Bespaar de verzendkosten t.h.v. 5,95 €. (geldig t/m 31-10-2022, niet geldig voor volumineuze goederen)

Menu

Bewuste consumptie

Alles behalve stoffig: Maak uw eigen huishoudreiniger

Huishoudelijke schoonmaakmiddelenHuishoudelijke schoonmaakmiddelen

Eén voor elke vlek: supermarkten en drogisterijen bieden een overvloed aan schoonmaakmiddelen en de industrie predikt dat voor elke toepassing en elk oppervlak een ander, speciaal voor dat doel ontwikkeld reinigingsmiddel nodig is. Het kan ook eenvoudiger, want de basisingrediënten van huishoudchemie zijn eigenlijk dezelfde als 50 jaar geleden, en het eeuwige "nu met een nieuwe formule" is eerder gebaseerd op reclame dan op chemische hersenkronkels.

Hier zijn de basisstoffen (vloeibare zeep, sinaasappelolie, citroenolie, lijnolievernis, gecalcineerde soda, citroenzuur, echte alleskunners voor de meest uiteenlopende en - in combinatie met stoffen die u toch al in huis heeft (bijv. azijn, zout en spiritus) - ook voor heel bijzondere doeleinden.

En altijd vrij van onnodige geurstoffen en andere toevoegingen. Deze basischemicaliën kunnen afzonderlijk worden gebruikt, maar vormen ook een soort bouwpakket. In het onderstaande wordt slechts een deel van het altijd zeer brede spectrum van toepassingen genoemd.

Recept voor een allesreiniger
  • 3 theelepels zuiveringszoutpoeder
  • 3 theelepels geraspte kwarkzeep
  • 700 ml warm water
  • 1 spuitfles (bijvoorbeeld van de oude reiniger)
  • Desgewenst een paar druppels etherische olie voor een lekker geurtje
  1. Verwarm kwarkzeep en water langzaam in een kleine steelpan
  2. Roer uitgebreid met een garde tot de kwarkzeep is opgelost
  3. Voeg na afkoeling alle andere ingrediënten toe en roer
  4. Giet de afgewerkte universele reiniger in de spuitfles.

Voor elk gebruik de fles even schudden, het reinigingsmiddel op de vervuilde oppervlakken spuiten en afnemen met een spons of reinigingsdoekje.
Dit recept komt uit het boek "Vijf huismiddeltjes vervangen een drogist"

Recepten voor schoonmaken van het huis

Vijf huismiddeltjes vervangen een drogist

Als analoog naslagwerk biedt dit boek recepten en toepassingstips voor het schoonmaken van het huis. Maar het toont ook mogelijke toepassingen in de tuin, garage en keuken: wortelen schillen in plaats van schillen, geurtjes verdrijven, planten verzorgen, bloempotten of stoepvoegen voorzichtig schoonmaken, stoelhoezen en autobekleding opfrissen, conservenblikken steriliseren, zelf lijm maken... de lijst is lang - en verrassend, want meestal zijn de ideeën en recepten vrij eenvoudig.

15,40 €

Huishoudelijke tips van A-Z:

Menu