Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Uitstekende bestekproductie. Coutellerie Goyon-Chazeau

VorkVork

Een echt monocoque mes met een hol handvat is licht en ligt evenwichtig in de hand. Maar de productie ervan neemt veel tijd in beslag en slechts enkele bedrijven beheersen het ingewikkelde lasproces met zoveel vakmanschap als de Franse bestekfabrikant Goyon-Chazeau.

Geschiedenis en vakmanschap

GrondstofGrondstof
GrondstofGrondstof
GrondstofGrondstof

Wij zijn ambachtslieden, geen industriëlen

Het bedrijf is gevestigd zeven kilometer ten oosten van Thiers, de "Capitale de la coutellerie", in het hart van de Franse messenmakerij. Al meer dan zes eeuwen staat de streek in de Auvergne bekend om zijn snijgereedschap van hoge kwaliteit. Tot op de dag van vandaag is ongeveer 70 procent van alle Franse zak-, keuken- en tafelmessen afkomstig uit de Durolle-vallei en omstreken. Terwijl veel bedrijven hier nu de voorkeur geven aan machinale productie van grote aantallen messen in het buitenland, blijft de messenfabriek die in 1953 door Gabriel Goyon en zijn echtgenote Solange (née Chazeau) werd opgericht, vertrouwen op traditionele handwerktechnieken en vervaardigt zij messen en bestekreeksen uitsluitend in de regio. Voor Magali Soucille, kleindochter van de oprichters van het bedrijf en vandaag de dag algemeen directeur, is een hoogwaardige productie vanzelfsprekend: "De kwaliteit is gewoon niet te vergelijken. Machines kunnen vakmanschap niet vervangen.

Bestendig en duurzaam. Kwaliteit die rendeert

ProductieProductie
ProductieProductie
ProductieProductie
ProductieProductie
ProductieProductie
ProductieProductie

Een mes van Goyon-Chazeau doorloopt 40 stadia, van het eerste snijden van de stalen staven tot het uiteindelijke polijsten. Elk bestek is uniek en handgemaakt en dankt zijn formele uniformiteit uitsluitend aan het hoge niveau van de vakkennis van elke afzonderlijke medewerker. Gemiddeld duurt het ongeveer zeven jaar voordat alle werkfasen correct zijn uitgevoerd en om bestek van een dergelijke exquise kwaliteit als dat van Goyon-Chazeau te vervaardigen. Het werk wordt gedaan volgens de nu zeldzame monocoque-methode, waarbij het holle heft van het mes volledig hol wordt gelaten en punt-gelast wordt aan een scherp lemmet van gesmeed, gehard staal. Op die manier is de overgang tussen lemmet en handvat robuust en absoluut waterdicht, maar blijft het mes zelf licht en is het gemakkelijk te hanteren. In 2013 kreeg Goyon-Chazeau zelfs het staatslabel "Entreprise du Patrimoine Vivant" voor het behoud van dit proces. "Het is de moeite waard om deze kennis te bewaren," verklaart Magali Soucille, niet zonder trots. "Messen zitten vol met waarden."

Geselecteerde producten in detail

Steak vork jeneverbes hout

De steakvork wordt vervaardigd bij Goyon Chazeau in Thiers uit twee gesmede delen: het handvat van roestvrij staal en de lepel van hetzelfde materiaal met zijn vier zorgvuldig geslepen en glanzend gepolijste spitse tanden. De afzonderlijke onderdelen worden netjes aan elkaar gesoldeerd en de handvatschubben van fijnkorrelig jeneverbeshout worden uiteindelijk in elkaar gezet.

Steakmes jeneverbeshout

Het gewicht van het steakmes is ook een teken dat het geslepen lemmet en het heft uit één stuk roestvrij staal zijn gesmeed - een precies handwerk dat uiteraard is voorbehouden aan ervaren meesters in hun vak. Dit mes staat al 20 jaar in het programma van de smederij.

Exclusief voor Manufactum

In 2018 heeft Goyon-Chazeau samen met Manufactum een tafelbestek van de vermaarde Franse bestekfabrikant Besset-Laroche uit zijn sluimering doen ontwaken, een bestek dat al vele jaren een slapend bestaan leidde en waarvan het bedrijf de omvangrijke gereedschapsmallen al halverwege de jaren tachtig had overgenomen. In de Duitstalige landen is de hoogwaardige serie, die volgens het monocoque-procédé zuiver met de hand wordt vervaardigd, uitsluitend via ons bedrijf verkrijgbaar. Elk afzonderlijk bestek wordt door Goyon-Chazeau vóór de levering getest om er zeker van te zijn dat het in perfecte staat is en geschikt is voor de vaatwasmachine, en pas daarna wordt het gemerkt met "Goyon-Chazeau".

Menu