Menu
Niewsbrief

Gids

Een tuinschaar. Een voor elk doel

Schaar wetenschapSchaar wetenschap

Er is een speciaal gereedschap voor elke snijklus. Het is dus gemakkelijker een keuze te maken als u zich eerst afvraagt wat u wilt knippen - een bloemenschaar is immers niet geschikt voor het knippen van takken en, omgekeerd, als u de bloemen in de tuin te lijf zou gaan met een takkenschaar, zou dat de plant alleen maar beschadigen. Afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt, verschillen snoeischaren vooral in de grootte van de messen en de handgrepen. Een heggenschaar, bijvoorbeeld, die wordt gebruikt om nogal in de buurt te snoeien, heeft lange messen maar relatief korte handvatten.

Filigraan schaartje voor zachte scheutenFiligraan schaartje voor zachte scheuten

Filigraan schaartje voor zachte scheuten

Snoeischaar met hefboomSnoeischaar met hefboom

Snoeischaar met hefboom

All-rounder voor rozen, heesters, vaste planten ...All-rounder voor rozen, heesters, vaste planten ...

All-rounder voor rozen, heesters, vaste planten ...

Snoeischaren worden meestal gekenmerkt door sterke, korte bladen, maar hebben meestal handvatten met een lange steel, die ook als telescoopsteel kunnen worden uitgevoerd om het bereik en de hefboomwerking te vergroten. Voor het knippen van meer delicate planten en bloemen is een schaar met korte, smalle en puntige bladen en een kort handvat geschikt. De messen van onze tuinscharen zijn meestal gemaakt van koolstofstaal, het traditionele materiaal van de messen, dat niet roestvrij is en af en toe verzorging behoeft, maar dat bijzonder sterk gehard en uiterst scherp kan worden gemaakt als het een fijnkorrelige structuur heeft. Lemmetten van speciaal gehard gereedschapsstaal zijn daarentegen minder gevoelig voor corrosie - maar hebben ook een lagere snijkant, waardoor ze vaker moeten worden nageslepen.

Principiële vraag: Bypass- of aambeeldschaar?

Tuinschaar met houten handvatTuinschaar met houten handvat

In principe zijn er twee soorten scharen: Bij een bypass-schaar schuiven twee messen langs elkaar, waardoor een zuivere, gladde snede ontstaat; bij een aambeeldschaar daarentegen komt een geslepen mes tegen het vaste aambeeld (als een klein hakblok). Bypass snoeischaren zijn bijzonder geschikt voor weinig kracht maar precieze sneden op dunner snoeimateriaal - zoals rozen, struiken of vaste planten.

Leeuw aambeeld schaarLeeuw aambeeld schaar

Met aambeeldsnoeischaren daarentegen kan krachtiger worden gesnoeid op sterkere takken; zij zijn dan ook bijzonder geschikt voor het snoeien van houtachtige planten. De voornoemde differentiaties van de scharen in ons gamma resulteren dan bijvoorbeeld in specialisten voor vormsnoei, uitdunnen of bloemensnoei, voor een ergonomische en gewrichtsvriendelijke werkwijze of de extra sterke snede op bijzonder dikke takken.

Geselecteerde scharen in detail

Kleine tuinschaar

Handige rozen- en bloemenschaar voor gericht (knippen) zowel in de tuin als voor floristische binnenhuisdecoratie. Ideaal als tuinschaar in de schortzak. Ook al zijn ze ontworpen voor bloemisten met delicate handen (let op de afmetingen!), de details tonen het echte smeedwerk. Bladlengte 3,5 cm, totale lengte 14,5 cm. Gewicht 80 g. Vervangende penpunten beschikbaar.

Japanse Tuinschaar Aluminium Handvat

Door het lichte gewicht is deze schaar gemakkelijk te hanteren en te vervoeren; de aluminium handgrepen met hun geprofileerde oppervlak liggen stevig in de hand. Met hun smalle, spitse en zeer scherpe messen zijn deze scharen bijzonder geschikt voor het knippen van meer delicate planten met zachte scheuten, omdat zij geen kneuzingen veroorzaken. Ook geschikt voor het uitdunnen van dichte vegetatie. Schaarbladen carbonstaal, handgrepen aluminium. Bladlengte 5,5 cm, totale lengte 21,5 cm. Gewicht 160 g.

Jubileummodel Löwe aambeeldschaar

De aambeeldschaar knipt ook veilig op plaatsen waar de voorbijsnijdende messen al blijvende schade zouden veroorzaken: op houtachtige scheuten, sterkere takken en takken met sap. Voor takken tot ca. 2,5 cm Ø.

Felco Nr. 12 Tuinschaar Rolling Handle

Het vaste handvat van deze compacte tuin- en snoeischaar rust op de hiel van de hand, terwijl het beweegbare handvat met de open- en sluithand mee rolt. Enerzijds vermindert dit de wrijving van de handgreep op de huid, anderzijds betekent het - na een korte gewenningsfase - ook een energiebesparing van ongeveer 30 procent. Voor takken tot 2 cm Ø.

Japanse Tuinschaar Hand Gesmeed

Eenvoudig en gevormd naar de anatomie van de hand, gemaakt van massief metaal en voorzien van een sterke torsieveer, is de schaar met zijn geharde bladen geschikt voor het snoeien van vaste planten, rozen en houtachtige planten (tot 2,5 cm takdiameter).

Japanse bloemen- en huishoudschaar

In Japan wordt deze schaar hoofdzakelijk gebruikt voor oogstwerkzaamheden; hij kan echter ook worden gebruikt om verwelkte planten in het vaste plantenbed terug te knippen, aalbessen te oogsten of snijbloemen af te snijden. Het lemmet knipt ook andere materialen (papier, karton, folie) zonder problemen, daarom bevelen wij deze schaar zonder voorbehoud aan als goede huishoudschaar.