Menu
Niewsbrief

Gids

Vermeerdering van planten. Via stekken of zaden

Vermeerdering van planten via stekkenVermeerdering van planten via stekken

Planten kunnen op twee zeer verschillende manieren worden vermeerderd: generatief via zaden en vegetatief via stekken of andere plantendelen (stukjes blad, scheut of wortel).

De generatieve, d.w.z. seksuele, voortplanting vindt plaats via zaden. De nieuwe planten bevatten genetisch materiaal van zowel de moederplant als een vaderplant, en door deze genetische vermenging kunnen nieuwe eigenschappen en kenmerken worden gevormd; de planten zijn variabel. In de evolutie is dit essentieel voor de aanpassing aan veranderende levensomstandigheden en de kolonisatie van nieuwe locaties. Deze factor is even belangrijk voor de plantenveredeling, omdat alleen op die manier nieuwe variëteiten kunnen worden ontwikkeld.

Bij vegetatieve vermeerdering daarentegen wordt uit een deel van de moederplant een nakomeling gekweekt. Bij deze methode zal de nieuwe plant in alle kenmerken identiek zijn aan haar moeder, aangezien er geen vermenging van genetisch materiaal heeft plaatsgevonden - er is geen vaderplant. Daarom spreekt men ook van zogenaamde aseksuele voortplanting. Dit is de methode bij uitstek, bijvoorbeeld wanneer waardevolle variëteiten moeten worden bewaard, en heeft het voordeel dat de ontwikkeling van de aldus vermeerderde planten meestal sneller verloopt en zij eerder bloeien of vruchten dragen.

Plantenvermeerdering thuis

Andere factoren zijn echter meestal doorslaggevend voor de keuze van de teeltmethode voor hobbytuinders. In het voorjaar moet de plantenteelt in onze streken binnenshuis plaatsvinden (de zogenaamde voorteelt), en wie niet over een kas beschikt, moet zich tevreden stellen met benauwde omstandigheden op de vensterbank. In dit geval heeft zaaien het voordeel dat de zaailingen minder ruimte in beslag nemen en in grotere aantallen kunnen worden ondergebracht. In de zomer kan de vermeerdering van planten ook buiten plaatsvinden en kunnen kruiden of balkonplanten worden vermeerderd met behulp van stekken. Naast een kas of koelcel zijn de nodige benodigdheden onder meer: uitsteekhout, een zeef, kweekbakken en etiketten, en geschikte potten of (kiemvrije en voedselarme) grond.

Potgrond. Kies alternatieven voor turf

Bij de keuze van een potgrond is er een belangrijk criterium dat in overweging moet worden genomen. Hoewel de professionele conventionele tuinbouw - ondanks de enorme nadelen voor het milieu - nog steeds vertrouwt op turfsubstraten en turfzwelpotten, is het voor de hobbytuinder nu gemakkelijk om alternatieven van goede kwaliteit te krijgen die werken: Bodems van kokos- en houtvezels, humus en compost zijn beschikbaar, en teeltgerei is gemaakt van geperst hout, papier of kokosvezels.

Niet alleen de grondstoffen waaruit deze organisch bemeste potgrond is samengesteld, zijn hernieuwbaar. Met groene compost, kokoskaf en speltkaf worden de planten in potten, balkonbakken of kuipen altijd optimaal voorzien, en in het tuinperk kan de bodemkwaliteit worden verbeterd als deze grond bij het planten van vaste planten of heesters wordt gemengd met de bovengrond. De verpakking is ook ten minste gedeeltelijk gemaakt van een hernieuwbare grondstof, aangezien de folie voor 60% uit suikerriet bestaat, ter vervanging van de aardolie waarvan bekend is dat die anders bij de productie van plastic wordt gebruikt.

€ 7,90Basisprijs: € 0,40/l

Andere onderwerpen

Bedrand hazelaarBedrand hazelaar

Vooral wanneer de ruimte beperkt is, of het nu op het balkon, het terras of in de tuin is, biedt de oude tuinbouwtechniek van het verhoogde bed de mogelijkheid om het tuinieren op een natuurlijke manier te intensiveren en de oogst te vermenigvuldigen zonder extra meststoffen toe te voegen ...

Ontdek nu
Groeiend op de vensterbankGroeiend op de vensterbank

In het vroege voorjaar luidt het zaaien en voorgroeien van groenteplanten het nieuwe tuiniersjaar in. Voor beide hebben we op deze pagina een aantal handige hulpmiddelen verzameld - samen met een selectie zaden van zeldzame tomatenrassen, zodat je meteen kunt beginnen met tuinieren en dit jaar eerder kunt oogsten.

Ontdek nu
Menu