Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Giese Manufaktur

Giese ManufakturGiese Manufaktur

Wat doe je met tientallen tonnen staven en pijpen? Enerzijds zet je een lange familiegeschiedenis voort. Anderzijds weef je badkamerkranen van ongeëvenaarde kwaliteit. Het bedrijf Giese is sinds 1885 gevestigd in Iserlohn, en de draadhandel is een logische ontwikkeling in de geschiedenis van het bedrijf.

In zijn begindagen was Giese een ijzerwarenbedrijf dat asbakken, kapstokken en paraplubakken produceerde. Begin jaren dertig kocht een Zwaben het bedrijf - de leiding is nog steeds in handen van zijn nazaten. In de loop der tijd heeft Giese zich geleidelijk ontwikkeld tot een fabrikant van sanitair die de vakhandel voorziet van sanitair dat allesbehalve massaproductie is.

Giese is vertegenwoordigd op de aangrenzende markten in Oostenrijk, Zwitserland, de Benelux en Scandinavië. De gebroeders Rapp geven de voorkeur aan organische groei boven strategisch geplande uitbreiding, en juist het betreden van internationale markten laten zij zich niet opdringen. Met ongeveer 300 producten en desgewenst ook maatwerk, behoudt het bedrijf zijn regionale wortels zonder het risico te lopen verstrikt te raken in internationale distributienetwerken.

Handdoekhouder voor tientallen jaren

Als u de site bezoekt, krijgt u enerzijds een idee van de regionale wortels en anderzijds van het feit dat hier geen massaprodukten worden gemaakt. Omdat in Rapp's familiebedrijf de nodige productiemiddelen in eigen huis worden gemaakt - ze bouwen gedeeltelijk wat ze nodig hebben. Volledig geautomatiseerde productieprocessen? Dat bestaat niet. Slechts enkele onderdelen zoals glazen houders voor zeepdispensers worden aangekocht, slechts enkele productiestappen zoals galvaniseren worden uitbesteed - maar alleen in en rond Iserlohn. Werk binnen schreeuwafstand, bij wijze van spreken.

De betrouwbaarheid van de regionale productienetwerken - het Sauerland is een industrieregio met een rijke traditie - die niet alleen economische maar ook sociale steun bieden, vormen de voorwaarden voor de mogelijkheid van kleine en middelgrote ondernemingen die zich inzetten voor traditie en dus voor een economie die vooruitgang alleen als vooruitgang beschouwt als deze in dienst staat van de kwaliteit.

Een kwaliteit, let wel, die voortvloeit uit een nauwkeurige kennis van de samenwerkende en geassocieerde ondernemingen en hun eigenaars. Vanuit dit oogpunt lijkt het niet langer anachronistisch dat Giese nog steeds produceert in een fabrieksgebouw van drie verdiepingen dat op de monumentenlijst staat.

De familie Rapp hecht er groot belang aan dat zij niet alleen in naam een manufacturenfabriek is: In feite wordt het staafmateriaal met de hand gezaagd op de cirkelzaag, gebogen met een handhefboommachine en tenslotte met de hand gesoldeerd. Deze methode loont: Terwijl de gemiddelde bouwmarkt producten nog sporen van schuren kunnen vertonen, vertonen Giese producten geen bewerkingsfouten. Volgens de bedrijfsleiders gaat een Iserlohn handdoekbeugel tientallen jaren mee - en dat is vaak een probleem voor andere fabrikanten.

Duitse waardestabiliteit

De productie vindt plaats volgens hoge milieunormen. Al het productieafval wordt weer in de recyclingcyclus opgenomen. "Wij zijn geen vuil bedrijf", zegt Rapp senior over zijn grondstofvriendelijke productie. Dankzij de uitbestede galvanisatiewerkplaats kon zijn bedrijf ondanks andere strenge eisen van de stad op de traditionele locatie aan de rand van het stadscentrum blijven en is het dus niet het slachtoffer geworden van bedrijfsverplaatsingen. Ook individuele klantenwensen worden van hieruit vervuld. Verguld beslag? Tegen een passende meerprijs wordt alles wat haalbaar is in de praktijk gebracht. Behalve douches. Of badkuipen. Want Giese heeft er bewust voor gekozen geen totaalleverancier te zijn. Het speelt in op zijn sterke punten met kranen en bezet een solide en duurzame niche waarin Giese zijn plaats behoudt met Duitse waardevastheid.