Niewsbrief

Fabrikant

Rampal. Marseille zepen

Oude zeepstempels van RampalOude zeepstempels van Rampal

Er zijn nogal wat zeepfabrikanten, maar die waar een lange bedrijfstraditie samengaat met een uitstekende productie en productkwaliteit zijn zeer zeldzaam. In de hele Provence zijn er slechts drie echt oude zeepziederijen. De oudste daarvan is de firma Rampal, die sinds 1828 zeep produceert volgens een ongewijzigd recept. De kwarkzeep van Rampal kreeg in 1900 op de wereldtentoonstelling in Parijs een gouden medaille, wat het bedrijf ertoe aanzette zijn kleine kookwinkel om te bouwen tot een fabriek. In Duitsland is de zeep echter nog steeds niet erg "verkoopbaar", wat wellicht te maken heeft met het feit dat Rampal altijd de voorkeur heeft gegeven aan een gezonde binnenlandse verkoop boven buitensporige exportavonturen.

Zeepstempel met hamerZeepstempel met hamer
ZeepvlokkenZeepvlokken
Bijna klaar zeepBijna klaar zeep

Zij waren al vroeg zeer creatief: oude zeepstempels zoals "Der Proletar" getuigen van de trots waarmee zij dit etiket op zichzelf plakten, en ook van de zorgeloze doelgroepmarketing uit vroegere tijden. Het spreekt vanzelf dat de verwerking ook dan nog met een zeer groot aandeel aan handenarbeid gebeurt op historische machines waarop de zepen worden geperst in messing mallen van meer dan veertig jaar oud. De vorm is ook traditioneel en nuchter. Een speciale serie zeep wordt gemerkt met oude zeepstempels, waarbij traditionele technieken met de hand worden gebruikt. Zepen van deze zuiverheid en kwaliteit, met dit niveau van fabricage-inspanning, zijn ongetwijfeld overblijfselen uit een ander tijdperk, maar hun samenstelling maakt ze tot een van de beste die de dag van vandaag te bieden heeft.

De zeepjes

Sinds 1828 produceert het familiebedrijf zeep met een oliegehalte van 72% volgens een ongewijzigd recept - tot op de dag van vandaag wordt een groot deel nog met de hand gemaakt: De zeepmassa wordt gekookt in koperen ketels, zes maal gemalen (en niet drie maal, zoals vaak het geval is) tot zeer fijne vlokken en geperst tot bijzonder compacte zepen. Zonder kunstmatige kleur- en geurstoffen.