Menu
Niewsbrief

Fabrikant portret

Broeken van Hiltl - kwaliteit op maat voor iedereen

Broeken zijn voor de meeste mensen zo gewoon geworden dat ze als een gebruiksartikel worden beschouwd. Zo niet bij de traditionele Oberpfälzer onderneming Hiltl, die al sinds 1955 bewijst dat kwaliteit tegen een eerlijke prijs geen compromissen hoeft te dulden. Waar elders gebreken en snelle slijtage goedkoop worden aanvaard, heeft de broekenfabrikant altijd vertrouwd op kwaliteitsvakmanschap en de beste materialen. Een uitgesproken gevoel voor traditie, gekoppeld aan een voortdurend oog voor de tijdgeest, heeft ertoe geleid dat Hiltl-broeken nu niet alleen door klassiek georiënteerde klanten, maar ook door trendbewuste kopers zeer op prijs worden gesteld. Goed werk is altijd modern, vooral als het zo goed past.

Niet groter, maar beter. Hiltl door de decennia heen.

Fritz Hiltl had geen geld toen hij in 1955 zijn bedrijf oprichtte, maar hij had een visie: broeken op maat. Niet op maat gesneden, maar zodanig geproduceerd dat ook bredere klantengroepen van een hoogwaardige broek konden genieten. Met zeven kleermakers en 20 paar broeken per dag startte hij de productie, die al snel aanzienlijk kon worden uitgebreid dankzij orders van het pas opgerichte Duitse leger en (iets later) de postdienst: De staat ging voor stijl. Maar ook het vakpubliek was enthousiast over het bedrijf: met de presentatie van de eerste collectie in 1958 maakte Hiltl al naam als de nieuwe referentie in herenbroeken. En als je de woorden van de oprichter mag geloven, was het nooit zijn doel om de grootste op de markt te worden. De beste zijn was genoeg voor hem, zei hij.

Wat Hiltl nastreefde was niets minder dan perfectie, en de toenemende vraag gaf hem gelijk. In feite, grote sprongen waren nooit zijn ding. In plaats daarvan concentreerde hij zich op de gestage - en wij zouden daaraan willen toevoegen: gematigde - uitbreiding van zijn bedrijf, opende in 1968 een nieuw, moderner productiegebouw en had tegen 1980 al 370 mensen in dienst, die toen al 2.000 paar broeken per dag produceerden - toen nog uitsluitend voor de veeleisende Europese koper.

Na zijn dood in 1994 was het zijn vrouw Hedwig die haar zinnen zette op uitbreiding buiten de grenzen van Europa. Aan het begin van het nieuwe millennium veroverden Hiltl-broeken eerst de harten van Amerikaanse kopers, tien jaar later gevolgd door succes in Azië. Vandaag de dag dragen modebewuste heren uit de hele wereld Hiltl broeken in meer dan 45 landen. Bijna niemand buiten Duitsland kan de naam uitspreken, maar wie kan dat wat schelen? Een broek moet immers niet alleen goed klinken, hij moet ook comfortabel zijn, lang meegaan en er goed uitzien. En in deze disciplines, speelt Hiltl in de hoogste klasse.

"Wat we het beste doen." Bekwaamheid in broeken.

Het doel van een maatbroek is een perfecte pasvorm en maximaal comfort - en laten we eerlijk zijn: wie wil dat nou niet? Hiltl bewijst dat op maat gemaakte goederen voor bredere behoeften ook aan deze eisen kunnen voldoen. Maten en afmetingen liggen soms niet zo ver uit elkaar - althans als de maatstaven even hoog liggen als die voor kleermakerswerk. Daarom blijft Hiltl zich beperken tot de productie van broeken. Want volgens hun eigen zeggen, is dat waar ze het beste in zijn.

Laat je broek zakken. De kwaliteiten van Hiltl.

De basis van elke goede broek is het materiaal, en dat is bij Hiltl afkomstig van gespecialiseerde Europese stof- en garenleveranciers, voornamelijk uit Italië en Duitsland. Maar wat de broekenfabrikant ook onderscheidt van de concurrentie zijn technische details die anderen onder de heersende rationaliseringsdruk allang hebben laten vallen: de knoop die wordt bevestigd via een lange en stevige draadsteel die stevig in het knoopsgat met oogje met dwarsstang zit en geen stof verplaatst, of de dicht op elkaar genaaide naden met vier tot vijf steken per centimeter die een bijzonder plat naadpatroon opleveren dat niet zichtbaar is wanneer het wordt gestreken. In totaal 87 stappen zijn nodig om een Hiltl-broek uit de beste zuivere scheerwol uit Lombardije of Vlaams linnen met lange noppen te vervaardigen. De machines waarop zij worden gemaakt zijn dan ook speciale eigen ontwikkelingen die voldoen aan de hoge normen van de onderneming.

Naast de aandacht voor detail is het ook de eigen signatuur die de Hiltl-broeken onderscheidt: Nog steeds gebaseerd op de originele snitten van Fritz Hiltl, maar creatief aangepast aan de huidige trends, worden de modellen nu vaak weer als modern ervaren. Een blik op de website van de fabrikant en de slimme modellen is genoeg: Hiltl biedt echt kwaliteit op maat voor alle doelgroepen.

Menu