Menu
Niewsbrief

Bewuste consumptie

Natuurlijke cosmetica. Gecertificeerde transparantie

Natuurlijke cosmeticaNatuurlijke cosmetica

De term natuurlijke cosmetica wordt internationaal verschillend gebruikt en kan niet worden gelijkgesteld met biologische cosmetica, zoals vaak wordt aangenomen. In de eerste plaats betekent natuurlijke cosmetica dat de ingrediënten natuurlijk zijn, d.w.z. van plantaardige, dierlijke of minerale oorsprong. Als de producten voldoen aan de strenge criteria van toonaangevende natuurlijke cosmetica-keurmerken zoals BDIH, NaTrue, Ecocert, ICADA of COSMOS-norm, krijgen ze de certificering.

Indien meer dan 95% van de grondstoffen afkomstig is van gecontroleerde biologische teelt, verlenen deze organisaties het keurmerk voor biologische cosmetica. Naast ingrediënten, productie en verpakking spelen ook sociaal-ethische aspecten en eerlijke handel een belangrijke rol.

De kracht van de fabriek is nog heel. Van de Rosenrot fabriek

Hoewel de fabrikant van natuurlijke cosmetica Rosenrot een betrekkelijk klein bedrijf is, staat het in relevante kringen - die van de "verpakkingsvrije voorstanders" - reeds bekend als een van de echt grote bedrijven. Want de vaste shampoos, zepen en conditioners van de fabrikant uit Baden-Württemberg zijn niet alleen effectief, maar worden ook geheel zonder plastic verpakking geleverd (theoretisch - in de praktijk hebben wij gekozen voor de variant in een kartonnen doos, zodat wij onze artikelen ook per postorder kunnen aanbieden). Dit is mogelijk dankzij onze eigen verfijnde recepten op basis van gecertificeerde biologische, plantaardige en natuurlijke grondstoffen: alle oliën, plantenhydrolaten, kruiden, glycerine en ethylalcohol zijn afkomstig van gecontroleerde biologische teelt. De essentiële oliën zijn ook afkomstig van gecontroleerde biologische teelt of zijn 100% natuurlijk. Tenslotte produceert Rosenrot ook alle plantenextracten in eigen beheer volgens eigen receptuur en uiteraard in biologische kwaliteit. Zo komt er niets in het eindproduct terecht dat er niet in thuishoort - want paraffines, parabenen, siliconen of synthetische conserveringsmiddelen en kleurstoffen zijn taboe - en de handgemaakte productie maakt ook een maximale controle mogelijk.

Green + The Gent. Natuurlijke cosmetica voor mannen

Drie dingen onderscheiden de Green + The Gent verzorgingsserie: Het is speciaal aangepast aan de behoeften van de mannenhuid. Aloë vera sap in volle concentratie dient als basis, die wordt aangevuld met andere zuiver plantaardige extracten en oliën, bijvoorbeeld van vlierbes, klimop of hop uit de streek. Alle producten zijn biologisch gecertificeerd volgens de Cosmos-norm, wat betekent dat het grootste deel van de ingrediënten (95%) afkomstig is van gecontroleerde biologische teelt.

Mannenhuid. Het kleine verschil.

De mannenhuid is gemiddeld ongeveer 20% dikker dan de vrouwenhuid, tekenen van veroudering zoals kleine rimpels komen vaak later, maar dan ook duidelijker aan het licht. Door de grotere talgklieren en poriën heeft de mannenhuid ook de neiging meer talg te produceren. Maar vooral het dagelijks scheren is belastend, omdat de bovenste huidlaag wordt verwijderd, waardoor de huid gevoeliger kan reageren op invloeden van buitenaf. Het (korte) haar van mannen heeft ook andere behoeften dan het haar van vrouwen. Het heeft meestal meer vocht nodig in plaats van een rijke verzorging; een tekort aan vocht kan zich bijvoorbeeld uiten in roos. De verzorgingsproducten van Green + The Gent geven dus veel vocht, zijn minder rijk (niet vettig) en reinigen met milde tensio-actieve stoffen. Last but not least is de geur een belangrijk criterium voor het al dan niet gebruiken van shampoo of scheerolie. Green + The Gent heeft slechts twee (ingehouden) geuren op basis van natuurlijke essentiële oliën: "Gin" is een kruidig-fris akkoord van jeneverbes, kardemom, nootmuskaat en vetiver. "New Old School" is een klassieke mannengeur met citrusnoten, cederhout en patchoeli.

Gecertificeerde natuurlijke cosmetica. Met arganolie

Alleen in de Arganeraie, het gebied tussen de Atlantische Oceaan, de Hoge Atlas en de Anti-Atlas in het zuidwesten van Marokko, groeien de arganbomen (Argania spinosa), die thans met uitsterven worden bedreigd. Om ze te beschermen en de duurzame productie van arganolie met behulp van stenen molens en handmatige persing te ondersteunen, heeft de UNESCO de Arganeraie in 1998 uitgeroepen tot biosfeerreservaat en de traditionele productie van arganolie op de "Lijst van immaterieel cultureel erfgoed dat dringend moet worden beschermd" geplaatst. Argand'Or gebruikt met de hand geperste arganolie van de UCFA (Union des Coopératives des Femmes de l'Arganeraie), een vereniging van meer dan 20 vrouwencoöperaties, die het inkomen van Berbergezinnen veilig stelt en zo de sociale structuren en het unieke culturele landschap van de arganbomen in stand houdt.

Bergland. Natuurlijke cosmetica uit de Allgäu

Het Beierse bedrijf is een van de pioniers onder de plaatselijke fabrikanten van natuurlijke cosmetica. Het bedrijf is - zoals op veel gebieden gebeurt - ontstaan uit zijn eigen gevoel van gebrek: In de jaren tachtig waren er nog maar weinig geur- en verzorgingsproducten op basis van natuurlijke ingrediënten en zuivere essentiële oliën. Zonder verdere omhaal besloten zij ze zelf te produceren. De plantaardige ingrediënten zijn zoveel mogelijk afkomstig van gecontroleerde biologische teelt en uit de regio. Alle Bergland producten zijn gecertificeerd door de BDIH (de Duitse Vereniging van Industrie- en Handelsondernemingen voor Farmaceutische Producten, Gezondheidsproducten, Voedingssupplementen en Persoonlijke Hygiëne Producten) en voldoen daarmee aan de eisen voor biologische en natuurlijke cosmetica.

Het werkt. Versterkend en stimulerend

Natuurlijke cosmetica worden over het algemeen goed verdragen. In plaats van de huid passief te voeden, is het principe hier de eigen activiteit van de huid te versterken, haar functies te stimuleren zodat zij haar evenwicht kan hervinden. Elk van de stoffen in het product draagt bij tot de werking ervan, en vaak verhoogt de samenstelling ervan de doeltreffendheid. Planten- en zadenoliën bijvoorbeeld bevatten onverzadigde vetzuren en secundaire plantaardige stoffen, die op hun beurt veel kunnen doen. Natuurlijke cosmetica zijn niet volledig vrij van conserveringsmiddelen, vooral shampoos, lotions en crèmes die water bevatten. Hier worden stoffen gebruikt die in de natuur voorkomen en synthetisch kunnen worden gereproduceerd, zoals benzylalcohol en sorbinezuur, of etherische oliën met een kiemremmende werking die, strikt genomen, "conserveren". Daarom vermelden wij niet "zonder bewaarmiddelen".

Ontdek alle natuurlijke cosmeticaproducten

Meer inspiraties en producten

Andere onderwerpen

Geneeskrachtige plantenGeneeskrachtige planten

Geneeskrachtige planten en kruiden hebben altijd deel uitgemaakt van het medicijnkastje. Zij bevatten een groot aantal actieve bestanddelen die helpen kwalen te verlichten, bijdragen tot het welzijn en hun waarde in de lichaamsverzorging hebben bewezen. In ons lexicon van geneeskrachtige planten geven wij een kort portret van enkele van de bekendste geneeskrachtige planten.

Ontdek nu
Menu