1 van 2

Gids

Hulde aan de verfijnde cultuur van het wassen. Natuurlijke zeep

Heldere zepenHeldere zepen

Ze zijn een van de grote winnaars in het tijdperk van duurzaamheid. Hoewel ze al meer dan 5000 jaar bestaan, zijn ze nog lang niet verouderd als betrouwbaar schoonmaakmiddel en zijn ze nu steeds vaker te vinden in badkamers over de hele wereld. Vaste zepen beleven momenteel een renaissance. Mensen die zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal en plastic willen gebruiken, kiezen voor stukken zeep - zelfs om hun haar te wassen. Zeep is ook erg zuinig in gebruik, heeft geen conserveringsmiddelen nodig vanwege het lage watergehalte en wordt beschouwd als gemakkelijk biologisch afbreekbaar. En nog een pluspunt: conventionele zeep spoelt ziektekiemen betrouwbaar van de huid. Een antibacteriële zeep is dus niet nodig. Het enige belangrijke is dat je je handen grondig wast. Een vaste zeep brengt geen bacteriën of ziektes over, zoals vaak ten onrechte wordt aangenomen.

Onze zepen zijn geen schuimmiddelen - althans niet in de figuurlijke zin. Ze zijn afkomstig van kookhuizen en kloosters in Europa en van traditionele bedrijven in Afrika, Azië en de VS - kleine fabrieken waar de zepen met veel zorg en aandacht voor detail worden gemaakt volgens traditionele methoden en traditionele recepten. De grondstoffen die daar worden gebruikt zijn van natuurlijke oorsprong en van uitzonderlijke kwaliteit. Vooral de meeste handgemaakte zepen zijn gecertificeerde natuurlijke cosmetica. En om ervoor te zorgen dat je zeepjes mooi blijven en goed drogen, vind je hier ook de bijpassende zeepbakjes.

Langdurige reinigingskracht. Zeepkokende kunst bij uitstek

Shea boterShea boter

De zepen in ons assortiment reinigen mild en zijn meestal gemaakt van pure olijf- en kokosolie, verrijkt met extra voedende ingrediënten zoals amandelolie, sheaboter of arganolie. Zelfs zeldzame ingrediënten zoals wilde pistacheolie worden gebruikt. De zepen worden gekenmerkt door een aangename geur, die ze te danken hebben aan natuurlijke plantaardigenextracten - van lelietjes-van-dalen en rozen tot bergamot en lavendel tot echte Siciliaanse citroen- of bloedsinaasappelolie.

Ook veganisten komen bij ons aan hun trekken. Met uitzondering van onze kamelen- en geitenmelkzepen en de zepen die verrijkt zijn met stoffen als honing of koninginnengelei, worden ze op puur plantaardige basis geproduceerd met een koud of warm kookproces. Voor de gevoelige of allergiegevoelige huid bieden we plantaardige zepen zonder geurstoffen. We bieden ook zogenaamde functionele zepen, die je nergens anders in deze unieke samenstelling vindt. En voor wie nog steeds de voorkeur geeft aan zeep in een dispenser, hebben we heerlijk geurende vloeibare zeep van puur natuurlijke ingrediënten.

Echte pioniers. De lange weg van zeep

Mesopotamië is de bakermat van de zeepziederij. De geschiedenis van zeep begint op de oevers van de rivieren de Eufraat en de Tigris, waar in de 4e eeuw voor Christus de eerste steden in de menselijke geschiedenis ontstonden. Het zijn de Sumeriërs aan wie we de oorspronkelijke vorm van zeep te danken hebben. Het eerste overgeleverde recept staat in spijkerschrift op een 4.500 jaar oud kleitablet. Er wordt kaliumchloride gebruikt, verkregen uit verbrande plantendelen en hout, dat wordt gekookt met oliën. Dit is precies waar de term "alkalisch" vandaan komt, afgeleid van het Arabische woord "al-quali", wat niets anders betekent dan plantenas. In die tijd werd deze zeep echter niet specifiek gebruikt om het lichaam te reinigen, maar vooral om huidirritaties en ziekten te behandelen.

Het zeeprecept werd in de loop der millennia verfijnd en het gebruik ervan vermenigvuldigde zich daardoor. Terwijl de Germanen en de Galliërs zeep gebruikten als decoratief cosmeticum - bijvoorbeeld om het haar te bleken of te stylen - introduceerden de Romeinen vanaf de 2e eeuw na Christus zeep voor het eerst in zijn huidige functie van lichaamsreiniging. De triomfantelijke opmars van zeep nam zijn beloop en de kennis van de kunst van het zeepkoken, zoals ontwikkeld door de Arabieren in de 7e eeuw, verspreidde zich ook naar Europa. Er kwam echter een abrupt einde aan de wascultuur in de Middeleeuwen toen de pest en syfilis toesloegen en zeep de schuld kreeg van de ziekten. Vanaf dat moment werd wassen afgekeurd en werd het lichaam geparfumeerd met parfum en poeder. Dit bereidde natuurlijk de weg voor ziektekiemen en vervelende parasieten.

Terug naar het stuk zeep. De terugkeer van de goede dingen

Rampal zeepRampal zeep

Het was de Zonnekoning Lodewijk die zeep terugbracht in de Europese badkamer. Hij bracht de beste zeepmakers voor het gerecht en vaardigde aan het einde van de 17e eeuw een zuiverheidswet voor zeep uit, volgens welke zeep van hoge kwaliteit, de "Savon de Marseille", voor minstens 72 procent uit zuivere plantaardige olie moet bestaan en geen kunstmatige kleurstoffen of additieven mag bevatten. Helaas vergeet hij de oorsprongsbenaming te beschermen, waardoor Marseillezeep tegenwoordig overal ter wereld kan worden geproduceerd - zonder zich aan de zuiverheidswet te houden. Maar de pure "Savon de Marseille" bestaat nog steeds, zelfs in ons land. De Savonnerie Rampal Latour produceert het op traditionele wijze in een koperen ketel - volgens een oud familierecept met een oliegehalte van 72 procent en met puur natuurlijke kleur- en geurstoffen.

Het toenemende begrip van hygiëne in de 19e eeuw deed de vraag naar zeep aanzienlijk toenemen en bracht de industriële productie op gang. Het oorspronkelijke luxeproduct werd betaalbaar voor iedereen, wat de kwaliteit van de zeep niet noodzakelijk ten goede kwam. Er werden goedkope vetten en later steeds meer kunstmatige kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen gebruikt. Tegenwoordig grijpen veel duurzaamheidsbewuste consumenten echter terug naar het goede oude stuk zeep. Gelukkig maar, want het zou zonde zijn als de magie van het traditionele zeepmaken verloren zou gaan.

Van tijd tot tijd organiseren we in onze warenhuizen gratis evenementen over de producten van verschillende zeepfabrikanten - van Wiener Seife en Klar Seifen tot Marseillezeep en de wereldberoemde Aleppozeep. En als je ooit in Marseille bent, is het zeker de moeite waard om de fabrieken van Rampal Latour en Marius Fabre te bezoeken om de geheimen van het zeepkoken te ontdekken.