Menu
Niewsbrief

Gids

Nat of droog? Hoe soepel moet het lopen?

Nat of droog scherenNat of droog scheren

Het lijdt geen twijfel dat alle scheermethoden hun voor- en nadelen hebben. In principe kan men zeggen: Hoe minder technologie het apparaat heeft, hoe hoger de eisen aan de vaardigheid van de gebruiker. Dit is echter geen slechte zaak, maar betekent veeleer dat - mits de nodige vaardigheid en toewijding aan de dag worden gelegd - de invloed op het scheerresultaat toeneemt.

Er worden gewoonlijk drie argumenten aangevoerd ten gunste van droog scheren. Het kan onafhankelijk van een waterbron worden uitgevoerd, is snel en gemakkelijk uit te voeren en levert nauwelijks gevaar voor verwondingen op, zelfs bij hectisch gebruik. Kortom: het is comfortabel. Maar gemak gaat ten koste van grondigheid, en dat is dan weer het winnende argument voor nat scheren. De reden: terwijl de laatste het haar glad en ook veel dichter bij de wortel afsnijdt, raspt een elektrisch scheerapparaat de baardharen in plaats van ze af te snijden. Het gevolg: vooral bij donker haar is een baardschaduw sneller te zien en, ongeacht de haarkleur, ook te voelen.

Als u duidelijke lijnen wilt trekken met uw scheerbeurt, wat vooral geldt voor wie niet al zijn baardhaar wil wegwerken maar alleen de contouren wil aanscherpen, is een mechanische scheerkop sowieso niet aan te raden. Wat precisie betreft, is nat scheren duidelijk superieur aan droog scheren. En deze superioriteit neemt nog toe als u kiest voor de klassieke methoden van nat scheren met een scheermes of - en dit is de topklasse - met een recht scheermes. De reden hiervoor is duidelijk: Hoe directer het contact van het mes met de baardharen en de huid, hoe doelgerichter het zijn werk kan doen. En als het op scherpte aankomt, kunnen de huidige messen niet op tegen een zogenaamd moderner systeem.

Vlijmscherpe redenering. Welke scheermethode is de juiste?

Maar nat scheren levert ook andere punten op dan het resultaat: Niet alleen verzorgen scheerzepen de huid en bereiden ze haar optimaal voor op het scheren, ook het opschuimen van de zeep en het opschuimen van de baard - bij voorkeur met een hoogwaardige dassenharen scheerkwast - verandert gemakkelijk in een ontspannend ritueel dat het scheren van een vermoeiende noodzaak tot een weldadig genoegen verheft. De heropleving van de belangstelling voor het kappersambacht spreekt ook in dit verband voor zich. Slechte hygiëne en slecht materiaal behoren vandaag tot het verleden. Tegenwoordig is een bezoek aan de kapper niet langer een karwei, maar eerder een aangename afwisseling in de dagelijkse scheerroutine.

Wat overblijft bij de vergelijking van droog en nat scheren zijn de potentiële gevaren voor de huid. In principe irriteert elke vorm van scheren de huid, maar de mate waarin varieert naar gelang van de scheermethode en het huidtype, maar is vooral ook afhankelijk van de verzorging van het apparaat en de zorg van de persoon die het scheert. Nat scheren met een scheermes of zelfs met een recht scheermes geeft een grotere mechanische stimulans aan de huid dan droog scheren, waardoor mannen met een bijzonder gevoelige of onzuivere huid de voorkeur geven aan een elektrisch scheerapparaat. En natuurlijk houden de (min of meer) open mesjes van het scheermes en het scheerapparaat ook een verhoogd risico op snijwonden in als er niet goed mee wordt omgegaan.

Als u echter

  • uzelf grondig vertrouwd hebt gemaakt met de basisbeginselen van het klassieke natscheren,
  • uw huid op het scheren voorbereidt en haar daarna de nodige verzorging geeft,
  • voor elke scheerbeurt voldoende tijd neemt
  • en ten slotte de mesjes reinigt en regelmatig verwisselt of slijpt,

zal uw ochtendscheerbeurt niet alleen uiterst glad en zonder verwondingen verlopen - u kunt zich vaak nauwelijks een andere optie voorstellen. Hoe dan ook, er is geen andere verklaring voor het feit dat scheren met een scheermes en een recht scheermes de laatste jaren van een bijna uitgestorven kunst tot een gewaardeerd alternatief is geworden. Specifieke vragen over de klassieke natscheerbeurt beantwoorden wij op onze detailpagina over scheermessen en straight razors. En u kunt ook de bijpassende scheeraccessoires bij ons vinden. Nu is het jouw beurt. De vraag is alleen: welke methode moet het zijn?