Menu
Niewsbrief

Bewuste consumptie

Minder plastic in de badkamer. Je kunt zonder

Plasticvrije badkamerPlasticvrije badkamer

Plastic - de nieuwe zondvloed. Plastic omringt ons altijd en overal, op alle gebieden van het leven. Verpakkingen, speelgoed, tandenborstels en grote hoeveelheden wegwerpartikelen zijn ervan gemaakt - en dat is alleen nog maar het zichtbare plastic. Omdat het zich vaak onzichtbaar verbergt in cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten als microplastics of in vloeibare vorm als onoplosbare, opzwellende of oplosbare synthetische polymeren. Hoewel deze kunststoffen eerst via het afvalwater in rioolwaterzuiveringsinstallaties terechtkomen, zijn zij te klein om daar te worden uitgefilterd. Zo komen ze verder in het water, het milieu en uiteindelijk in de voedselketen terecht. Microplastics zijn nu overal: zelfs in de diepzee, in afgelegen bergriviertjes, op stranden in de Zuidzee en in het ijs van de Noordpool - en in alarmerend hoge concentraties.

"Vermijd plastic volledig" is het motto

Plasticvrije alternatieven voor de badkamerPlasticvrije alternatieven voor de badkamer

Recycling van plastic lost het probleem niet op, want het blijft in de kringloop. De beste manier is dus om waar mogelijk volledig zonder plastic te werken. Ook al lijkt het een druppel op een gloeiende plaat gezien de plastic tapijten in de oceanen of de plastic overvloed in vele delen van de wereld, het is de moeite waard om elke kans te grijpen, hoe klein ook, want: "Vele kleine mensen die vele kleine dingen doen op vele kleine plaatsen kunnen het gezicht van deze wereld veranderen." In de badkamer is dit gemakkelijker dan men op het eerste gezicht zou vermoeden.

Het veiligheidsaspect wordt vaak aangevoerd als argument om plastic verpakkingen te gebruiken in plaats van glas - bijvoorbeeld voor douchegel en shampoo - en daarom zult u hier nog plastic verpakkingen aantreffen. Maar laten we ons bij het zoeken naar producten concentreren op alternatieven, want die zijn er inmiddels in overvloed: tandenborstels van bamboehout, wattenstaafjes van katoen en bamboe, kammen van hout of hoorn. Hand- en lichaamborstels van hout en afsnijdsels van natuurlijke vezels presteren even goed, zo niet beter, dan de in de handel verkrijgbare borstels van kunststof - onze ambachtelijke borstel is bijvoorbeeld de favoriet van onze medewerkers met tuinen en van degenen die renoveren. Er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven voor nat scheren: Natte scheerapparaten met dubbel gekartelde mesjes zijn misschien iets duurder in aankoop, maar op lange termijn zijn ze veel goedkoper in termen van het vervangen van mesjes en ook scherper dan scheerapparaten met zwaaikop. Zeep in plaats van douchegel en shampoo in vaste vorm hebben geen plastic verpakking nodig en zijn verkrijgbaar in biologische kwaliteit.