Niewsbrief

Gids

Pannen voor elk doel. Een kleine gebruiksaanwijzing

Of een gerecht succesvol is, hangt grotendeels af van hoe het wordt bereid. Dit kan zo doorgaan, want of de bereiding succesvol is, hangt ook af van de keuze van de pan of koekenpan die u gebruikt. Een gecoate pan zal nooit hoog genoeg verhitten om een biefstuk perfect te garen (denk aan de donkere, gekarameliseerde korst aan de buitenkant, die, in combinatie met de au point gegaarde binnenkant, de biefstuk zo lekker maakt) of om geroosterde aardappelen precies krokant te bakken. Een ijzeren pan is meer geschikt voor dergelijke doeleinden, terwijl de gecoate pan meer geschikt is voor het bereiden van delicaat voedsel (vis, eiergerechten).

Het is een ander verhaal als u een pan zoekt voor het sauteren of wokken van kleingesneden groenten en vlees, want dan wordt de vorm van het gebruiksvoorwerp (en het gewicht ervan) al gauw belangrijker. Als u deze techniek wilt leren - ondersteund door veel boter of frituurvet, dat de warmte snel (dat wil zeggen: sneller dan lucht) op het voedsel overbrengt en zo zorgt voor een gelijkmatig resultaat zonder aanbranden - raden wij een pan aan met een hogere en licht uitlopende rand, zoals onze kantelpan. Het is gemaakt van ijzer, kan op de vereiste temperatuur worden gebracht en is niet te zwaar, zodat u het goed kunt schudden en alle ingrediënten erin in beweging kunt houden.

In detail: twaalf pannen en hun sterke punten

de Buyer Kleine ijzeren pot

Je moet een pan tot een hoge temperatuur kunnen verhitten, en de pan moet de warmte zo min mogelijk afgeven aan de inhoud. Natuurlijk ijzer is in dit opzicht ongeëvenaard. Deze pan is geschikt voor blini (recept bijgesloten), crêpes of een spiegelei, voor hash browns of mini tartes tatin. Voor alle soorten fornuizen (glaskeramiek slechts in beperkte mate). Ø 9 cm, randhoogte 2,5 cm. Materiaal dikte 2,5 mm. Gewicht 470 g.

Turk smeedijzeren koekenpan, 32 cm

Zware, onverwoestbare smeedijzeren pan met gesmede, gelaste haakgreep. Het materiaal wordt tijdens het smeden in de matrijs samengedrukt, zodat de pan tot hoge temperaturen kan worden verhit - perfect voor biefstuk en alles wat heet moet worden dichtgeschroeid. Voor alle soorten fornuizen; ijzer kan sporen achterlaten op glaskeramiek. Materiaal dikte 3,5 mm. Base Ø 25 cm, Ø top 32 cm, randhoogte 3,5 cm, totale lengte 61 cm. Gewicht 2 kg.

Pan Hifficiency®, 28 cm

Deze gecoate pan biedt de beste, letterlijk "zeer efficiënte" bakeigenschappen en wordt bijzonder aanbevolen voor het bereiden van vis. Het is geschikt voor alle soorten fornuizen en is ook ovenbestendig. Gemaakt van drie lagen ferromagnetisch staal en aluminium, maakt het optimaal gebruik van de goede thermische geleidbaarheid van het lichte metaal. De coating van kwartskeramiek en PEK (Duraquarz®) aan de buiten- en binnenkant wordt oplosmiddelvrij aangebracht. Roestvrij stalen handvat, geklonken. Gemaakt in Nedersaksen. Base Ø 24 cm, Ø top 28 cm. Rand hoogte 5 cm. Totale lengte 48 cm. Gewicht 1 kg.

Turk Freeform gesmede koekenpan, 29 cm

Zwaar, onverwoestbaar, rustiek: Deze pan is geschikt voor het "zwaarste" gebruik. Met zijn extra hoge rand is hij speciaal voor ons uit één stuk ijzer gesmeed bij Turk. Het is te herkennen aan de verbreding op het bovenste handvat en de ruit. Het warmtegedrag is duidelijk beter dan dat van gewalste pannen. Geroosterde aardappelen zijn er perfect in. Geschikt voor alle soorten fornuizen (kan sporen achterlaten op glaskeramiek). U kunt andere maten van de pan vinden in de online winkel. Voet Ø 21 cm, bovenkant Ø 29 cm, randhoogte 4,3 cm, totale lengte 55 cm. Gewicht 1,8 kg.

Riess Koekenpan Email, 30 cm

Geëmailleerd ijzer kan even hoog worden verhit als onbewerkt ijzer. De pan hoeft niet te worden gebakken en heeft niet de gebruikelijke "braadlaag" van ruwijzeren pannen. De glazuurlaag voorkomt dat het voedsel blijft kleven. Breng een hete pan niet in contact met koud water. Geëmailleerd stalen handvat. Materiaal dikte 2 mm. Voet Ø 22 cm, bovenkant Ø 30 cm, randhoogte 5,5 cm, totale lengte 54 cm. Gewicht 1,5 kg.

Wok gepolijst

Deze wok is in de eerste plaats geschikt voor het sauteren of bakken van vlees en groenten, maar kan ook worden gebruikt voor het stomen, blancheren, smoren, frituren, roosteren en stoven van voedsel. Omdat hij relatief licht is, kan hij gemakkelijk met één hand worden gedraaid. Strijkijzer kan sporen achterlaten op glaskeramiek. Ijzer gebrandschilderd (gebakken met lijnolie), diepgetrokken tot 1 mm wanddikte. Messing schroeven. Eikenhouten handvat. Volume 3,5 l. Voet Ø 16 cm, Ø bovenkant 33 cm. Gewicht 1,1 kg.

Koekenpan koperen kern, Ø 24 cm

Koper en inductie gaan normaal niet goed samen. Daar is een eenvoudige reden voor: het edelmetaal is niet magnetisch. De Belgische fabrikant Falk Culinair heeft een remedie gevonden en in de kern een 2 mm dikke laag koper aangebracht, aan beide zijden omgeven door roestvrij staal (18/10). Hierdoor is de gesatineerde buitenkant ferromagnetisch en de pan geschikt voor inductie. Voor stomen, sauteren en roerbakken. Geklonken roestvrij stalen handvat. Voet Ø 20,5 cm, bovenkant Ø 24 cm, randhoogte 4,5 cm, totale lengte 43,5 cm. Gewicht 1,8 kg

de Buyer Koekenpan ijzer, 28 cm

Professionals geven de voorkeur aan de klassieke ijzeren pan: op het gebied van smaak en gezondheid zijn gerechten bereid in de ongecoate ijzeren pan onovertroffen. All-round pan, geschikt voor alle soorten fornuizen (kan sporen achterlaten op glaskeramiek). De kookplaat mag niet kleiner zijn dan de bodem van de pan. Voet Ø 21 cm, rand Ø 28 cm, totale lengte 49 cm, hoogte 4,5 cm. Materiaal dikte 3 mm. Gewicht ca. 2,1 kg.

de Buyer IJzeren pan met handgrepen, Groot

Deze pan is (net als de kleine ijzeren pan en de koekenpan ijzer) afkomstig van de Buyer, een in Frankrijk gevestigd bedrijf dat al sinds 1830 keukengerei maakt - ook van gewalst ijzer zoals hier. Met zijn twee korte handgrepen bespaart hij ruimte in de kast en is hij gemakkelijk te hanteren op het fornuis. Voor het koken van groenten, rijst, enz. en als opdienpan. Materiaal dikte 3 mm. Voor alle soorten fornuizen. Voet Ø 24 cm, bovenkant Ø 31,5 cm, randhoogte 5 cm. Gewicht 2,5 kg.

Draaibare pan ijzer

Dankzij de 6,5 cm hoge rand kan in deze gastronomische pan probleemloos worden gesauteerd - kort gebakken terwijl de pan wordt gekanteld -, zelfs door onervaren gebruikers. Gemaakt in Duitsland. Ongelegeerd staal (3 mm dik). Smeedijzeren handvat. Voet Ø 19 cm, rand Ø 26 cm, hoogte 6,5 cm. Totale lengte 50 cm. Gewicht 1,5 kg.

Pan roestvrij staal, Ø top 26 cm

Van Silampos. Het drielagige principe - met een aluminiumlegering omgeven door roestvrij staal in de kern - maakt de pan voorbestemd voor energiebesparende bereidingen, bijv. voor het stomen of braden van groenten. Geschikt voor alle soorten fornuizen. De geklonken handgreep heeft een kleine uitsparing aan de onderkant (als koudebrug), zodat de pan optimaal geschikt is voor gebruik op het gasfornuis. Kan worden gereinigd in de vaatwasser. Roestvrij staal 18/10, gemaakt in Portugal. Ø voet 19,5 cm, Ø bovenkant 26 cm. Rand hoogte 5 cm. Totale lengte 46,5 cm. Gewicht 1 kg.

Zware koperen pan, Groot

De professionele energiebespaarder - voor stomen, sauteren en roerbakken. Koper (2,3 mm), bekleed met roestvrijstalen folie (0,2 mm). Gietijzeren handvat. Voor alle soorten fornuizen, behalve inductie. Base Ø 24 cm, Ø top 29 cm, rand hoogte 5 cm, totale lengte 51 cm. Gewicht 2,5 kg.

Basisprincipes:
  • Voor gelijkmatige verwarming is de dikte van de panbodem van cruciaal belang, ondersteund door het materiaal van de pan
  • De diameter van de warmtebron moet overeenstemmen met de diameter van de panbodem: Elke pan zal ongelijkmatig garen op een te klein oppervlak
  • Zorg ervoor dat de bodem van de pan gelijkmatig met voedsel is bedekt. Dit voorkomt hete plekken waar vlees of groenten kunnen aanbranden, en is vooral van toepassing bij het sauteren en roerbakken