Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Gestoffeerde meubelen van Sinn

Gestoffeerde meubelen van SinnGestoffeerde meubelen van Sinn

Bij de in 1967 in Stemwede (Westfalen) opgerichte stoffeerderij Sinn werd een kwart eeuw geleden besloten zich meer op klasse dan op massa te richten en zich te concentreren op het bouwen van op maat gemaakte meubelen die zowel qua constructie als qua materiaal moeilijk te overtreffen zijn. Sinn heeft een stabiele particuliere klantenkring en ook een uitstekende reputatie bij cliënten die individueel gestoffeerd meubilair wensen dat is ontworpen voor het meest intensieve gebruik, bijvoorbeeld in de vliegtuigbouw. Het vasthouden aan traditioneel vakmanschap en het doorgeven van oude technieken hebben Sinn dus een stevige basis voor de lange termijn gegeven.

De houten fundering

De houten funderingDe houten fundering

Stofferen is een ambacht dat een belangrijk deel van zijn productie onder dekmantels verbergt. De inspanning die nodig is om een uitstekend zitmeubel te vervaardigen, blijkt dus eigenlijk pas tijdens het fabricageproces. De basis van een gestoffeerd meubel van Sinn is een door de wagenmaker geleverd binnenframe van Duits beukenhout en multiplex met deuvels in de hoekverbindingen, die aan de randen zijn afgerond om de bekleding en de bekleding te beschermen. De poten, die op kunststof glijders staan, zijn gemaakt van massief, geolied eikenhout van Duitse oorsprong. Wat de statica betreft, is een meubel met een dergelijk onderstel toegerust voor een toekomst als antiek.

Metaal tegen metaal. De veerkern

Bovenop het frame bouwt de stoffeerder zijn werk in lagen op, waarbij het vakmanschap en de ervaring vergen om een zitmeubel in vorm te brengen - dit noemt de stoffeerder de vorm van de zitting, die in zijn vorm en zitkwaliteit ontstaat uit het samenspel van de volgende werkstappen. Eerst worden golfveren van gehard staal op hun plaats geklemd en bedekt met een vilten inzetstuk om het geluid te dempen. Met een veerkern van verkoperd verenstaaldraad eraan vast, begint het vormen van de zitting. Een kwaliteitskenmerk is het aantal veren dat op de zitting is geplaatst en met de hand ingewikkeld in elkaar is gezet, een ander is de nauwkeurige afstemming van de veren van verschillende grootte. Naar de rand van de zitting toe worden zij bijvoorbeeld sterker, zodat de verkoperde veren, die door een waslaag worden gedempt, reeds de basisvorm en dus de kern van de zitting bepalen. De grote kunst is het juiste evenwicht te vinden tussen de statische stabiliteit van de veren, die stevig aan elkaar zijn vastgesjord, en de noodzakelijke bewegingsvrijheid van het zitvlak.

Beste laag(je). De eigenlijke bekleding

De bekledingDe bekleding

Nu komt de meerlaagse constructie van de eigenlijke bekleding. Eerst wordt de afgewerkte verenkern bedekt met een verendoek, voordat de stoffeerdrager van rubber coco (gelatexeerde en gevulkaniseerde kokosvezel), die hierdoor wordt beschermd, wordt aangebracht. Twee lagen koudschuim en een laag watten vormen de toplaag - in totaal zitten er dus zeven lagen onder de hoes.

Bovenop en eromheen: het deksel

De stofDe stof

Sinn gebruikt voor dit meubilair bekledingsmateriaal dat anders vooral thuis is in de veeleisende contractsector: theater-, spoorweg- en vliegtuigstoelen worden ermee uitgerust. In de eerste plaats zijn er de drie- of vierdraads met garen geverfde kamgarens van fijne merinowol. Rohi in Geretsried, Beieren, gebruikt ze op jacquardweefgetouwen om een kantweefsel van 720 g/m2 te produceren. Een kleine hoeveelheid polyamide (4%) maakt de stof nog bestendiger dan de garenkwaliteit zelf (de meubelen met bekleding van zuiver scheerwol zijn in verschillende versies verkrijgbaar).

En er is een van de allerbeste meubelleersoorten: plantaardig gelooid rundleer van de huiden van Zuid-Duitse stieren, gelooid met extracten van olijfbladeren, dat zijn zachtheid en grip dankt aan een lang volingsproces aan het einde van de productie. De sporen van het leven van elke koe - huidtexturen, littekens, insectenbeten - blijven zichtbaar. Het is een delicaat leer dat u met zorg moet behandelen, maar het wordt mooier met de tijd en met elke aanraking en lichtstraal. Wij bieden het aan in twee kleurvarianten: Braun (aniline geverfd) en zwart (semi-aniline geverfd).