Niewsbrief

Tandheelkundige zorg. Een schone tand blijft een gezonde tand

Cariës en parodontitis zijn infectieziekten die worden veroorzaakt door de uitscheidingsproducten van bacteriën die ofwel de tanden doen rotten, waardoor gaatjes ontstaan (cariës), ofwel het tandvlees en het kaakbeen dermate aantasten dat bloedend tandvlees en loszittende tanden ontstaan (parodontitis). Geen van beide kan worden genezen: een gaatje in de tand kan alleen kunstmatig worden gevuld, een loszittende tand kan alleen worden getrokken. Alleen al in Duitsland worden jaarlijks ongeveer 70 miljoen tanden gevuld en 13 miljoen gekroond - 15 miljoen tanden moeten worden getrokken. Dit zijn verbazingwekkende cijfers, omdat geen enkel ander deel van het lichaam zou accepteren dat het na slechts de helft van de gemiddelde menselijke levensverwachting met plastic en metaal moet worden gerepareerd of door prothesen moet worden vervangen.

U kunt uzelf tegen cariës en tandvleesaandoeningen beschermen door om de zes maanden uw tandarts te bezoeken en uw gebit goed te verzorgen.

Menthol en fluoride

Veel tandpasta's, -poeders of -zouten worden aangeboden in varianten met en zonder menthol. Menthol, vaak in de vorm van mentholhoudende pepermuntolie, verbetert de smaak en zou een slechte adem voorkomen. Wie homeopathische preparaten gebruikt, moet echter tandpasta met menthol vermijden, omdat menthol volgens de homeopathische leer de werking van de preparaten tenietdoet.

Fluoride wordt aan tandverzorgingsproducten toegevoegd om het tandglazuur te verharden. De negatief geladen fluorverbindingen vormen een sterke binding met de positief geladen calciumdeeltjes in het tandglazuur (calcium) en voorkomen zo dat het glazuur gaat rotten. Wat de herhaaldelijk besproken giftigheid van fluoride betreft, zijn de woorden van Paracelsus van toepassing: dosis facit venenum (= de dosis maakt het vergif). Alleen mensen die speciale medicijnen tegen osteoporose gebruiken of die overgevoelig zijn voor fluoride moeten hun arts raadplegen.