Menu
Niewsbrief

Gids

Ijs en sorbets van eigen productie

Ijs en sorbets van eigen productie.Ijs en sorbets van eigen productie.

Zelfgemaakt smaakt beter. Toegegeven, we konden ijs van eigen productie moeilijk weerstaan. Want ijskoud zelfgemaakt ijs smaakt gewoon beter, en in principe volstaat een eenvoudige ijssoort zoals vanille, die u naar believen kunt variëren om bijvoorbeeld gelato alla nocciola, stracciatella of Malaga ijs te maken. En als u een espressomachine bij de hand hebt, gaat een "affogato", het bolletje vanille-ijs "verdronken" in koffie, bijna vanzelf. Op goed geluk!

Chocolade ijs

Chocolade ijsChocolade ijs

Behalve uitstekende chocolade is er niet veel voor nodig om te genieten van zelfgemaakt chocolade-ijs. U kunt namelijk een klassieke roomijsbasis, zoals de patissier die maakt voor veel verkoelende ijsdesserts, gemakkelijk in uw eigen keuken bereiden. De roomijsbasis bestaat deels uit room (of een mengsel van room en melk), die al roerend met suiker wordt verwarmd, en deels uit een met suiker geklopte eidooier. Het wordt lastig omdat beide ingrediënten bij elkaar moeten worden gebracht zonder dat het ei stremt.

Deskundigen noemen dit tempereren wanneer de gekookte vloeistof langzaam aan het ei-suikermengsel wordt toegevoegd terwijl men voortdurend met een garde roert. Ten slotte worden alle ingrediënten van de roomijsbasis samen opnieuw verwarmd tot de pasteurisatietemperatuur en verder geroerd. Bij 85 °C krijgt de room zijn gewenste, dikke consistentie. Voeg nu uw gesmolten chocolade toe en voordat u het ijsmengsel in uw ijsmachine doet, laat u het een nacht rijpen in de koelkast, zodat het zijn volle smaak kan ontwikkelen.

Onze tip:

Het is het beste om de chocolade in een koperen kom te smelten - en alleen in een bain-marie - onder voortdurend roeren. Probeer niet alleen de couverture, maar ook de andere pralines van Bonnat. Elk gaat goed samen met (of in) ijs op zijn eigen manier.

Stracciatella snippers

StracciatellaStracciatella

Voor ongeveer zes porties:
350 ml verse volle melk, 150 ml room, 120 g suiker, 1/2 theelepel vloeibare glucose, 1 vanillestokje, ca. 100 g pure chocolade

Bereiding:
Breng de room, melk, suiker en het gespleten vanillestokje eenmaal aan de kook en laat 10 minuten staan. Voeg glucose toe, verwijder het vanillestokje. Koel enkele uren. Giet het in de ijsmachine. Zodra het ijs begint op te stijven, smelt u de chocolade en voegt u die in een dun straaltje aan het ijs toe.