Niewsbrief

Fabrikant

Mission Starlight. De Herrnhuter Sterne Vervaardiging

De Herrnhutster wordt beschouwd als de oorsprong van alle kerststerren. Meer dan 180 jaar geleden bedacht aan de oostelijke rand van de republiek als geometrische figuur voor wiskundelessen, schijnt hij tegenwoordig over de hele wereld en brengt anticipatie en contemplatie in de kerstsfeer van degenen die hem bezitten.

Een succesverhaal. Steeds weer met plezier verteld

"Onze sterren zijn onze boodschap", vertelt verkoopleider Jens Ruppert enthousiast terwijl hij bezoekers rondleidt door de operatiekamers van het in 2010 nieuw gebouwde bedrijfsgebouw. Hier ontmoeten handenarbeid en traditie elkaar. 200 medewerkers werken hier op stukloonbasis aan het gemeenschappelijke doel van een feestelijke gloed. Ze snijden papier en plastic folie, stansen, vouwen en plakken - en blazen zo de onbetwiste nummer één onder de kerststerren leven in, de ene na de andere. Daarbij geven zij blijk van een precisie en snelheid die elke bezoeker verbaast. Volgens het personeel kan het een heel jaar duren om slechts een van de vele stappen op weg naar een complete ster te perfectioneren, zodat deze voldoet aan de hoge kwaliteitscriteria van het bedrijf.

"Ons geheim is dat onze producten goed verlicht zijn", onthult Jens Ruppert, terwijl hij het licht aansteekt in een wit en rood demonstratieobject. Want in tegenstelling tot veel andere modellen op de markt schijnt de Herrnhut Star niet alleen goed in het midden, maar wordt hij gekenmerkt door een gelijkmatige helderheid van de kern tot de punt. De reden hiervoor is de gebruikte papiersoort, die in deze uitvoering slechts door twee fabrikanten in heel Europa wordt geproduceerd. Herrnhuter Sterne GmbH moet soms lang wachten om dit papier te kunnen verwerken, maar het succes bewijst het gelijk van de onderneming.

750.000 sterren verlaten momenteel jaarlijks de werkplaats, door de medewerkers liefkozend "Sternelei" gedoopt - en de trend stijgt. En het maakt niet uit welke diameter ze hebben en of ze gemaakt zijn van papier of van polypropyleen dat geschikt is voor gebruik buitenshuis: Ze hebben allemaal de traditionele 25 tanden - 17 vierhoekige en acht driehoekige - geplaatst op een basisvorm die de wiskunde een ruitvormige kuboctaëder noemt en die behoort tot de vaste stoffen van Archimedes.

De vorm is nauw verbonden met de geschiedenis van het bedrijf, dat nog steeds deel uitmaakt van de Evangelische Broederunie (EBU). De EBU, ook wel de Moravische Kerk der Broeders genoemd, is een protestantse kerk en dus aangesloten bij de Evangelische Kirche in Duitsland (EKD) en tegelijkertijd gastlid van de Vereniging van Protestantse Vrije Kerken (VEF). Zij neemt dus een tussenpositie in tussen nationale kerken en vrije kerken.

Vanaf de 18e eeuw maakte de Moravische Kerk naam met internationale zendingsactiviteiten. De eersten die een Herrnhutster verzamelden waren de kinderen van diezelfde missionarissen, die de periode voor Kerstmis vaak weg van hun ouders moesten doorbrengen in het internaat aan huis. In die tijd kwam een leraar op het geniale idee om het ontluikende verlangen van zijn protégés te trotseren met behulp van meetkunde. In 1897 construeerde de vindingrijke zakenman Pieter Hendrik Verbeek uiteindelijk de eerste samengestelde ster en verkocht deze via de eigen missieboekhandel.

Tegenwoordig biedt Herrnhuter Sterne GmbH een hele 80 varianten van zijn interpretatie van de "Ster van Bethlehem". Daarnaast zijn er reserveonderdelen en vele accessoires: LED's, kabels, clips - alles wat je nodig hebt om je ster door de jaren heen in goede conditie te houden. Want eenmaal gekocht, moet een Herrnhut-ster minstens een leven lang schitteren. Dit, legt Jens Ruppert uit, is een belangrijk onderdeel van de duurzame filosofie van het bedrijf. "We denken er niet aan dat de sterren op een gegeven moment worden weggegooid. Daarom bieden we alles om ze repareerbaar te houden."

Zelfs bij oude modellen streeft het bedrijf ernaar om te helpen bij reparaties die nodig zijn. De jaarlijkse hermontage blijft echter de verantwoordelijkheid van de koper en zijn familie. Een pre-kerstritueel dat er volgens Jens Ruppert gewoon bij hoort en dat echte liefhebbers van Herrnhuter Sterne ook zeer waarderen. "We zijn blij dat de traditie van sterren bouwen vandaag de dag nog steeds wordt geleefd. Dat families gewoon gaan zitten en samen een contemplatieve activiteit doen. Dit is precies hoe Kerstmis zou moeten zijn."