Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Louis Poulsen. Deense lampen

Beroemde lamp van Louis PoulsenBeroemde lamp van Louis Poulsen

De lampen van de Deense fabrikant Louis Poulsen zijn al decennia lang een referentie. Zij danken hun oorsprong aan het pionierswerk van Poul Henningsen (1894-1967). Henningsen, die aanvankelijk freelance werkte met functionalistische architectuur nadat hij zijn architectuurstudie had afgebroken, wilde armaturen creëren die absoluut niet-verblindend, indirect licht geven en tegelijkertijd een efficiënte lichtopbrengst bieden. In het partnerschap dat hij in 1925 aanging met Louis Poulsen en dat duurde tot aan zijn dood, kon hij dit doel bereiken. Onderweg verrichtte Henningsen pionierswerk op het gebied van lichtstructuren, schaduwen, weerkaatsing en lichtweergave. Kortom: zijn werk vormt de hoeksteen van de lichttheorie volgens welke vandaag de dag nog steeds Louis Poulsen-armaturen worden vervaardigd.

De logaritmische spiraal

logaritmische spiraallogaritmische spiraal
Lampen van Louis PoulsenLampen van Louis Poulsen
De spiraal van onderenDe spiraal van onderen

Henningsen ontwierp een buitengewoon flexibel verlichtingssysteem waarbij elke armatuur is uitgerust met een kap die uit verschillende segmenten bestaat. Deze segmenten worden gevarieerd en gecombineerd in grootte, materiaal en oppervlak, afhankelijk van het beoogde gebruik van de armatuur. Hun verhoudingen zijn afgeleid van de logaritmische spiraal, een wijdverbreide structuur in de natuur - van slakkenhuizen tot lagedrukwervelingen tot spiraalvormige sterrenstelsels. Met dit ontwerpprincipe is Poul Henningsen erin geslaagd het directe licht perfect af te schermen en tegelijkertijd het indirecte licht gelijkmatig te verspreiden - afhankelijk van de grootte van de kapsegmenten, hun positie ten opzichte van elkaar en de afstand tot de lamp.

Niet-verblindend licht. Indirecte verlichting

Hanglamp aluminium

Het systeem is als voorbeeld toegepast in deze pendelarmatuur. De PH 5 - zijn naam dankt hij aan zijn grootste kapsegment, dat een indrukwekkende 50 cm Ø meet - richt het grootste deel van het uitgestraalde licht naar beneden; het trompetvormige bovensegment straalt echter ook een deel van het licht naar de zijkanten uit, waardoor de omgeving indirect wordt verlicht. Lampen en pendelophanging vervaardigd uit aluminium, nat gelakt. Plastic luifel. Schaduw Ø 50 cm, hoogte 26 cm.

€ 919,00
Hanglamp opaal glas

Poul Henningsen ontwierp de driedelige lampenkap al in 1925 en presenteerde hem op een Parijse tentoonstelling. In die tijd waren de kappen nog van metaal, maar Henningsen voorzag ze al snel van modellen met opaalglazen kappen (zoals het hier afgebeelde exemplaar), waarin ongeveer 12% van het licht naar buiten doordringt en zo bijdraagt tot de verlichting van de kamer met een zachte en diffuse lichtverdeling. De binnenkanten van de kapsegmenten zijn door zandstralen mat afgewerkt, waardoor het grootste deel van het licht echter naar beneden wordt gericht - ook zonder te verblinden. Schaduw Ø 28,5 cm, hoogte 10 cm.

€ 799,00

Omdat tafelarmaturen variabel kunnen worden gepositioneerd, kunnen ze overal waar het nodig is aangenaam licht brengen - daarom bevelen verlichtingsadviseurs ze aan wanneer een harmonieuze spreiding van verlichtingsniveaus in de ruimte gewenst is. De PH 3/2 en PH 2/1 zijn bijzonder geschikt voor dit doel, omdat ook voor deze modellen geldt: ongeveer 12% van het licht gaat door de opaalglazen kappen, die aan de binnenkant door zandstralen zijn gematteerd, en zo kunnen bijdragen aan een ruimteverlichting met een zachte en diffuse lichtverdeling, terwijl het grootste deel van het licht ook naar beneden wordt gericht zonder te verblinden. Hoogte 35,5 cm, kap Ø 20 cm, voet Ø 12 cm.

€ 769,00
Menu