Niewsbrief

Gids

Bella crema: tips voor de bereiding van espresso

De meeste bezitters van een espressomachine zullen met deze situatie vertrouwd zijn: De nieuwe machine is in elkaar gezet, de instructies zijn gelezen en nu is het tijd om aan de slag te gaan. U scheurt dus snel een pakje espresso open, doet het poeder in de portafilter, drukt het lichtjes aan, plaatst het in de zetgroep en drukt op de knop. Wat gebeurt er daarna:
De espresso stroomt vrij snel uit de portafilter en de verwachting van een dichte, sterke espresso met een stevige crema wordt aanvankelijk getemperd. Op de een of andere manier smaakt het niet veel anders dan in de fornuismachine die ik eerder gebruikte. Dat kan en mag natuurlijk niet het geval zijn - en dus worden verdere pogingen ondernomen, andere machinebezitters geraadpleegd...

Wij willen u hier wat nuttige en gemakkelijk te volgen informatie geven om u meer plezier te laten beleven aan uw machine en natuurlijk aan een echt goede espresso.

1. de molen brengt het. Versgemalen bonen zijn een must!

 • Het aroma van de koffieboon is een vluchtig iets. Zelfs de beste gemalen koffie verliest na verloop van tijd zijn volle aroma. Om met uw machine een echt goed resultaat te bereiken, zult u vroeg of laat geen andere keuze hebben dan een molen aan te schaffen om de koffiebonen voor uw espresso telkens vers te malen. Het verschil is werkelijk opvallend en het verschil in smaak toont aan dat dit geen smakeloze verklaring is. De maling die u op uw molen instelt, is net zo cruciaal voor de rest van het bereidingsproces van espresso.
 • De gemalen koffie mag niet te grof zijn, anders loopt het water er te snel doorheen, en als u de gemalen koffie te fijn maalt, kan het zijn dat geen druppel de portafilter wil verlaten, zelfs niet bij de hoogste druk.
  Hier brengt alleen ervaring je verder: je moet de eerste 5 - 10 espressokopjes afschrijven als een noodzakelijke investering in deze ervaring. Blijf proberen tot het resultaat bevredigend is. Als u het eenmaal hebt afgesteld, zult u snel merken dat u de maling nog af en toe moet bijstellen.
 • Telkens als het weer verandert, bijvoorbeeld als het buiten regent of als er een aantal droge en hete zomerdagen voorbij zijn gegaan, zal het vochtgehalte en dus de consistentie van de koffieboon veranderd zijn. Ook hier is het enige wat helpt, het uitproberen.

2. Hoeveel gemalen koffie in de portafilter? Wees niet gierig met koffie.

 • In veel gebruiksaanwijzingen worden hoeveelheden van 7 - 9 gram gemalen koffie genoemd die u in de portafilter moet doen.
  In de regel is dit te weinig (afhankelijk van de grootte van de portafilter, uiteraard).
 • Een eenvoudige regel kan helpen: vul het portafilter van uw machine volledig. Strijk de gemalen koffie glad in de portafilter en pak de weegschaal opnieuw om de gemalen koffie te wegen.

3. Hoe stevig moet de gemalen koffie worden aangedrukt?

 • Al even misleidend is het vaak gegeven advies om de gemalen koffie slechts lichtjes in de portafilter te drukken. Helaas is ook dit niet juist. Allereerst hebt u een stamper nodig die zo goed mogelijk in het portafilter van uw machine past, zodat de gemalen koffie gelijkmatig kan worden aangedrukt en zo een perfect glad oppervlak kan vormen.
 • U mag de stamper en het portafilter niet op borsthoogte gebruiken. Hij moet lager worden geplaatst, zo mogelijk ter hoogte van de tapkast. Het persen gebeurt met enige kracht (zonder te overdrijven) en een licht draaiende beweging.
 • Het doel is een goed en stevig aangedrukte "koffiekoek" in de portafilter met een volledig glad oppervlak. Er mag ook geen uitsteeksel meer zijn aan de buitenranden. Neem de proef op de som: draai de portafilter met de opening naar beneden. De gemalen koffie mag er niet uitvallen of druppelen.

4. Hoe lang duurt het om de espresso te extraheren?

 • Als u zich aan deze regels houdt en de portafilter in de zetgroep inschakelt, mogen er niet meer dan maximaal 20 seconden (maar ook niet minder dan 15 seconden) verstrijken voordat u ongeveer 2 cl espresso in uw kopje hebt. De espresso komt dus uit de portafilter in het kopje in een aanvankelijk licht druipende, vervolgens dunne maar gestage stroom.

5. het resultaat

 • De espresso die u ermee hebt gemaakt, heeft een donkerbruine, licht gemarmerde crema met een stevige consistentie. De suikertest toont het aan: Als u losse suiker lichtjes op de crema strooit (niet omkeren), zakt de suiker niet direct, maar blijft hij enkele seconden op de crema liggen tot hij in de espresso zakt.
 • Al het andere blijft uiteindelijk een kwestie van smaak: een langere extractie levert sterkere maar ook bitterdere espresso's op. Minder gemalen koffie en lichtere druk in de portafilter resulteren in een lichtere (maar soms ook waterigere) espresso.

Andere onderwerpen

Espresso is een Italiaanse nationale schat. En heiligdommen worden serieus genomen in Italië. Een "Nationaal Instituut voor Italiaanse Espresso" zorgt er dan ook voor dat alle vereisten duidelijk worden geformuleerd. Dienovereenkomstig voldoet een gecertificeerde Italiaanse espresso aan de volgende kenmerken:

Ontdek nu