Niewsbrief

Gids

Kussens van hoge kwaliteit. Gezond slapen door lichaamshouding

Een comfortabel en passend hoofdkussen is een van de basisvoorwaarden voor een rustgevende slaap, die op zijn beurt onmisbaar is voor een gezonde, evenwichtige psyche. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het kussen een intercultureel begrip is als metafoor voor rust en bezonnenheid: "Mogen zij oud worden op een kussen", zo wensen de mensen in Turkije pasgetrouwden toe wanneer zij hopen op een harmonieus huwelijk voor hen. In Spanje "overlegt" men uitvoerig met zijn kussen alvorens belangrijke beslissingen te nemen, en zelfs wij Duitsers, die als pragmatisch worden beschouwd, slaan de slaapkamerdeur graag achter ons dicht met een "goed geweten is een zacht kussen om op te rusten".

Maar niet alleen voor een gezonde ziel is het klachtenvrije, in de volksmond geformuleerde "luisteren naar het kussen" niet te onderschatten, het is ook een garantie voor lichamelijke stabiliteit. En toch komt geen vierde persoon vol energie uit bed, maar eerder vermoeid en met nekpijn die vermeden zou kunnen worden als hij of zij de juiste hoofdsteun had. Retrofitting is het woord van de avond als het gaat om een goede nachtrust.

Met onze selectie hoogwaardige hoofdkussens kunnen zelfs veeleisende kussengebruikers 's ochtends goed beginnen, want ons assortiment komt tegemoet aan de meest uiteenlopende behoeften. Zo zijn de hoofdkussens over het algemeen niet alleen in verschillende maten verkrijgbaar, maar zijn de hoezen en inlets bijna zonder uitzondering gemaakt van eersteklas materialen van natuurlijke oorsprong - vrij van schadelijke stoffen en dierenleed. U kunt kiezen of u uw hoofd in de toekomst wilt laten rusten op toekomstgerichte vulstoffen zoals lyocell of Zwitsers parasolden, of dat u liever schapen telt terwijl u op schaapscheerwol ligt. En natuurlijk kunt u ook op klassieke veren slapen als u dat wilt. Heb je het moeilijk om te beslissen? De Fransman zou waarschijnlijk zeggen: "Een goede raad komt van de ene dag op de andere" en u aanraden er een nachtje over te slapen. Maar je kunt ook gewoon verder lezen.

Tussen ergonomie en gezelligheid. Vind het juiste kussen

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend in ons bed door. Maar we staan pas echt fris en vol energie op als we onze spieren tijdens de slaap optimaal kunnen ontspannen en regenereren. Als de wervelkolom tijdens de slaap geen rechte lijn vormt en in het nekgedeelte te veel naar boven, beneden of opzij buigt, is het pas gekochte kussen niet alleen een slechte investering, maar kan het zelfs de gezondheid en het welzijn ernstig in gevaar brengen. Omdat we door veel kantoorwerk en andere zittende activiteiten overdag al vatbaar zijn voor een slechte houding en de daarmee gepaard gaande spanning in de nek, kan een verkeerd ontworpen nachtbed al met al tot blijvende pijn leiden. En dat niet alleen: problemen met overmatig snurken kunnen ook worden veroorzaakt door het gebruik van het verkeerde kussen.

Het doorgronden van de essentie van een goede nachtrust. De slaaphouding

Naast het optimale samenspel van hoofdkussen, matras en lattenbodem (hier geldt: hoe zachter het gebruikte ligvlak, hoe vlakker het hoofdkussen moet zijn), is de houding waarin u hoofdzakelijk slaapt bepalend voor de keuze van de juiste stoffering.

 • De zijslaper: De zijligging is de meest populaire slaaphouding. Als u op uw zij slaapt, hebt u een kussen nodig dat u helpt om met uw schouder stabiel op de matras te liggen zonder dat uw hoofd vooroverbuigt. Dit werkt het best met een smal kussen van 40x60 of 40x80 centimeter. Deze afmetingen passen goed in de holle ruimte tussen de schouder en het hoofd. Een neksteunkussen is ook goed, omdat het de schouders in een rechte hoek ten opzichte van de matras laat liggen en de wervelkolom recht houdt. De vereiste hoogte van het kussen wordt bepaald door de breedte van de schouders. Hoe breder de rug, hoe hoger het kussen moet zijn. Een kussen van 80x80 centimeter daarentegen is eerder ongeschikt voor deze slaaphouding, omdat het in verfrommelde of opgevouwen toestand iets te hoog ligt en in één houding vaak te plat is om een ergonomische slaaphouding te garanderen.
 • De rugslaper: Wie hoofdzakelijk op zijn rug slaapt, heeft een plat kussen nodig, zodat het hoofd horizontaal blijft en niet naar boven buigt. Het gaat er vooral om de cervicale lordose, de lichte achteroverbuiging van de nek, optimaal te ondersteunen. Voor rugslapers kan dit worden bereikt met een kussen van 80x80 centimeter, met een kussen van 40x80 centimeter en met een neksteunkussen.
 • De buikslaper: In de buikligging is de wervelkolom over het algemeen gedraaid, daarom wordt deze houding over het algemeen niet aanbevolen. Toch zijn tien procent van alle mensen echte buikslapers, wat betekent dat zij een groot deel van hun slaap op hun buik doorbrengen. Het kussen dat hier wordt gekozen is bijzonder plat om de nek niet onnodig te verdraaien en te overstrekken en zo de wervelkolom in de richting van een holle rug te dwingen.
 • De gemengde slaper: De meeste mensen veranderen van slaaphouding gedurende de nacht - zij zijn zogenaamde gemengde slapers. Daarom hebben zij een kussen nodig dat deze nachtelijke veranderingen ondersteunt en zich samen met de matras aan de desbetreffende positie aanpast. Ook smallere kussens van 40x60 of 40x60 centimeter zijn hiervoor ideaal. Maar ook neksteunkussens en hoofdkussens met meerdere kamers doen het hier goed, omdat ze zich flexibel aanpassen aan de wisselende slaaphoudingen.

Waardevol voor het innerlijke leven. Het belangrijkste kussen vullen

Zodra de slaaphouding is vastgesteld, kan daaraan worden voldaan met de juiste kussenvulling. Naast een goed vervaardigde hoes van hoogwaardige materialen speelt ook het vulmateriaal hier een belangrijke rol. Het bepaalt niet alleen de stabiliteit die een kussen permanent kan bieden, maar speelt ook de hoofdrol in het slaapcomfort en de behaaglijkheid. Mevrouw Holle hield immers van haar ganzenveren kussens, niet alleen vanwege hun goede ondersteunende werking. Hier zijn de belangrijkste verschillen in de inhammen die wij aanbieden:

 • Nieuwe schapenwol: Als natuurlijk haar is nieuwe schapenwol een vulstof met zowel stevige als elastische eigenschappen. Het is gemakkelijk in vorm te brengen, maar in tegenstelling tot ander dierlijk haar kan het altijd weer worden opgeschud, omdat het vaak wordt gebruikt voor kussenvullingen in de vorm van pellets. Schapenwol van de eerste persing wordt gekenmerkt door een goede temperatuurregeling en een doeltreffende vochtafvoer en is daarom ook een goede keuze voor mensen die meer zweten. Door een restgehalte aan lanoline hebben de afzonderlijke vezels een natuurlijk zelfreinigend effect dat door regelmatig luchten kan worden geactiveerd.
 • Ganzenveren en -dons: Ganzenveren zijn de klassieker onder de kussenvullingen en behoren nog steeds tot de meest gebruikte, hoogwaardige vullingen. Terwijl dons voor de extra zachtheid van een kussen zorgt, bepaalt de hoeveelheid veren de stevigheid van het kussen en dus de ondersteuning. Een perfect uitgebalanceerde verhouding van beide veersoorten leidt tot maximaal kussencomfort. Omdat ze zeer verwarmend zijn, zijn veren kussens meer geschikt voor het winterseizoen of mensen die snel bevriezen. Hun vochtregulerende eigenschappen zorgen voor een goed bedklimaat en omdat ze over het algemeen weinig gevoelig zijn voor mijt, kunnen zelfs mensen met een allergie met een gerust hart hun hoofd in een donzen kussen laten rusten. Pijnloos plukken is echter niet mogelijk voor ganzen, en daarom moet u alleen kussens kopen waarvan de fabrikanten het levend plukken of ruien van de dieren categorisch uitsluiten.
 • Zwitserse grenen: De Zwitserse steenden (Pinus cembra) groeit bij voorkeur op hoogten tussen 1.500 en 2.000 meter, is zeer vorstbestendig en kan wel 1.000 jaar oud worden. Het hout en de naalden van de parasolden bevatten sterk geurende etherische oliën en harsen. Veel mensen vinden de wrange, aromatische dennengeur zeer aangenaam en rustgevend. Vooral in de alpiene gebieden wordt het hout van oudsher gebruikt voor de bouw van slaapkamermeubelen en binnenbetimmeringen. Maar ook als bestanddeel van de vulling van dekens en kussens worden de Zwitserse steendennenvlokken steeds populairder - meestal in combinatie met schaapscheerwol, dat bijzonder temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen heeft.
 • Lyocell: Een kunstmatige vezel van natuurlijke oorsprong, dit is Lyocell. De grondstof is snelgroeiend hout (eucalyptushout bijvoorbeeld) uit duurzame bosbouw, waarvoor - in tegenstelling tot bij conventioneel geteeld katoen - geen kunstmatige irrigatie of gebruik van pesticiden nodig is. Lyocell heeft een uitzonderlijk glad oppervlak dat zorgt voor een evenwichtig slaapklimaat bij zowel koude als warme omgevingstemperaturen. Kussens die met deze vezel zijn gevuld, zijn niet alleen zacht en behaaglijk, maar ook zeer scheurvast en duurzaam. De goede vochtafvoerende eigenschappen zorgen voor een droge nachtrust, zelfs voor mensen die hevig transpireren. Bovendien is Lyocell volledig biologisch afbreekbaar en kan het gemakkelijk worden gecomposteerd.
 • Natuurlijk rubber: Het gestolde melksap van de rubberboom (Hevea brasiliensis) is de perfecte vulling voor neksteunkussens, omdat het een statische en tegelijkertijd elastische ondersteuning van het hoofd mogelijk maakt. De hoogte van het kussen moet aan de persoonlijke behoeften worden aangepast, zodat het bij langdurig gebruik geen spanning veroorzaakt. Daarom worden hoofdkussens met een rubberen kern vaak in verschillende hoogten aangeboden.

Voor langdurige behaaglijkheid. De juiste kussenverzorging

Na verloop van tijd verliest elk kussen een beetje van zijn hoogte en elasticiteit door het zware nachtelijke gebruik, maar met de juiste verzorging zijn hoofdkussens van goede kwaliteit robuust en hebben ze een lange houdbaarheid. Vooral als de hoes en de inlets van natuurlijke materialen zijn gemaakt die kunnen worden gereinigd, hoeven de kussens niet na de gebruikelijke twee tot drie jaar te worden vervangen, maar kunnen ze uw slaapkamer aanzienlijk langer van dienst zijn. Hier volgen enkele tips voor een lange levensduur van uw hoofdkussen:

 • Uitpluizen: Als dagelijks ritueel houdt het uitpluizen de functie en de volumineusheid van een hoofdkussen in stand. Kussens van natuurlijk haar zijn meestal een uitzondering (tenzij de vulling in de vorm van korrels is, zoals het geval is bij schaapscheerwol). Hier kan het pluizen de samenhang van de vezels teniet doen en wordt een professionele reiniging aanbevolen.
 • Luchting: Zoals voor alle beddengoed geldt, is het ook voor hoofdkussens verplicht regelmatig te luchten, zodat het vocht dat 's nachts in het kussen is gedrongen, kan drogen. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat schimmels zich vermenigvuldigen en mogelijk allergieën of ziektesymptomen veroorzaken. Het kussen mag echter niet in de felle zon worden gelegd, omdat het vulmateriaal dan uitdroogt en broos wordt.
 • Wassen: Wasbare vullingen, zoals lyocell of veren, kunnen meerdere keren per jaar in de wasmachine. Dit beperkt het aantal huisstofmijten in het kussen en gaat onaangename geurtjes tegen. Kussens van hoge kwaliteit moeten echter altijd op de juiste temperatuur en met het juiste wasmiddel worden gewassen - bij voorkeur op het fijnwasprogramma of op de wolwas. Een kussen heeft echter altijd veel ruimte nodig en mag niet samen met ander wasgoed worden gewassen. Speciale waskogels zorgen ervoor dat het vulmateriaal los blijft en niet samenklontert. Om een kussen te drogen, moet het in de droogtrommel - alleen zo behoudt het zijn aanpassingsvermogen en is het echt overal droog. Als u niet over een dergelijk apparaat beschikt, is het beter uw kussens professioneel te laten reinigen.
 • Opknappen: Bij veren kussens die lang meegaan, is het de moeite waard om ze na een paar jaar professioneel te laten opknappen. Dit houdt in dat de tijk wordt gescheiden van de bekleding en apart wordt behandeld. Gebroken veren worden vervangen door nieuwe, intacte veren.