Die Hebammen-Seifendose

Zeepdoos nikkel zilver

Die Hebammen-Seifendose
Zeepdoos nikkel zilver
  € 64,90alle prijzen incl. BTW, plus Verzendingskosten
  Op voorraad, levering binnen 2-3 dagen

  Algemene informatie

  Ontwaakt uit zijn sluimer. Een zilveren zeepkist.

  Een zeepkist als deze sluimerde jarenlang onopgemerkt rond als tentoonstelling nr. 2008-003-017 in de Collectie Medische Geschiedenis van de Christian Albrechts Universiteit in Kiel. Tot een werktuigbouwkundig ingenieur het ontdekte tijdens zijn lange zoektocht naar een stabiele en duurzame container voor zeep en het uit zijn sluimer ontwaakte. De chique tentoonstelling maakte oorspronkelijk deel uit van een vroedvrouwenkoffer uit de jaren 1890, aangeboden door Gottlob Kurz, een speciaalzaak voor vroedvrouwenbenodigdheden in Wiesbaden. Zodra de moderne ingenieur het in zijn handen had, was het duidelijk: zoiets moest weer geproduceerd worden. Een materiaalanalyse onder de fluorescentiemicroscoop wees uit dat het om nikkelzilver ging (roestvrij staal werd pas in 1912 door Krupp ontwikkeld). De corrosiebestendige legering van koper, nikkel en zink wordt gekenmerkt door haar mooie zilverglans, waardoor zij in het verleden vaak werd gebruikt als alternatief voor zilver voor bestek, muziekinstrumenten, beslag en sieraden.

  Vorm volgt fabricage.

  De vorm volgt hier nu eens niet alleen de functie, maar is vooral te danken aan de combinatie van fabricageproces en materiaal. Voor de zeepkist wordt het nikkelzilver verwerkt in een dieptrekproces. Bij dit proces wordt het plaatstaal in de negatieve mal gedrukt en begint het metaal er letterlijk in te vloeien. Om te voorkomen dat het materiaal aan de randen scheurt, moet een minimale straal worden aangehouden, die voortvloeit uit de eigenschappen van het materiaal. Ook al zijn de afgeronde hoeken niet het resultaat van een uitgekiend productontwerp, ze dragen bij tot het bijzondere uiterlijk en nog meer tot het aangename gevoel van de zeepkist. Dit resulteert in zijn gemakkelijk te hanteren vorm en - in combinatie met het duurzame, gemakkelijk te reinigen materiaal - zijn optimale functionaliteit.

  Kleine doos, groot voordeel.

  Hoe oud het model van het nikkelzilverzeepblik ook is, op het gebied van milieuvriendelijkheid is het toonaangevend. De legering bestaat voor 80% uit gerecycleerd materiaal, slechts 20% zijn "nieuwe" grondstoffen. De energie voor het dieptrekgereedschap wordt opgewekt in een fotovoltaïsch systeem, zodat de productie klimaatneutraal kan zijn. Ten slotte draagt het zeepblikje ook bij tot duurzaamheid onderweg: zeep in staafvorm is zuiniger in gebruik dan vloeibare zeep; goed beschermd in het onbreekbare, kleine blikje kan het gemakkelijk overal mee naartoe worden genomen. Omdat zeep vroeger een duur artikel was, is het zeepblikje kleiner dan de huidige modellen - wat al snel een praktisch voordeel blijkt te zijn op korte reizen of voor in de sporttas. Wij adviseren zeepstaafjes van 100 g, bijvoorbeeld van de zeepfabriek Klar.

  Productinformatie

  Artikel nummer 204661

   Zeepdoos van nikkelzilver (een legering van koper, nikkel en zink), gepolijst. Gemaakt in Duitsland. 9,1 × 5,6 × 3,4 cm. Binnenmaat 8,5 × 5,4 × 3 cm. Gewicht 80 g. Levering zonder zeep.
   Vraag over het product

   Heeft u een vraag over dit product? U bent welkom om de vraag hier te stellen. Uw e-mailprogramma wordt geopend.

   Klantenservice

   Advies, reserveonderdelen of andere wensen - ons klantenservice helpt u met al uw vragen en problemen persoonlijk en vakkundig.

   U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag onder het nummer 0800 2626101 of op elk moment info@manufactum.nl

   Cadeaubon

   Een voor alles en iedereen: Met onze PDF-cadeaubon bieden wij u de volledige keuze van het Manufactum-assortiment. Kies een motief, dat u direct na de bestelling per E-mail kunt versturen, printen of persoonlijk overhandigen.

   Cadeaubon kopen