Gids

Scheerkwasten gemaakt van dassenhaar. Schuimklopper bij uitstek

ScheerkwastScheerkwast

Wie de contemplatieve aspecten van een goede natte scheerbeurt op prijs stelt, kan niet zonder scheerkwasten gemaakt van dassenhaar. Zachtjes opgeklopt in de kom, in combinatie met een goede scheerzeep of -crème, en vervolgens zachtjes aangebracht in cirkelvormige bewegingen, is het zachte en weelderige schuim dat wordt geproduceerd door een scheerkwast van dassenhaar moeilijk te verslaan - vooral als u kiest voor een trim van dassenhaar met zilveren punt.

Fijn en elastisch. Dassenhaar voor scheerkwasten

Toegegeven: Scheerkwasten van dassenhaar zijn vrij duur. Niettemin zijn zij aanzienlijk populairder dan hun concurrenten die gemaakt zijn van varkenshaar, synthetische vezels of zelfs paardenhaar. De dominantie van dassenharen scheerkwasten is te danken aan hun superieure materiaaleigenschappen, aangezien de kwaliteit van het geproduceerde schuim uitsluitend wordt bepaald door het haartype en de kwaliteit van de kwast.** En zowel de vorm als de textuur van dassenhaar zijn de maatstaf van alle dingen voor elke liefhebber van nat scheren.

Schone scheerkwastSchone scheerkwast

Over het algemeen is dassenhaar, in welke vorm dan ook, soepeler dan de alternatieven en produceert het dus bijzonder vol en fijn schuim. Maar ook hier geldt dat niet alle dassenhaar hetzelfde is, en wie zich bijzonder in het onderwerp wil verdiepen, kan kijken naar fijn gesorteerde kwaliteitscriteria. Voor een eerste oriëntatie is het echter voldoende om drie groepen te onderscheiden. De eenvoudigste categorie zijn de donkere dassenharen uit de ondervacht van het dier, die egaal grijs of zwart zijn en niet uit zichzelf loskomen, maar worden afgeknipt. In vergelijking daarmee heeft deze stevigere kwaliteit de grootste diameter, wat resulteert in een groter massage-effect bij de voorbereiding van het scheren.

Scheerders met een gevoelige huid wordt aangeraden een scheerkwast te gebruiken met de fijnere dassenpunt of zelfs de premium kwaliteit, de zogenaamde zilveren punt. Beide zijn uitgeborsteld of geplukt en worden gekenmerkt door hun strepen in drie kleurschakeringen. Hoe duidelijker de markeringen zichtbaar zijn en hoe lichter de punten contrasteren met de zwarte band - de zogenaamde spiegel - hoe hoger de kwaliteit. Wanneer de punten bijna grijswit zijn, hebt u te maken met het uitzonderlijk zachte dassenhaar van de zilvertip - afkomstig van de borstelige buik- en halsstreek van de dieren, waar ze hun typische strepen dragen, en dat van de beste kwaliteit is in de wintermaanden, vooral net voor de winterslaap.

Zorgvuldig gekamd. Zachtjes geduwd. Handgemaakte scheerkwast productie

Molen ScheerkwastMolen Scheerkwast

Goede scheerkwasten worden vandaag de dag nog steeds met de hand gemaakt door kwastenmakers. Eerst worden de haren, die al minutieus met de hand zijn gesorteerd en gesorteerd, afgemeten met een precisiebalans. Een gram dassenhaar van goede kwaliteit bestaat uit 1.000 haren - maar met een gram kom je niet ver. De bekwame vakman verzamelt vele duizenden haren tot een bundel en kamt deze eerst zorgvuldig uit om eventuele haarkruisjes te verwijderen.
Vervolgens wordt de "duwbak" gebruikt, die wel eens het hart van de scheerkwastproductie zou kunnen worden genoemd. Het is een metalen cilinder die de negatieve contour van de scheerkwast vormt en de haarbundel in zijn typische vorm brengt. Ondersteboven staat hij in de doos en wordt zachtjes geprikt tot alle haren op een rij dansen - nou ja, een gebogen rij. Dicht op elkaar gebonden met een draad, volgt de volgende stap voor de scheerkwast in wording, waarin de kwastenmaker zijn ware vakmanschap toont.

Tijdens het plukken wordt het verloop van het haarpatroon met de hand getraceerd. Hoe gelijkmatiger en evenwijdiger het loopt, hoe schoner het werk. De uiteinden van de haren van een handgemaakte scheerkwast zijn echter nooit korter, omdat ze naar boven toe fijner toelopen, en het is deze eigenschap die hen in staat stelt het heerlijk zachte schuim te produceren dat uw gezichtshuid verdient. De haren worden pas na het plukken aan de schacht ingekort, zodat ze daarna met behulp van een waterbestendige edelhars in het handvat kunnen worden gestoken. Bij de productie van mechanische scheerkwasten daarentegen worden de kwasten vaak aan de punt in vorm gesneden, waardoor het dassenhaar van al zijn kracht wordt beroofd en er stekelige producten ontstaan.

Noot

Alle scheerkwasten die we bij Manufactum verkopen, zijn dan ook met de hand gegoten door onze in Duitsland gevestigde fabrikanten - Manufaktur Thäter, Hans Baier Rasierpinselfabrik, Mühle Rasurkultur en Merkur Rasierer.

Niet freestyle, maar verplicht. Reiniging en verzorging van scheerkwasten

Met de juiste behandeling en verzorging kunt u uw scheerkwast van dassenhaar wel tien jaar lang gebruiken voordat u hem opnieuw moet laten vullen. Kortom: Maak hem altijd goed vochtig, was hem na het scheren grondig van opzij met lauw water, draai hem uit in plaats van hem af te drogen en laat hem ten slotte goed drogen, bij voorkeur hangend.

Hoe duurder de scheerkwast, hoe meer zorg hij nodig heeft. Een duur model met zilverpunt is meestal dichter verpakt, wat goed is voor het schuimende effect en het aangename gevoel op de huid, maar is ook moeilijker schoon te maken. Behandel uw scheerkwast net zo voorzichtig als u zelf behandeld wilt worden. Door een verkeerde behandeling, zoals te hard buigen of knijpen, of zelfs door het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, verliest hij voortijdig zijn haar. En niemand kan dat willen.