Niewsbrief

Gids

De bekroning van het shirt. Een beetje kraag overlevering

Er zijn in principe twee categorieën van kragen voor overhemden, de omgeslagen kraag en de opstaande kraag. De opstaande kraag, die rechtop rond de hals staat, is de oudere vorm. Later werd hij grotendeels vervangen door de omgeslagen kraag, die uit verschillende delen bestaat: de bovenkraag, de onderkraag en de kraagband. Zoals de naam al zegt, wordt de omgeslagen kraag omgeslagen wanneer hij wordt gedragen. Het is het meest voorkomende type halsband vandaag de dag en is er in vele verschillende vormen.

Wat is uw kraagmaat?

De algemene regel is dat u geen te strakke kraag moet kiezen, vooral niet als u een das bij uw hemd wilt dragen. Als u de breedte van uw kraag opmeet, gaat u rechtop staan en legt u een meetlint rond uw hals ter hoogte van uw adamsappel, waarbij u één vinger onder het meetlint schuift. De aldus bepaalde breedte zal er niet toe leiden dat u later last krijgt van een gebrek aan lucht of een beperkte bewegingsvrijheid. Trek een hemd aan in een warenhuis, doe gewoon het bovenste knoopje dicht. Zelfs nu moet een vinger nog gemakkelijk tussen de hals en de kraag passen.

De Kent Collar

De Kent-kraag, genoemd naar de hertog van Kent, is de klassieker onder de overhemdkragen. Overhemden met Kent-kragen worden meestal gedragen bij zakelijke kleding. Daarom past hij ook bij de meeste dasknopen. Tegenwoordig worden overhemden met Kent-kragen echter ook open gedragen. Voor een betere pasvorm zijn de kraagpunten vaak voorzien van collar stays die ingenaaid zijn of verwijderd kunnen worden.

De button down kraag

De button-down kraag gaat terug op Britse polospelers. Hiermee worden de kraagpunten op de borst van het overhemd vastgezet met kleinere knopen, waardoor ze zelfs tijdens snelle rijmanoeuvres op hun plaats blijven. In het hedendaagse dagelijkse leven heeft deze kraagvorm het voordeel dat hij ideaal kan worden gedragen zonder das en met het bovenste knoopje van het overhemd open. Wegens zijn sportieve karakter wordt de button-downkraag gewoonlijk niet gedragen bij een pak of een jasje met dubbele rij knopen.

De Mandarijn Kraag

De mandarijnkraag is momenteel de meest voorkomende variant van de opstaande kraag. Door zijn smalle vorm kan het niet worden gecombineerd met een stropdas, en daarom wordt het meestal niet gedragen wanneer formele kleding is vereist. Toch kan een overhemd met mandarijnkraag een creatieve toets geven aan een outfit onder een klassiek pak. Door zijn luchtige vorm is de mandarijnkraag ook perfect voor het zomerseizoen.

Onze overhemden in een oogopslag