasme. De consistentie begint bij stichter Felix Bonnat, die in 1884 de eerste chocolatier ter wereld was die plantagechocolade produceerde, gescheiden naar herkomst.

Zijn achterkleinzoon Stéphane Bonnat zet deze traditie ook vandaag nog voort. Hij hanteert een filosofie die vergelijkbaar is met die van de kwaliteitsgerichte wijnbouw, want net als bij wijn zijn er enorme verschillen in cacao tussen de teeltgebieden, de bonenvariëteiten, de plaatselijke kenmerken van de respectieve plantage en de aroma's die van jaar tot jaar in de bonen aanwezig zijn. Om deze onvervalst in de chocolade te bewaren is ook consistentie in de ingrediënten nodig: Bonnat was een van de eerste chocolatiers die volledig afzag van sojalecithine.

Hij gebruikt alleen cacao, cacaoboter en suiker - en voegt wat melkpoeder toe voor de melkchocolaatjes. Dat Bonnat consequent is, blijkt ook uit het feit dat hij zijn oude machines gebruikt, ze onderhoudt en er een kleine werkplaats speciaal voor inricht - niet uit nostalgie, maar uit zeer praktische overwegingen: Bonnat kan de oude machines beter controleren met direct handwerk en staat zo dichter bij het eigenlijke product.

Chocoladeproductie met traditionele machinesChocoladeproductie met traditionele machines
Cacaovariëteiten bij Bonnat in FrankrijkCacaovariëteiten bij Bonnat in Frankrijk
Vloeibare cacao op weg naar chocoladeVloeibare cacao op weg naar chocolade

Ervaring die generaties overbrugt. En enthousiasme

Chocolaterie is zowel een kunst als een wetenschap. Dit is waar Bonnat's generatie-overschrijdende ervaring zijn vruchten afwerpt. Stéphane Bonnat werkt "van boon tot reep", d.w.z. dat hij alle stappen van de selectie van de ruwe cacaobonen tot de chocoladereep in eigen handen neemt. Daartoe onderhoudt hij contacten met kleine plantages van slechts 3-10 hectare in het desbetreffende land van oorsprong, die de cacao telen zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of andere chemische hulpmiddelen en irrigeren met water uit de omgeving.

Hij importeert de bonen zelf en brandt ze, waarbij hij de tot 400 inherente aroma's aanboort - een cruciaal proces dat veel intuïtie vergt en waarmee Stéphane Bonnat al van kindsbeen af vertrouwd is. Grofweg wordt het roosteren gevolgd door het malen van de bonen en het concheren; de gevoelige details van de verwerking blijven een familiegeheim.

Het enthousiasme van Stéphane Bonnat maakt het verschil tussen goede en uitstekende kwaliteit. Hij is een chocolatier met hart en ziel, een echte roeping, en zo enthousiast over zijn werk dat hij met een glimlach zegt dat hij altijd wacht om gepakt te worden, dat er op een dag iemand achter hem zal staan en zal zeggen: "Dat is helemaal geen werk, wat jij doet is puur plezier. Bonnats ongebreidelde vreugde over zijn eigen vak en zijn pretentie om perfecte chocolade te maken, proef je al bij het eerste stuk: hij is onvergelijkbaar lekker, met een zachte beet en een fantastisch aroma.

Menu