Menu
Niewsbrief

Gids

Schoenpoetsen en verzorging. Plicht of ritueel?

SchoenonderhoudsgidsSchoenonderhoudsgids

Een onwelkome klus of een wekelijks ritueel - schoenen poetsen is een must! Het verlengt de levensduur van uw schoenen en houdt het leer soepel, de schoen blijft comfortabel en is aangenaam om te dragen. Bovendien zijn goed verzorgde schoenen de kers op de taart qua uiterlijk. Wat niet iedereen weet: schoenen mogen nooit twee dagen achter elkaar worden gedragen, maar moeten één of twee dagen worden gelucht zodat het vocht volledig kan opdrogen - dit is ook een zeer effectieve levensverlengende maatregel voor uw schoen, en natuurlijk het gebruik van schoenspanners. Let er echter op dat de spanners van hout zijn en dat zij de schoenen niet te veel rekken of de hiel vervormen.

1. een aan het materiaal aangepaste zorg

Glad leerGlad leer

Glad leer
Schoenen van glad leer hebben, afhankelijk van hun herkomst, een licht tot zeer glanzend oppervlak, dat door de fabrikant vaak al met een speciaal afdichtmiddel is behandeld om het beter bestand te maken tegen milieu-invloeden. Niettemin zorgt het dragen ervan, vooral bij nat weer, ervoor dat het materiaal na verloop van tijd uitdroogt. Het leer verliest zijn vet en daarmee ook zijn soepelheid en glans. Hier komen ledervetten, schoencrèmes of was van pas, die moeten worden ingewerkt en vervolgens opgepoetst.

Suède / NubuckSuède / Nubuck

Ruw leder/nubuck
Alle soorten ruw leder met hun min of meer fluweelachtig uitzicht hebben een gepolijst oppervlak, waardoor ze over het algemeen gevoeliger zijn dan glad leder. Suède schoenen mogen daarom alleen bij droog weer worden gedragen. Regelmatig borstelen verwijdert stof en lichte vervuiling, en impregneren biedt extra bescherming. Vlekken mogen alleen worden behandeld met een milde zeep, haarshampoo of een speciaal onderhoudsschuim.

Textiele oppervlakkenTextiele oppervlakken

Textiele oppervlakken
Schoenen van textiel zijn licht en zeer comfortabel, maar ze hebben het nadeel dat vuildeeltjes - vooral als er vocht in het spel is - gemakkelijk door de stof kunnen dringen en vast komen te zitten. Ook hier moet u eerst proberen het vuil te verwijderen met behulp van een borstel. Een vochtige doek of wassen met een mild wasmiddel kan ook helpen. En net als bij suèdesoorten helpt impregneren ook om de schoen te beschermen tegen nieuw vuil.

2. onze product suggesties voor schoenverzorging

3. schoenverzorging stap voor stap

Voorreiniging van schoenenVoorreiniging van schoenen

Grondige voorreiniging
Voordat u naar de schoenpoets grijpt, moeten de schoenen met een borstel worden ontdaan van grof vuil. Een doek helpt om modderresten en vochtige aarde te verwijderen; voor opgedroogde resten kan de borstelsteel of een stomp mes worden gebruikt. Lederzeep heeft ook zijn waarde bewezen - voor leer dat het verdraagt. Voor schoenen van suède, suède of nubuckleer kunt u het beste een speciale borstel voor ruw leer gebruiken, omdat deze niet met crème of pasta mogen worden behandeld.

Crème of wasCrème of was

Crème of was
Niet elk verzorgingsproduct is geschikt voor elke schoen: fijne damesschoenen houden van crème, stevigere en de meeste herenschoenen verdragen beide: harde waspasta of crème. Vierkante schoenpoetsdoeken of speciale borstels zijn geschikt voor het aanbrengen van schoenpoets. Schoensmeer wordt met een doek dun en gelijkmatig in de juiste kleur opgebracht. Zodra beide schoenen met schoensmeer zijn ingesmeerd, moet u onmiddellijk beginnen met poetsen, want opgedroogde crème is zeer moeilijk weer uit te poetsen.

SchoensmeerSchoensmeer

Polijsten
Bij het poetsen met de borstel wordt het poetsmiddel in de poriën van het leer gedreven en wordt tegelijkertijd overtollige was verwijderd. In geen geval mag sterke druk worden uitgeoefend. Het is belangrijker voorzichtig maar snel te borstelen, zodat de fijne kleurlaag op de schoen zijn oorspronkelijke, diepglanzende afwerking terugkrijgt. Na het poetsen worden de poetsresten met een zachte doek verwijderd en worden de schoenen op de allerhoogste glans gebracht.

Zoolverzorging en impregnatieZoolverzorging en impregnatie

Zoolverzorging en impregnering
Van tijd tot tijd moet u uw schoenen behandelen om de hele zool te verzorgen, zodat deze niet uitdroogt en broos wordt. Onbehandelde lederen zolen zijn immers gevoelig na een misstap in het nat en zijn overgeleverd aan de genade van elk steentje. Het impregneren van de zool met verzorgingsolie voorkomt dit. U moet uw nieuwe schoenen niet alleen impregneren voordat u ze voor het eerst draagt, maar ook na elke poetsbeurt. Het impregneermiddel vormt een beschermende laag op het leder en maakt het minder gevoelig voor vocht en nattigheid.

De juiste schoenpoets. Kan of buis?

Er zijn twee basissoorten schoensmeer: harde waspasta (uit een blikje) en emulsiecrème (uit een tube). Deze laatste bevat meer water als oplosmiddel en een kleinere hoeveelheid was; hij heeft een vloeibaarder consistentie en is daarom gemakkelijker en sneller aan te brengen. Bovendien hoeft het niet zo krachtig te worden gepolijst als hardwaxpasta. Dit laatste moet altijd spaarzaam worden toegepast, en het leer moet daarna intensief worden gepoetst. Dit houdt het zacht en ademend. Harde waspasta laat bovendien een glanzende waslaag achter die de schoen op betrouwbare wijze beschermt tegen vocht, vuil en slijtage.

4. aanvullende tips

Wat schoenspanners doen.Wat schoenspanners doen.

Wat schoenspanners doen.
Schoenen horen op schoenspanners of schoenleesten nadat ze zijn gedragen. Deze houden de schoenen niet alleen in vorm, maar absorberen ook het vocht dat zich tijdens het dragen in de schoen heeft gevormd. Dit laatste kunnen zij alleen doen als zij van ongelakt hout zijn gemaakt. Hoewel het onbetwistbaar is dat schoenspanners of schoenleesten in elk paar schoenen horen, zijn er twee meningen over wanneer ze te gebruiken: Sommigen zeggen dat u de schoenspanner of leest in de schoen moet doen als hij nog warm is, anderen adviseren hem eerst te laten luchten.

Herstelling van schoenen door een specialistHerstelling van schoenen door een specialist

Schoenreparatie
Goede schoenen worden ook gekenmerkt door het feit dat ze kunnen worden gerepareerd, want zelfs de beste schoen moet op een bepaald moment op de een of andere plaats worden gerepareerd of gerepareerd. De herstelling of herzooling van uw welt- of doorgestikte schoenen moet u echter alleen overlaten aan een vakman, d.w.z. een goede schoenmaker die zijn vak nog verstaat en wiens herstellingen de waarde van een schoen doen stijgen in plaats van dalen.