Niewsbrief

Gids

De man is zichzelf. De klassieke scheerbeurt met scheermes en recht scheermes

Baard of geen baard, dat is de hamvraag. En dat is al zo sinds mannen zich met rudimentaire middelen, zoals vuursteen, mosselschelpen of haaientanden, van hun baardharen ontdeden, of beter gezegd: het eraf schraapten. Soms was de baard in trek, soms werd hij afgekeurd, en baard of baardloosheid is altijd een teken van sociale verwantschap geweest - ook nu nog. Je hoeft geen scherp waarnemer te zijn om de exponentiële groei van baarden in de afgelopen jaren op te merken. Wie hieruit echter concludeert dat de verzorging van baarden daardoor is afgenomen, zit op het verkeerde spoor. Klassieke scheermethoden, zoals die met scheermesjes of zelfs rechte scheermessen, zijn weer in opmars vanwege hun grondigheid (niet alleen) op het gebied van de contouren. Elke man, van gladgeschoren tot bebaard, heeft baat bij het hanteren van zo'n scherp mes, mits een beetje oefening.

De scheermes scheerbeurt. Minder is meer

Nat scheren met een scheermes is ongetwijfeld de meest originele en gereduceerde van alle scheermethoden. Dit alleen al maakt het niet beter of slechter, het is gewoon anders, beslist uitdagender, maar ook het grondigst door de onmiddellijkheid ervan. Nog een reden ten gunste van het scheermes: de aanschaf is weliswaar niet goedkoop, maar aangezien er geen afval is en een scheermes vele jaren, zo niet een leven lang, meegaat, is het op lange termijn de meest duurzame en betaalbare optie.

Hier volgen enkele eerste tips voor het scheren met een mes:

 • Om het scheermes in de juiste positie te brengen, vouwt u het uit en beweegt u vervolgens het mes iets minder dan 270° weg van de schelp. Tussen het brede mes en de scharnier zit de iets smallere tang, waarvan de bovenkant overgaat in de achterkant van het scheermes. Het uiteinde van de schacht van het lemmet daarentegen, dat aan de andere kant van de verbinding uit de kom steekt, wordt de tangens genoemd.
 • Met hoeveel vingers je het scheermes vasthoudt is een kwestie van smaak. De basispositie is echter dat de duim aan de onderkant en de wijsvinger aan de bovenkant van de tang grijpt, terwijl de middelvinger op de bovenkant van de tang rust. Deze variatie biedt de grootste flexibiliteit. Als u uw scheermes liever steviger in de hand houdt, kunt u een of twee extra vingers aan de kling toevoegen, te beginnen met de wijsvinger. De kling wordt dan dienovereenkomstig door de ringvinger en/of de pink vastgehouden.
 • Ongeacht de scheermethode de optimale hoek tussen mes en huid is 30°. Een ondiepere hoek heeft de neiging het haar te plukken in plaats van te knippen, een steilere hoek verhoogt het risico op knippen.
 • Voor elke scheerbeurt is het essentieel om de huid met de vrije hand op te rekken. Dit vermindert zowel het risico op verwondingen als de baardharen verder uit het haarkanaal laten komen voor een gladder resultaat.
 • Zorg ervoor dat je de huid van de pols schraapt met rustige, lange streken en met weinig druk. Het mes altijd zo bewegen dat het lemmet in een hoek van 90° staat ten opzichte van de snijrichting.
 • De eerste halen moeten met de haal mee (dat wil zeggen: in de groeirichting), een tweede haal dwars over de haal en de laatste afwerking wordt gemaakt door tegen de haal in te scheren. Als u een gevoelige huid heeft, kunt u de laatste stap weglaten of de tweede stap overslaan.
 • Spoel na elke haal de schuimresten van het mesje of veeg het scheerapparaat af aan een verse spons of handdoek. Zo heeft u altijd een goed zicht op de te scheren huidzone en de baardcontouren.

Ongeacht de scheermethode is de optimale hoek tussen mes en huid 30°.

Spoel de schuimresten van het mesje na elke veeg of veeg het scheermesje af aan een schone spons of handdoek

Verzorgende en verfrissende lotions en waters ronden de scheerbeurt af

Zodat alles soepel verloopt. De verzorging van het scheermes

Om ervoor te zorgen dat u lang plezier hebt van uw scheermes, zijn er een paar aandachtspunten met betrekking tot het onderhoud - want hoewel messen van koolstofstaal extreem hard zijn, kunnen ze bijzonder goed worden geslepen en blijven ze lang scherp, maar ze zijn niet roestbestendig. Daarom geldt:

 • Na elke scheerbeurt moet het scheerapparaat zorgvuldig worden gereinigd. Spoel het grondig af met helder water, zodat er geen haar- of schuimresten achterblijven, en dep het mesje vervolgens voorzichtig droog. Wrijf in geen geval langs de rand - dit kan de gevoelige braam van het mes beschadigen, die is aangetast door het scheren.
 • Bewaar uw scheerapparaat altijd goed droog aan de lucht. Als er een zeer hoge luchtvochtigheid in uw badkamer is, kunt u het scheerapparaat beter in een andere ruimte bewaren.
 • Als u uw scheermes meer dan een week niet gebruikt, wrijf het dan in met een beschermende olie om water weg te houden van het mes. Voor deze behandeling moet het mes echter volledig droog zijn - zelfs kleine hoeveelheden vocht zullen, als ze onder de olie terechtkomen, vlekken en roest veroorzaken.

Om de scherpte van het mes zo lang mogelijk te behouden, moet het mes ook voor elke scheerbeurt worden bijgevijld, want de fijne braam van het snijvlak wordt bij elk gebruik gemakkelijk verbogen door de soms vrij harde baardstoppels:

 • Het is belangrijk om het scheermes voor elke vijlbeurt minstens 24 uur te laten rusten, zodat de ontstane oneffenheden eerst uit zichzelf een beetje recht kunnen worden. Anders bestaat het risico dat het mes blijvend wordt beschadigd. Als u zich meer dan één keer per dag scheert, is het raadzaam een tweede scheermes aan te schaffen om voldoende rustperiodes te garanderen.
 • Bij gebruik van een ophangriem moet deze altijd goed gespannen zijn, anders kan het blad afgerond raken, wat de gelijkmatigheid van de snede vermindert.
 • De juiste houding van het mes bij het hinken is snel aangeleerd. Er zijn twee dingen om in gedachten te houden:
 1. de hoek tussen het mes en de ophangriem moet altijd extreem vlak zijn en
 2. de verandering van richting vindt altijd plaats over de rug van het mes. Plaats het mes zo op de riem dat het lemmet en de rug in contact zijn met het leer. Trek nu de hele riem omhoog met lichte druk in de richting van de rug van het mes, draai het over de rug naar de andere kant en trek het weer naar beneden. Tien tot 15 herhalingen zijn voldoende om het mes zijn scherpte terug te geven.
 • Als het scheermes op enig moment eerder plukt dan snijdt, ondanks dat het leer verwijderd is, is het tijd om het scheermes professioneel te laten slijpen.

Het scheermes vliegtuig. Aan de veilige kant

Voor velen klinkt het woord scheermesschaaf in eerste instantie misschien omslachtig, omdat men een nogal ruwe en grove behandeling associeert wanneer men de houtwerkplaats binnengaat. In feite is een schaaf echter een uiterst doeltreffend werktuig en de "spaanders" die in het geval van de scheermesschaaf in de vorm van baardharen vallen, zijn uiteindelijk precies voor dit lot bestemd. Zorgen over een gevoelige gezichtshuid zijn daarentegen overbodig bij correct gebruik, omdat het ontwerp van het gereedschap - of het nu een scheermesschaaf of een houten schaaf is - is gemaakt om alleen te verwijderen wat moet worden verwijderd. Het is dan ook niet voor niets dat het scheermes ook wel veiligheidsscheermes wordt genoemd. Voor al wie het gebruik van een scheermes (voorlopig) schuwt, is een recht scheermes misschien de betere keuze.

In principe is een scheermes niets anders dan de oorspronkelijke vorm van het mechanische scheermes. In tegenstelling tot moderne systeemscheermesjes werkt het echter met klassieke tweesnijdende scheermesjes die in de kop van het scheermesje worden geklemd. Aangezien deze scheermesjes regelmatig moeten worden vervangen, produceert het scheermes, in tegenstelling tot het rechte scheermes, afvalproducten, wat het op lange termijn iets duurder maakt. In vergelijking met systeemmesjes zijn echter zowel de kosten lager als de slijtageproducten milieuvriendelijker, omdat klassieke scheermesjes volledig van metaal zijn gemaakt en geen kunststoffen nodig hebben. Goede scheermesjes zijn ook aanzienlijk scherper dan systeemmesjes en kunnen in principe zelfs opnieuw worden geslepen.

Goed geobserveerd. De verschillen tussen scheerapparaten met open en met gesloten kam

De meningen lopen uiteen over de vraag of een goed scheermes grondiger scheert dan een goed systeemscheermes, dan wel of er geen groot verschil is tussen deze twee varianten. Als men de twee belangrijkste toepassingsgebieden afzonderlijk bekijkt, is de vraag gemakkelijker te beantwoorden. Het eerste vakgebied betreft de zuiverheid van de contouren tijdens een gedeeltelijke scheerbeurt: het feit dat de basis van het mes bij een recht scheermes duidelijker zichtbaar is dan bij een systeemscheermes maakt het veel geschikter voor precisiewerk. Hoe glad de huid na het scheren aanvoelt, hangt grotendeels af van het gebruikte type scheermes: een met een gesloten kam of een met een open kam. Een andere variant is een scheermes met een lemmet dat schuin staat ten opzichte van het handvat, wat ook een invloed heeft op de grondigheid van het resultaat. De verschillende modellen hebben de volgende voor- en nadelen:

 • Voor mensen die geen ervaring hebben met het gebruik van een scheermes en mannen met een gevoeligere huid wordt een scheermes met een gesloten kam aangeraden. In dit geval is de rand die in contact komt met de huid glad, wat betekent dat de huid minder geïrriteerd raakt. Bovendien is het gevaar om zich bij een verkeerde behandeling te snijden kleiner dan bij de open kam, omdat de opening tussen de messen naar verhouding kleiner is. Door zijn directheid is deze variant het best te vergelijken met een systeemscheermes.
 • De open kam daarentegen heeft duidelijk zichtbare tanden - de rand die in contact komt met de huid is dus getand. De afstand tussen het mesje en de kam biedt hier een grotere marge, wat nuttig is om dichte, langere en wirwarzere baardharen beter te vangen. Wie zich niet elke dag scheert, is beter af met dit model. Echter: het contact met de huid is ook directer door de open vertanding, wat leidt tot een potentieel hoger risico op verwondingen. Met een scheermes met open tanden is het nog belangrijker om altijd de juiste hoek aan te houden, die 30° bedraagt, net als bij een scheerbeurt met een scheermes. Het wordt beloond met een nog gladdere scheerbeurt.
 • Het schuin afgesneden scheermes blijft de meest agressieve van de drie varianten, waarvan het resultaat het scheermes het dichtst benadert, maar waarvan het gebruik ook de grootste vaardigheid vereist. In tegenstelling tot een klassiek gevormde, open of gesloten kam, zit het scheermes hier onder een lichte hoek in de kop van de scheervlak, en in het geval van een torsievlak staat het bovendien nog onder spanning door een lichte verdraaiing. Het resultaat: Met een gelijkwaardige trekkracht als bij de andere twee modellen, wordt het haar hier onder een betere hoek gevangen, het wordt niet alleen geschoren maar echt geknipt door de schuine beweging, wat het resultaat nog verbetert. Vooral sterk en pluizig baardhaar kan hiermee doeltreffender worden verwijderd.
 • U ontkomt er waarschijnlijk niet aan om uw eigen oordeel te vellen, eventueel zelfs om stap voor stap van de ene variant naar de andere te gaan, om zo langzaam maar zeker gevoel te krijgen voor deze manier van scheren en uit te vinden welke u de beste resultaten geeft. Ongeacht het model, moet u schuim en haarresten na elke scheerbeurt uitspoelen, anders verstoppen ze het scheerhoofd. Net als bij het scheermes moet het scheren zonder druk gebeuren, zelfs als u voelt dat de scherpte van het mesje afneemt. In plaats daarvan moet u het mesje ten laatste vervangen wanneer het begint te trekken - wat gemiddeld om de acht tot tien scheerbeurten het geval is.

Een leuk detail. De beslissing voor scheermes of recht scheermes

Welke scheermethode u ook kiest, het scheren met een scheermes of het scheren met een gladde scheermes - beide zijn niet alleen extreem glad, maar hebben ook een bijna meditatief karakter en een grote esthetische aantrekkingskracht. Het is niet zonder reden dat de klassieke natscheerbeurt een belangrijke rol speelt in vele films, zowel oude als nieuwe. Onlangs nog zou de rol van het scheerapparaat in de James Bond-film "Skyfall" de verkoopcijfers op dit gebied een flinke impuls hebben gegeven. Niet dat we de oorspronkelijke schoonheid van het scheren met een scheermes willen aanvoeren als een belangrijk argument voor deze methode, maar het is ontegenzeggelijk een aantrekkelijk neveneffect.

En voor al diegenen die, ondanks alle vooraf opgesomde argumenten, de voorkeur geven aan een systeemscheermes - alle mannen zijn immers verschillend en zo ook hun scheerbehoeften - bieden wij een model in roestvrij staal dat ook van deze variant van nat scheren een stijlvol genoegen maakt. Tenminste op voorwaarde dat een goede scheerkwast en een verzachtende scheerzeep aan zijn zijde staan. Want alleen samen blinken deze scheergerei uit in de kunst om goed rond je baard te komen.

Andere onderwerpen

Het lijdt geen twijfel dat alle scheermethoden hun voor- en nadelen hebben. In principe kan men zeggen: Hoe minder technologie het apparaat heeft, hoe hoger de eisen aan de vaardigheid van de gebruiker. Dit is echter geen slechte zaak, maar betekent veeleer dat - mits de nodige vaardigheid en toewijding aan de dag worden gelegd - de invloed op het scheerresultaat toeneemt.

Ontdek nu

Voor de meeste mensen is elke dag scheren een vanzelfsprekendheid. Voor sommigen is het ochtendritueel echter ook een ontspannend genoegen zonder hetwelk de dag onvolledig zou blijven. Voor zo'n weldadig gevoel zijn de juiste gereedschappen en hulpmiddelen onontbeerlijk: een scheerkwast met echt dassenhaar, een scherp scheermes of mesmes, scheerzeep die in een potje tot een romig schuim kan worden opgeklopt, alsmede voedende en verfrissende lotions en waters die de scheerbeurt voorbereiden en afronden.

Ontdek nu

De baard is als een visitekaartje - zelfs de eerste blik verraadt hoeveel zorg je eraan besteedt. En elke baard heeft verzorging nodig, of hij nu drie of tien dagen gegroeid is, of het nu een baard voor de kin, de wangen of de bovenlip is. Tot de basisuitrusting behoren een goede baardschaar of tondeuse, een baardkam en -borstel en een scheermes voor scherpe contouren in de hals en op de wangen. Een voedende baardolie wordt aanbevolen om de baardharen tegen uitdroging te beschermen en ze soepel te houden.

Ontdek nu