Niewsbrief

Fabrikant

Rofa werkkleding - onverwoestbaar door het dagelijkse (werk)leven

Werkkleding - dat klinkt als vuil en, zoals ze hier in het Ruhrgebied zeggen, hard werken. En laten we eerlijk zijn, dat is vaak precies het geval. Werkjassen, broeken en soortgelijke artikelen moeten dus tegen een stootje kunnen. Het door de eigenaar geleide familiebedrijf Rofa beantwoordt aan deze behoefte: robuuste en hoogwaardige kledingstukken voor de meest uiteenlopende stressscenario's, maar die zich ook in het dagelijks leven bewijzen. Wie is er verbaasd? De strikte scheiding tussen beroepsleven en vrije tijd is immers al lang van de baan, vooral als het gaat om geschikte kleding.

Dit is waar de draden samenkomen. Werkkleding van Rofa.

De draden worden bij Rofa al meer dan 100 jaar getrokken: het in 1897 als weverij opgerichte bedrijf uit het zuiden van Nedersaksen produceerde 70 jaar lang uitsluitend hoogwaardige stoffen voor externe verwerking, voordat de eigenaren in 1967 besloten de draden ook daarna in handen te houden en zich op het gebied van confectiekleding te begeven. Als een van de laatst overgebleven textielproducenten in Duitsland werkt Rofa nog steeds op een volledig geïntegreerde manier: van het scheren, de eerste stap in het weefproces, tot het afwerken van de stoffen, d.w.z. het omvormen tot zeer functionele weefsels, tot het ontwikkelen van kledingstukken voor de meest uiteenlopende werkomstandigheden - Rofa doet (al) het werk. Er kunnen wel honderd werkstappen nodig zijn voordat een kledingstuk uit het Rofa-assortiment dienstklaar meldt. Door het gebruik van hoogwaardige garens en dankzij het gebruik van de modernste weeftechnieken en afwerkingsprocessen is Rofa werkkleding kreukvrij, onderhoudsvriendelijk en ademend, maar tegelijkertijd duurzaam, slijtvast en zeer scheurvast. Milieuvriendelijke verf- en afwerkingsmethoden zorgen er bovendien voor dat kleding en huid altijd een vriendschappelijke relatie hebben.

Werk of vrije tijd

Lange tijd waren werkkleding en vrijetijdskleding bewust gescheiden gebieden. Het hoofdzakelijk praktische gebruik van werkkleding betekende dat comfort vaak op de achtergrond raakte. Bovendien betekende het aantrekken van een andere outfit aan het einde van de werkdag voor iedereen duidelijk dat de vrije tijd de overhand had gekregen op het werk. Wie zou zich vrijwillig van dit onderscheid willen ontdoen? Pas in de jaren vijftig werden de eerste tendensen zichtbaar om werkkleding naar de privé-context te verplaatsen en als bewust stijlmiddel te gebruiken: Jeans werd een symbool van jeugdrebellie. In de jaren zeventig maakten feministen en aanhangers van een groene levensstijl gebruik van de tuinbroek, die oorspronkelijk vooral onder boeren en landarbeiders te vinden was. Ten laatste vanaf de jaren tachtig en negentig werden steeds meer kledingelementen uit de werkomgeving gedemocratiseerd. Broeken met ambachtelijke kenmerken zoals versterkte kniestukken, duimstokzakken of D-ringen om gereedschap in op te bergen, verhuisden naar de winkels en kleerkasten van het grote publiek. Tegenwoordig is functionele kleding ook ingeburgerd in de vrije tijd en verovert zelfs af en toe de catwalks van deze wereld. Zo vervagen de grenzen tussen fabrikanten die zich oorspronkelijk uitsluitend op werkkleding richtten, zoals Rofa, en leveranciers uit de vrijetijdssector - sommige worden modieuzer en andere richten zich meer op de robuuste uitstraling van werkkleding. En voor veel klanten is het onderscheid evenzeer jas als broek.

Eerst het werk, dan het plezier? Rofa bij Manufactum.

Daarom geldt voor de Rofa-kleding van het Manufactum-gamma: of ze nu gedragen wordt als werkkledij of als vrijetijdskledij - of zelfs beide - functie en goed voorkomen gaan voortaan hand in hand. Zelfs wie alleen de esthetiek van hard werken weet te waarderen, zal niet vies zijn van het comfort en de praktische details die kenmerkend zijn voor de werkbroeken en -jacks van Rofa van duurzaam katoenen canvas. Aan de andere kant zullen degenen die de kleding voor het beoogde doel willen gebruiken en blootstellen aan een inspannende werkdag, het modieuze uiterlijk ervan ondanks alles op prijs stellen. Twee vliegen in een klap.