Menu
Niewsbrief

Gids

De optimale natscheerbeurt

Nat scherenNat scheren

Voor de meeste mensen is elke dag scheren een vanzelfsprekendheid. Voor sommigen is het ochtendritueel echter ook een ontspannend genoegen zonder hetwelk de dag onvolledig zou blijven. Voor zo'n weldadig gevoel zijn de juiste gereedschappen en hulpmiddelen onontbeerlijk: een scheerkwast met echt dassenhaar, een scherp scheermes of mesmes, scheerzeep die in een potje tot een romig schuim kan worden opgeklopt, alsmede voedende en verfrissende lotions en waters die de scheerbeurt voorbereiden en afronden. U vindt een selectie van zulke goede dingen op deze pagina.

De voorbereiding

Barleycorn scheerhanddoek Twisted Half Linnen

Scheer voorbereidingen zoals bij de kapper

Barleycorn Scheerhanddoek Twisted Half Linen

De barbier gebruikt een warme, vochtige handdoek die vóór het scheren wordt aangebracht om het baardhaar en de huid voor te bereiden op het scheren. Na het scheren verwijdert een schone handdoek de schuimresten. Deze handdoek is gemaakt van gedraaid halflinnen in gerstekorrelbinding, een bijzonder robuuste weefwijze. Puur wit en met een goede grip door de halve draai.

€ 5,90

De keuze van de scheerkwast

Het is altijd waar geweest dat dassenhaar moet worden gebruikt, want alleen met de fijne puntjes ervan kan goede scheerzeep tot het fijnste, romige schuim worden geklopt. Onovertroffen is het dassenhaar met zilveren punt, het witte dassenhaar met zilveren punt. Het is nog fijner, zachter en soepeler dan het grijze dassenhaar. Het spits toelopende haar kan veel water absorberen en een bijzonder dicht en romig schuim opkloppen.
Als u het iets goedkoper wilt houden, kies dan voor borstels met een randje grijs dassenhaar of sterk varkenshaar, dat ook een sterker masserend effect heeft bij het opzepen. In plaats van natuurlijk haar bieden wij ook scheerkwasten met synthetisch garnituur aan, die qua zachtheid en gebruik gelijkenis vertonen met dassenhaar en iets gemakkelijker te onderhouden zijn. Net als de scheerkwasten met echt haar, raden wij aan ze ondersteboven op te bergen. Op die manier kunnen scheerkwasten tot tien jaar meegaan en kunnen ze dan opnieuw worden opgeslagen.

Het juiste schuim

De scheerzeep lost de buitenste vetlaag van de baardharen op, zodat ze water opnemen en opzwellen. Omdat de huid ook opzwelt door het water, gaan de baardharen verticaal staan - en zijn dan klaar om geschoren te worden. Geen scheerschuim of scheergel uit een spuitbus kan tippen aan de romige textuur en dus de doeltreffendheid van een zelfopschuimende scheerzeep of een scheercrème uit een tube. Echter: alleen een alkalisch (en niet pH-neutraal) schuim zorgt voor een hoog zwellingseffect.

Het scheermes

Nat scheren met een scheermes vergt enige oefening en een beetje handigheid, maar als je beide eenmaal onder de knie hebt, blijkt het net zo snel en grondig te gaan als scheren met systeemmesjes en brengt het bovendien twee tastbare voordelen met zich mee: De bladen zijn goedkoper en milieuvriendelijker wat productie en verwijdering betreft, aangezien zij volledig van metaal zijn gemaakt. Ze zijn gemakkelijker (en veiliger) te bedienen dan scheermessen, en ze zijn ook scherper en, wanneer de kosten van de mesjes worden meegerekend, goedkoper dan de scheermessen met zwenkkop. Scheren met een recht scheermes is net zo dichtbij.

Elementair gereedschap: de scheerkroes

Alleen daarin, met een goede scheerzeep of scheercrème en een kwast - bij voorkeur van echt dassenhaar - kan dat fijne, romige schuim ontstaan dat een huidvriendelijke en gladde scheerbeurt mogelijk maakt.

Voor beginners of gevorderden. Het juiste mes

De scheermesjes zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en met verschillende koppen. Brede bladen (bijvoorbeeld 6/8") zijn iets zwaarder en gemakkelijk te geleiden, en zijn daarom de eerste keuze voor beginners. Hoe smaller het blad, hoe wendbaarder en directer in de geleiding, maar ook hoe veeleisender in de hantering, vooral als het gemaakt is met een rechte kop.

Na het scheren

Na het scheren moeten alle zeepresten zorgvuldig met lauw water van de huid worden verwijderd. Scheerhanddoeken van gerst doen het hier ook goed. Een adstringerende aftershave die de huid neutraliseert, maakt de scheerbeurt compleet.

Andere onderwerpen

BaardverzorgingBaardverzorging

De baard is als een visitekaartje - zelfs de eerste blik verraadt hoeveel zorg je eraan besteedt. En elke baard heeft verzorging nodig, of hij nu drie of tien dagen gegroeid is, of het nu een baard voor de kin, de wangen of de bovenlip is. Tot de basisuitrusting behoren een goede baardschaar of tondeuse, een baardkam en -borstel en een scheermes voor scherpe contouren in de hals en op de wangen. Een voedende baardolie wordt aanbevolen om de baardharen tegen uitdroging te beschermen en ze soepel te houden.

Ontdek nu
ScheermethodenScheermethoden

Het lijdt geen twijfel dat alle scheermethoden hun voor- en nadelen hebben. In principe kan men zeggen: Hoe minder technologie het apparaat heeft, hoe hoger de eisen aan de vaardigheid van de gebruiker. Dit is echter geen slechte zaak, maar betekent veeleer dat - mits de nodige vaardigheid en toewijding aan de dag worden gelegd - de invloed op het scheerresultaat toeneemt.

Ontdek nu