Niewsbrief

Gids

Bloeiende sierheesters. 12 tips voor selectie, plaatsing en verzorging

Veel houtachtige planten zijn weinig veeleisend en geven eerder kleur en plezier dan dat ze de tuineigenaar snel boven het hoofd groeien. Let bij het kiezen van geschikte planten op de goede kwaliteit, de leeftijd van de planten en het aantal scheuten. De juiste plaats en goed voorbereide grond zijn belangrijk bij het planten. Wij hebben een paar tips en trucs voor u op een rijtje gezet om van de lente tot de herfst een bloesemfeest te houden.

 1. Bij de keuze van heesters moet u kiezen voor robuuste planten en wilde soorten. Ze zijn minder vatbaar voor plantenziekten en bovendien geven zeldzame wilde heesters uw tuin een bijzondere flair.
 2. Een gemengde beplanting van bloeiende heesters zorgt ervoor dat u het hele jaar door kunt genieten van een uitbundige bloei. Verscheidenheid is de truc en zorgt voor een natuurlijk evenwicht tussen nuttige insecten en plagen. Denk in de winter aan geschikte nest- en schuilplaatsen. Sommige wilde bijen overwinteren graag in pithy plantenstengels of leggen er hun broedcellen.
 3. Kies een standplaats in de tuin die voldoet aan de eisen van de betreffende houtige plant, dus let op grondsoort en -conditie en geschikte lichtomstandigheden. Het is ook belangrijk dat de planten zich kunnen ontwikkelen volgens hun groeivorm. Een gemengde bloeiende haag, bijvoorbeeld, heeft ten minste twee meter ruimte in de breedte nodig.
 4. Het is beter de planten te planten bij een bewolkte hemel en in geen geval in fel zonlicht, anders bestaat het risico dat de struiken verwelken voordat ze voldoende wortels hebben gevormd en voor zichzelf kunnen zorgen.
 5. Bij het planten van de struiken moet u kunstmest of verse mest helemaal vermijden, want dat zou de wortelontwikkeling alleen maar onnodig afremmen. Afhankelijk van de bodemgesteldheid en de plant, is het beter om er goed verteerde compost of steengruis doorheen te mengen en vervolgens grondig water te geven.
 6. Gebruik de volgende jaren geen agrochemische producten en gebruik liever organische meststoffen zoals primair gesteentemeel, algenextract, natuurlijke meststof uit paardenmest of speciale houtmeststoffen. En gebruik natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen om het natuurlijk evenwicht niet te verstoren.
 7. Plaats de bloeiende houtachtige planten in de buurt van of direct op het terras of balkon en u kunt vanaf hier al genieten van de kleur en de geur. Als ze in de voortuin worden geplant, kunnen ze een goed privacyscherm vormen of wandelaars en bezoekers begroeten.
 8. Trefwoord tuinarchitectuur: Let op een evenwichtige verhouding tussen hoge en lage planten en op de juiste hoogtespreiding: lage planten naar voren en hoge naar achteren. Plaats thematische aandachtspunten in plaats van de houtige planten in wilde verwarring te planten.
 9. Als u de clematis vrij laat groeien in plaats van binnen een gevormde haag, hoeft u de struiken niet zo vaak te snoeien. Veel clematissoorten hebben ook minder verzorging nodig. Wilde soorten zoals de alpine of de anemone wood vine hoeven helemaal niet te worden gesnoeid, of alleen als de groeihoogte moet worden teruggebracht of de bloei is afgenomen. Snoeien gebeurt na de bloei.
 10. De herfst en de winter zijn ideaal om de meeste houtachtige planten te snoeien en uit te dunnen. Van maart tot september is het verboden om veel te snoeien vanwege het broed- en nestseizoen van tuinvogels. U kunt echter voorzichtig onderhoudssnoei uitvoeren als dat nodig is, bijvoorbeeld om uitgroei te verwijderen of om zieke, dode plantendelen te verwijderen.
 11. Als u zomerbloeiende heesters hebt geplant, moeten deze meestal meer worden gesnoeid dan de voorjaarsbloeiende heesters. Radicale snoei van deze heesters zorgt voor een dynamische groei en, vooral bij zomerbloeiende heesters zoals de hangende meidoorn, ook voor een dichte bloemenpracht.
 12. Last but not least: zorg ervoor dat uw tuingereedschap in topconditie is. Scherpe tuinscharen en snoeizagen maken het werk veel gemakkelijker en brengen geen schade toe aan de planten. Vergeet ook niet om uw gereedschap regelmatig schoon te maken, zodat u geen ziekten verspreidt naar andere planten.

Sierheesters en wilde heesters zijn de kers op de taart voor elke tuin. Het maakt niet uit voor welke planten u een passie hebt, geef uw groene oase uw eigen persoonlijke toets en help hem letterlijk tot bloei te komen.

Zet bloeiende struiken bij of direct op het terras en balkon, en u kunt hier al genieten van de kleur en de geur.

Als u de struiken vrij laat groeien, hoeft u ze niet zo vaak te snoeien. Veel clematissoorten hebben ook minder verzorging nodig.

Voor de meeste houtachtige planten zijn de herfst en de winter het ideale moment om ze terug te snoeien en uit te dunnen.

Andere onderwerpen

Of u nu een grote tuin heeft of een klein balkon - in het Manufactum Tuinjaar vindt u antwoorden op alle tuinvragen. Geordend per tuintype en seizoen, worden alle belangrijke werkzaamheden op een gemakkelijk te begrijpen, stap-voor-stap manier beschreven.

Ontdek nu

In totaal zijn er in Duitsland ongeveer 570 wilde verwanten van de gewone honingbij. Wilde bijen, waartoe overigens ook de hommel behoort, zijn van immens belang voor de land- en tuinbouw. Het zijn veel effectievere bestuivers dan de "bezige bijtjes" waar we gewoonlijk aan denken.

Ontdek nu