Menu
1 van 2

Gids

Hulde aan de verfijnde cultuur van het wassen. Natuurlijke zeep

Heldere zepenHeldere zepen

Zij zijn een van de grote winnaars in het tijdperk van de duurzaamheid. Hoewel ze al meer dan 5.000 jaar bestaan, zijn ze hun nut als betrouwbaar reinigingsmiddel nog lang niet verleerd en zijn ze nu in steeds meer badkamers over de hele wereld te vinden. Vaste zepen beleven momenteel een renaissance. Als je zo weinig mogelijk verpakking en zo weinig mogelijk plastic wilt verbruiken, grijp je naar het stuk zeep - zelfs voor het wassen van je haar. Bovendien zijn zepen zeer zuinig in het gebruik, behoeven zij geen conserveringsmiddelen vanwege hun lage watergehalte en worden zij beschouwd als gemakkelijk biologisch afbreekbaar. En nog een pluspunt: conventionele zeep spoelt betrouwbaar ziektekiemen van de huid. Dus er is geen antibacteriële zeep nodig. Het enige belangrijke is dat je je handen goed wast. Een vaste zeep brengt ook geen bacteriën of ziekten over, zoals vaak ten onrechte wordt aangenomen.

Onze zepen zijn geen schuimers - althans niet in de figuurlijke zin. Zij zijn afkomstig van kokkerijen en kloosters in Europa en van traditionele fabrieken in Afrika, Azië en de VS - kleine fabriekjes waar de zepen met grote zorg en aandacht voor detail worden vervaardigd volgens traditionele methoden en overgeleverde recepten. De grondstoffen die er worden gebruikt zijn van natuurlijke oorsprong en van uitzonderlijke kwaliteit. Met name de meeste handgemaakte zepen zijn gecertificeerde natuurlijke cosmetica. En om ervoor te zorgen dat uw zeep mooi blijft en goed droogt, vindt u ook de bijpassende zeepbakjes.

Langdurige reinigingskracht. Zeepkokende kunst bij uitstek

Shea boterShea boter

De zepen in ons assortiment reinigen op milde wijze en zijn meestal gemaakt van zuivere olijf- en kokosolie, verrijkt met extra voedende ingrediënten zoals amandelolie, sheaboter of arganolie. Zelfs zeldzame ingrediënten zoals wilde pistache-olie worden gebruikt. De zepen worden gekenmerkt door een aangename geur, die ze te danken hebben aan natuurlijke plantenextracten - van lelietjes-van-dalen en roos tot bergamot en lavendel tot echte Siciliaanse citroen- of bloedsinaasappelolie.

Wij cateren ook voor veganisten. Met uitzondering van onze zepen van kamelen- en geitenmelk en die welke verrijkt zijn met stoffen als honing of koninginnegelei, worden zij vervaardigd op zuiver plantaardige basis volgens het koud- of warmkookprocédé. Voor de gevoelige of allergiegevoelige huid bieden wij plantaardige zepen zonder geurstoffen. Wij bieden ook zogenaamde functionele zepen aan, die u elders in deze unieke samenstelling niet zult vinden. En voor degenen die nog steeds de voorkeur geven aan zeep in een dispenser, bieden wij heerlijk geurende vloeibare zeep gemaakt van puur natuurlijke ingrediënten.

Echte pioniers. De lange weg van zeep

De bakermat van de zeepkunst is Mesopotamië. De geschiedenis van zeep begint aan de oevers van de Eufraat en de Tigris, waar in de 4e eeuw v. Chr. de eerste steden uit de menselijke geschiedenis uit de grond groeiden. Het zijn de Sumeriërs aan wie wij de oorspronkelijke vorm van zeep te danken hebben. Het eerste bewaard gebleven recept is geschreven in spijkerschrift op een 4.500 jaar oude kleitablet. Er wordt potas gebruikt, verkregen uit verbrande plantendelen en hout, dat met oliën wordt gekookt. Dit is precies waar de term "alkalisch" vandaan komt, afgeleid van het Arabische woord "al-quali", dat niets anders betekent dan plantenas. In die tijd werd deze zeep echter niet specifiek gebruikt voor de reiniging van het lichaam, maar vooral voor de behandeling van huidirritaties en -ziekten.

Het zeeprecept verfijnde zichzelf in de loop der millennia en zo vermenigvuldigde ook het gebruik ervan. Terwijl de Germanen en de Galliërs zeep gebruikten als decoratieve cosmetica - bijvoorbeeld om hun haar te bleken of te stylen - introduceerden de Romeinen, vanaf de 2e eeuw na Christus, zeep voor het eerst in zijn huidige functie, namelijk het reinigen van het lichaam. De triomfantelijke opmars van zeep zette zich voort en de kennis van de kunst van het zeepkoken, zoals die in de 7e eeuw door de Arabieren was ontwikkeld, verspreidde zich nu ook naar Europa. Aan de wascultuur kwam echter abrupt een einde in de Middeleeuwen, toen de pest en de syfilis welig tierden en zeep de schuld kreeg van de ziekten. Wassen was voortaan uit den boze, en in plaats daarvan werd het lichaam geparfumeerd met parfum en poeder. Dit bereidt natuurlijk de weg voor ziektekiemen en vervelende parasieten.

Terug naar het stuk zeep. De terugkeer van de goede dingen

Rampal zeepRampal zeep

Pas onder de Zonnekoning Lodewijk keerde zeep terug in de Europese badkamer. Hij bracht de beste zeepzieders voor het gerecht en vaardigde aan het eind van de 17e eeuw een zuiverheidswet voor zeep uit, volgens welke hoogwaardige zeep, de "Savon de Marseille", voor ten minste 72 procent uit zuiver plantaardige olie moet bestaan en geen kunstmatige kleurstoffen of additieven mag bevatten. Helaas vergeet hij de oorsprongsbenaming te beschermen, waardoor Marseillezeep vandaag overal ter wereld kan worden geproduceerd - zonder enige aandacht voor de zuiverheidseis. Maar hij bestaat nog, de pure "Savon de Marseille", zelfs in ons land. De Savonnerie Rampal Latour maakt hem op traditionele wijze in een koperen ketel - volgens een oud familierecept met een oliegehalte van 72 procent en met puur natuurlijke kleur- en geurstoffen.

Het groeiende inzicht in hygiëne in de 19e eeuw doet de vraag naar zeep sterk toenemen en zet de industriële productie op gang. Het oorspronkelijke luxegoed wordt betaalbaar voor iedereen, wat de kwaliteit van de zeep niet noodzakelijk ten goede komt. Goedkope vetten en later steeds meer kunstmatige kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen worden gebruikt. Vandaag echter keren veel duurzaam denkende consumenten terug naar het goede oude stuk zeep. Gelukkig maar, want het zou zonde zijn als de magie van de traditionele kunst van het zeep maken verloren zou gaan.

Van tijd tot tijd bieden wij in onze warenhuizen gratis evenementen aan over de producten van verschillende zeepfabrikanten - van Weense zeep en Clear soaps tot Marseille-zeep en de wereldberoemde Aleppo zeep. En mocht u ooit in Marseille zijn, dan is het de moeite waard om de fabrieken van Rampal Latour en Marius Fabre te bezoeken om de geheimen van het zeepkoken te ontdekken.