Niewsbrief

Gids

Maak je eigen zeep. Met natuurlijke ingrediënten

Klassieke zepen beleven momenteel een echte renaissance. Wie zo weinig mogelijk verpakking en zo weinig mogelijk plastic wil verbruiken, grijpt naar het stuk zeep. Vaste zepen zijn zuinig in gebruik, behoeven geen conserveringsmiddelen vanwege hun lage watergehalte en worden beschouwd als gemakkelijk biologisch afbreekbaar. Geen wonder dus dat er in het tijdperk van duurzaamheid bijzonder veel vraag is naar barzepen. In het productieproces vertrouwen niet alleen de oude zeepfabrikanten op eeuwenoud vakmanschap en traditionele recepten, maar ook de nieuwe fabrieken spiegelen zich aan het beproefde en geteste. Omdat goede dingen vaak zo dichtbij zijn.

Duurzaam schoon. Ons recept voor uw persoonlijke stuk zeep

Wilt u het zelf proberen en de magie van het zeepmaken ontdekken? Er is niet veel voor nodig: hoogwaardige ingrediënten, een beetje flair en een flinke portie liefde. Wij vertellen u hoe u gemakkelijk uw eigen heerlijk geurende zeep kunt maken op basis van goede oude zeep. En omdat ons recept geen chemicaliën gebruikt, kunnen zelfs de kleintjes meedoen. De zeepjes, creatief verpakt in stijlvol papier of in een zelfgemaakte doos, zijn een geweldig gastvrouwengeschenk. Duurzamer kan bijna niet.

De ingrediënten

 • 100 g kwarkzeep (als alternatief zeepresten of zeepvlokken)
 • Wat gekookt water
 • 20 g kokos-, amandel- of sesamolie
 • 1 theelepel honing (optioneel)
 • Etherische oliën zoals sinaasappel-, lavendel- of grove dennenolie (optioneel)
 • Koffiepoeder of grof zeezout (optioneel)
 • Gedroogde lavendelbloesems, geraspte biologische sinaasappel of citroen (optioneel)

Stap voor stap naar de zeepbar

 1. Rasp de zeep fijn met een keukenrasp en smelt hem op een laag vuur direct in de pan of in een bain-marie terwijl u roert en een beetje water toevoegt, tot het mengsel een romige, boterachtige consistentie heeft. Dit kan enige tijd duren. Dus heb geduld.
 2. Zodra de zeep gesmolten is, kunt u de voedende ingrediënten toevoegen en eventueel een paar druppels parfumolie. Klop het mengsel krachtig op met een staafmixer of mixer. Dit geeft de zeep een bijzonder romige textuur.
 3. Als u een licht peeling-effect wilt creëren, voeg dan wat koffiepoeder of grof zeezout toe.
 4. Voeg lavendelbloemen of geraspte en gedroogde sinaasappel- of citroenschil toe om uw zeep bijzonder mooi en delicaat te laten geuren.
 5. Giet vervolgens de stroperige massa in een vorm. Als alternatief voor speciale zeepmallen kunt u afgedankte en gesteriliseerde roomkaaspotjes, yoghurtpotjes of melkpakken (in de lengte opengesneden) gebruiken.
 6. Laat de zeep nu op een koele plaats uitharden. Als de zeep daarna niet gemakkelijk uit de vorm kan worden gehaald, leg hem dan enkele uren in de vriezer. Haal het er dan uit en laat het een korte tijd staan. Dit zal de zeep helpen los te komen van de mal.
 7. Als u wilt, kunt u de bestaande zeepmallen in stukken snijden met een mes of cutters gebruiken om sterren, manen, harten en meer te modelleren. Maar vergeet niet de vormen goed schoon te maken voor het kerstbakken. Anders zit je met zure gezichten voor de feestdagen.
 8. Nu moet de zeep nog drie tot vier weken rijpen op een luchtige, donkere en koele plaats. En je zeep is klaar.

Als je de zeep heel fijn schaaft, smelt hij des te beter in het waterbad.

Een beetje toegevoegde honing voedt de huid en geeft de zeep een fijne geur.

Met zuivere essentiële oliën, zoals wij die aanbieden, zorgen al een of twee druppels voor de karakteristieke noot.

Zepen bij Manufactum

Onze zepen komen uit kleine fabriekjes waar de zepen volgens aloude methoden en recepten met veel zorg en aandacht voor detail worden gemaakt. Ze reinigen op milde wijze en zijn meestal gemaakt op basis van olijf- of kokosolie, verrijkt met voedende ingrediënten zoals karitéboter, amandel- of arganolie, geiten- of kamelenmelk. Zij worden gekenmerkt door een aangename geur, die zij te danken hebben aan essentiële oliën van hoge kwaliteit of aan ingrediënten zoals honing en koninginnengelei. En voor de gevoelige of allergiegevoelige huid bieden wij ook plantenzepen geheel zonder geurstoffen.

Andere onderwerpen

Er zijn heel wat zeepfabrikanten - maar die waar een lange bedrijfstraditie samengaat met een uitstekende productie en productkwaliteit zijn zeer zeldzaam. In de hele Provence zijn er maar drie echt oude zeepziederijen. De oudste daarvan is de firma Rampal: zij produceert al sinds 1828 zeep volgens een ongewijzigd recept.

Ontdek nu

Klar heeft 250 tot 300 zepen in zijn programma, die zowel in grote hoeveelheden als in kleine batches worden geproduceerd, volgens traditionele of nieuwe recepten. Voor deze laatste wordt de zeep gemengd, gerold en gedroogd tot hij perfect is - in de traditionele Heidelbergse fabriek komt kwaliteit op de eerste plaats, niet kwantiteit. Gefascineerd door deze traditiebewuste, ambachtelijke productie en de geschiedenis van het bedrijf dat in 1840 door Philipp Klar werd opgericht, nam Jan Heipcke het in 2019 uiteindelijk volledig over.

Ontdek nu