Menu
Niewsbrief

In beeld

Christoph Hack. Een autodidact met ambities

Hack lederwarenHack lederwaren

Christoph Hack deed zijn eerste ervaring in de leerproductie op bij de naaimachine van zijn grootvader. Hij was toen net 16 jaar oud. Vandaag, meer dan 30 jaar later, staat zijn bedrijf Hack Lederwaren voor lederen producten van topkwaliteit die indruk maken door hun tijdloos design en duurzaamheid. Wij ontmoetten de zelfbenoemde autodidact voor een interview en spraken met hem over de kernwaarden van zijn werk.

Christoph HackChristoph Hack

**Mijnheer Hack, hoe staat u tegenover "bewust consumeren"?
Christoph Hack: Bewust consumeren betekent voor mij niet om de paar jaar een nieuw leren jack kopen, maar een product zo lang mogelijk houden.

**Waar komt deze houding tot uiting in uw bedrijf?
Christoph Hack: Al onze kledingstukken en tassen zijn repareerbaar en we onderhouden ze zeer lang. Wij concentreren ons op een tijdloos ontwerp, ik selecteer de materialen naar beste weten en geweten. Wij werken meestal met zeer lang gevestigde partners in de lederindustrie - veel leerlooiers en handelaars zijn in Duitsland gevestigd. Het leer en het zware textiel worden meestal speciaal voor ons gemaakt. Alleen zo kunnen wij ons eigen idee van kwaliteit verwezenlijken.

**Wat is voor u hoogwaardig leer?
Christoph Hack: De eerste indruk is voor mij doorslaggevend. Ik weet onmiddellijk of een leer OK is voor onze kwaliteitseisen of niet. Ik denk dat iedereen daar een expert in is. Zodra u een stuk leder aanraakt en eraan ruikt, weet u of dit materiaal aangenaam is of niet. Als het leer warm en open aanvoelt, gedraagt het zich meestal zo dat het door het verouderingsproces steeds mooier wordt. Aan de andere kant kunt u gedempt (te veel geverfd) leder snel herkennen aan het koude, kunstmatige gevoel.

Voor veel producten staat een lange levensduur gelijk aan weinig verandering. Waarom is dat anders bij uw lederproducten?
Christoph Hack: Onze lederproducten in hun voordeel veranderen, is voor mij heel belangrijk. Dit vereist echter dat het leder zodanig wordt bewerkt dat dit verouderingsproces kan plaatsvinden. Dit geldt niet voor bedekt, gevernist of anderszins kunstmatig bewerkt leder. Hoe meer open, hoe beter. In tegenstelling tot producten die in de fabriek worden voorgepatineerd, laten wij ook graag een beetje werk aan onze klanten over. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken hoe hij zijn lederartikel door gebruik en onderhoud vorm geeft.

Hoeveel verzorging raadt u aan?
Christoph Hack: Mijn standaard gezegde is: gebruiken en dragen is de beste verzorging, leren jassen gaan kapot in de garderobe. De beweging die aan het leer wordt gegeven is de beste verzorging die aan lederen kleding kan worden gegeven. Of er dan vet of kleurstof wordt aangebracht wanneer het leer na een paar jaar misschien een beetje droog wordt, mag iedereen voor zichzelf uitmaken. In het algemeen is het echter beter te veel te smeren en te verzorgen dan te weinig. We hebben het hier natuurlijk niet over schoenen, die door wintergebruik of ander intensief gebruik aan heel andere spanningen worden blootgesteld.

**En als er toch iets stuk gaat?
Christoph Hack: Dan wordt het gerepareerd, en zolang als het duurt. Persoonlijk ben ik altijd blij als ik een leren broek na tien of vijftien jaar terugzie en hem weer bruikbaar kan maken voor de klant, hoeveel moeite het ook kost. Dit is misschien niet per se goed voor de zaken, maar dat is onze filosofie.

Welke rol speelt voor u het behoud van het ambacht zelf?
Christoph Hack: Ik zie het niet op een romantische manier, we hebben hier ter plaatse gewoon goede ambachtslieden nodig om het werk te doen. Ik ben autodidact en heb alles zelf moeten uitdokteren. Dat was niet altijd het slechtste voor het resultaat. Als opleidingsbedrijf zijn wij nu in staat om onze leerlingen alles te geven wat zij nodig hebben. Dus dit is mijn bijdrage aan het leerambacht. En ik heb het gevoel dat veel jonge mensen tegenwoordig inzien dat werken met hun handen veel vreugde en voldoening kan brengen.

Na al die jaren in het bedrijfsleven, ziet u nog steeds nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor uzelf?
Christoph Hack: Ik ben een vriend van stabiliteit. Ik wil helemaal niet dat mijn bedrijf groeit, want dan zouden we niet meer zo vrij kunnen werken als we willen. Voor mij betekent ontwikkelingspotentieel veeleer dat wij steeds voor de uitdaging staan nieuwe producten te creëren die aan onze eisen en aan die van onze klanten voldoen. En dat zal ons de komende jaren bezig houden.

Menu