Menu
Niewsbrief

Gids

Messen slijpen, messen slijpen. Haal bestek

Messen slijpenMessen slijpen

Goede messen, d.w.z. messen die altijd scherp zijn, maken deel uit van het keukengereedschap van elke kok. De vuistregel voor de snijkantvastheid van een mes is: hoe kleiner de snijhoek, hoe scherper het mes. Bladen van roestvrij staal, omdat het een vrij zacht materiaal is, worden gewoonlijk onder een minder steile hoek geslepen dan die van koolstofstaal, dat veel harder is. Om de snij-eigenschappen van een goed mes te behouden, moet het eerst en vooral met zorg worden behandeld - dit omvat een goede opslag en het regelmatig naslijpen van het lemmet. Hiervoor kan een aanzetstaal van gemagnetiseerd staal worden gebruikt - om de snede weer recht te krijgen - of een waterslijpsteen om grovere krassen in het lemmet te herstellen. Na elk gebruik moet het mes ook met de hand worden schoongemaakt en grondig worden gedroogd.

Opslag

Mitheis Magnetische Bar Walnoot Hout

Mitheis in Piberbach (Opper-Oostenrijk) is de fabrikant van deze magneetstrip voor het opbergen van messen. De behuizing is gemaakt van geolied massief notenhout, waarin een heel aantal individuele magneten goed verdeeld zijn. De magneten creëren een zeer homogeen magnetisch veld in vergelijking met dit soort conventionele magneetstrips, waardoor messen voorzichtig en comfortabel kunnen worden verwijderd; messen met smalle, dunne lemmeten en relatief zware handvatten kunnen echter onder bepaalde omstandigheden van de strip glijden. In ieder geval is hout zachter voor de bladen dan een glad metalen oppervlak; het laat zijn natuurlijke nerven zien en kan ook in kleur variëren.

Flexibel Messenblok Eik, Klein

Dit messenblok van eikenhout wordt gekenmerkt door zijn bijna onbeperkte aanpassingsvermogen. Gevuld met ongeveer 1.800 spiesen van onbehandeld berkenhout, die afhankelijk van de hoeveelheid messen afzonderlijk kunnen worden verwijderd of bijgevuld, past hij zich flexibel aan elke vorm en grootte van messen aan en ziet hij er altijd volledig gevuld uit.

Mesverzorging met de slijpsteen

Japanse wetsteen

Waterschuurstenen leveren uitstekende schuurresultaten. Deze is keramisch gebonden, dus harder dan soortgelijke met hars gebonden stenen en minder onderhevig aan slijtage. Het hardere oppervlak slijt minder in het gebruik, zodat het niet zo snel hol wordt. Vóór gebruik moeten de stenen worden bewaterd; het water koelt de gevoelige lemmeten van keukenmessen af en zorgt ervoor dat ze minder schuren. Korrel 1.200 voor het naslijpen van messen of het wegslijpen van kleine inkepingen, korrel 4.000 voor het fijnhonen en polijsten. 18 x 5,5 x 2,5 cm. Gewicht 520 g. Bij elke wetsteen is een gebruiksaanwijzing gevoegd.

Slijpen met het aanzetstaal

Slijpen met het aanzetstaalSlijpen met het aanzetstaal

Het werken met het aanzetstaal is gemakkelijk aan te leren. Twee methoden zijn gebruikelijk: ofwel plaatst u het staal verticaal op de tafel en leidt u het mes van het handvat naar de punt langs het staal in een hoek van ongeveer 15-20° met lichte druk. Of je gaat op dezelfde manier te werk terwijl je het staal lichtjes gestrekt van je lichaam houdt. In beide gevallen doet u dit afwisselend aan beide kanten tot het mes weer scherp is. Het gebruik van een aanzetstaal is heel belangrijk om te voorkomen dat uw messen slecht worden. U zult versteld staan van wat het kan doen, zelfs op uw oude keuken- en tafelmessen.

Slijpstaal

De slijpstalen zijn gemaakt van het hardste chroom-vanadium staal om een blijvende slijtvastheid te garanderen (deze heeft een indrukwekkende 66 HRC). Zij zijn ook gemagnetiseerd, wat betekent dat de metaalsplinters die tijdens het slijpen ontstaan, eraan blijven kleven. Slijpstalen zijn er in verschillende "gauges", waarbij de zogenaamde medium gauge het meest geschikt is voor huishoudelijk gebruik en gebruik in de horeca. Een dergelijk staal heeft 6-7 kleinste tanden op elke millimeter oppervlak, die uiteindelijk het gewenste slijpeffect teweegbrengen. Een andere belangrijke factor is de lengte: een aanzetstaal moet lang genoeg zijn om zelfs een groot koksmes in één keer te kunnen slijpen.

IOXIO Duo slijpstaaf keramisch

Keramiek is harder dan messenstaal. Zelfs grootmoeder wist dit en hield er daarom van haar keukenmessen te slijpen op de rand van een bord van ongeglazuurd porselein om de messen bruikbaar te houden. De enige gemakkelijkere manier om opnieuw te slijpen is met een slijpstaaf van het juiste materiaal. Onze versie biedt twee slijpoppervlakken met verschillende korrels in één staaf en kan daarom niet alleen worden gebruikt voor herslijpen (bruin), maar ook voor fijnhonen - d.w.z. polijsten (wit) - tegelijkertijd. Een paar passen zijn in elk geval voldoende.

Vers geschilderd - snijdt beter

Strop kersenhout

De strop wordt gebruikt na het slijpen van de keukenmessen op de waterwetsteen om de messen fijn te ontbramen en schoon te maken - polijsten noemt de messenspecialist dat. De strop wordt anders gebruikt dan het aanzetstaal: trek het mes niet tegen de rand om het lemmet of het leer niet te beschadigen tijdens het slijpen. Houd het mes altijd vast alsof u er boter lichtjes mee wilt besmeren en verander steeds de trekrichting over de rug van het lemmet.

€ 95,90
Onderhoudsinstructies voor messen. Slijpen

De rand van goede messen is tot 1/400 mm dun. Deze flinterdunne rand verslijt tijdens het gebruik en moet worden vernieuwd. Daarom slijpen koks hun messen op het aanzetstaal zodra zij merken dat hun snijvermogen afneemt. Als dit niet tijdig gebeurt, wordt het mes volledig bot en moet de geometrie van het snijvlak opnieuw worden opgebouwd door het mes te slijpen - hetzij zelf, hetzij door een vakman.