Gids

Goede matrassen. Voor slaperige mensen.

Slaap is niet alleen van vitaal belang, het bepaalt ook hoe efficiënt we ons dagelijks leven leiden. Wie rustig slaapt, gaat gezonder en - ook niet te onderschatten - gelukkiger door het leven. En de rol van matrassen in dit verband kan niet worden overschat.

Luisteren naar het matras. Maar goed.

Er zijn veel goede tips om beter te slapen:

  • Licht, volume en kamertemperatuur moeten goed zijn. De basisregel is: **In een donkere, stille kamer, bij een temperatuur van ongeveer 18 °C en in het beste geval vers geventileerd, **statistisch gezien kan het niet mis gaan.
  • Alcohol, nicotine en cafeïne zijn vijanden van een gezonde nachtrust: Hoe korter ze voor het slapengaan worden genuttigd, hoe groter de kans op slaapproblemen.
  • Zwaar eten en sporten 's avonds belemmeren ook het doorslapen 's nachts.
  • Het bed (en bij voorkeur zelfs de hele kamer) moet worden gereserveerd voor slaap. Als u in bed tv kijkt of zelfs werkt, lokt u uit dat het lichaam het niet opslaat als een plaats om tot rust te komen. Daardoor kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen. Bovendien zijn matrassen en beddengoed na eerder gebruik reeds opgewarmd door lichaamswarmte, wat ook bij meer gevoelige personen problemen kan veroorzaken.
  • Slaaprituelen kunnen helpen bij het vinden van slaap. Sommige mensen vinden een goed boek nuttig (het moet alleen niet te uitputtend zijn), anderen ontspannen met rustige muziek, een warm voetenbad of een kop warme melk met honing.
  • Een zekere regelmaat in je slaap-waakritme helpt je beter te slapen. Als je altijd op dezelfde tijd naar bed gaat of opstaat, ben je meer uitgerust. En ja, dit geldt ook voor het weekend. Een half uur plus/minus is prima, maar het moet niet meer zijn.

Al deze punten zijn gerechtvaardigd, geen twijfel mogelijk. Als u echter geen aandacht besteedt aan de matrassen zelf, moet u niet verbaasd zijn als u ondanks alles toch niet wilt herstellen. Om de acht à tien jaar moet u een nieuw slaapoppervlak kopen - in uw eigen belang: Tot een halve liter zweet per hoofd van de bevolking dwaalt 's nachts in de matrassen van het land - een hoeveelheid die zelfs producten van hoge kwaliteit na een decennium aan de grenzen van hun prestatievermogen brengt. Afgezien van dergelijke hygiënische redenen is het echter ook een mogelijke daling van het draagvlak die een nieuwe aankoop rechtvaardigt. En je moet nooit zonder ze. Anders bestaat het risico op spanning, pijn of zelfs ernstige problemen met de tussenwervelschijven.

Matrassen kopen. Relevante selectiecriteria.

De vraag waarop men moet letten bij de aankoop van een matras is niet zo gemakkelijk te beantwoorden als die van de pure noodzaak, althans als men de resultaten van de relevante testportalen mag geloven: tips voor de aankoop van matrassen voeren met ruime voorsprong de ranglijst van de meest gevraagde tests aan. De behoefte aan advies is duidelijk.

De selectie van matrassen bij Manufactum is (net als op andere gebieden) beperkt tot de producten waar we achter staan en die in onze ogen de beste combinatie van kenmerken bieden die een goede matras maken: Duurzaamheid, vervaardiging uit uitsluitend natuurlijke materialen en vooral uitstekende ondersteunende prestaties voor een breed scala aan lichaamsvormen en slaper types.

Veel matrasfabrikanten adverteren hun producten met talrijke hardheidsgraden en nog meer zones. De eerste zijn bedoeld om het gemakkelijker te maken de juiste ondersteuning voor elk lichaamsgewicht te vinden, terwijl de zones bedoeld zijn om de verschillende lichaamszones op een meer gedifferentieerde manier te behandelen. In de praktijk zijn dergelijke weegschalen echter slechts geschikt voor een klein percentage van de bevolking - de gemiddelde persoon van gemiddelde lengte met een gemiddeld gewicht en lichaamsbouw, en de gemiddelde manier van slapen. Met andere woorden: bijna niemand. De gemiddelde slaper is een constructie.

In plaats daarvan hebben we verschillende maten, verschillende lichaamsbouw, ons gewicht kan zelfs van tijd tot tijd veranderen, de ene persoon slaapt op zijn zij, de volgende op zijn rug, weer een ander op zijn buik en - heel gek (of niet) - sommige mensen veranderen zelfs hun positie tijdens het slapen. Hardheidsbeoordelingen die betrekking hebben op het lichaamsgewicht zijn niet langer geschikt zodra een persoon kleiner of groter is dan gemiddeld, omdat het lichaamsgewicht anders verdeeld is. En de zones kloppen ook niet meer. De optimale ondersteuningsfunctie die wordt geadverteerd is weg.

De best mogelijke ondersteuning. Matrassen gemaakt van 100% natuurlijke latex.

Matrassen van natuurlatex zijn niet alleen immens duurzaam in vergelijking met die van andere materialen, ze overtuigen vooral door hun universele ondersteuning voor alle lichaams- en slaperstypes. Dankzij talloze kleine luchtkamers is natuurlatex blijvend puntelastisch, geeft het precies mee waar dat vanuit anatomisch oogpunt nodig is en veert het direct terug als de belasting afneemt. Bij zijslapers zakken de schouders en heupen net ver genoeg in om de wervelkolom in de gewenste rechte lijn te brengen (evenwijdig met de matras gezien). In rugligging daarentegen passen natuurlatexmatrassen zich aan de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom aan. En ook buikslapers, wier zwakke punten in het bekken- en nekgebied liggen, worden optimaal ondersteund. En dit is volledig onafhankelijk van hoeveel lichaamsgewicht er op welk deel van de matras rust.

Iedereen die ooit 's morgens wakker is geworden met rug- of nekpijn en zich gewoon niet fris voelde - waarschijnlijk omdat hij of zij 's nachts onbewust heeft liggen woelen - en die misschien zelfs permanent met dergelijke problemen kampt, zal een latex matras weten te waarderen. In sommige gevallen kan het zelfs nog erger worden, want ongeveer de helft van alle hernia's gebeurt tijdens de slaap. Terwijl mensen overdag tot drie centimeter krimpen doordat de tussenwervelschijven door de rechte houding vocht verliezen, moeten deze kussentjes zich tijdens de slaap aanvullen. Dit is echter alleen mogelijk als zij op een orthopedisch verantwoorde wijze worden ondersteund. De spieren verslappen 's nachts en kunnen deze taak niet uitvoeren. Matrassen moeten dus tussenbeide komen en de tussenwervelschijven helpen zich te regenereren.

Ten slotte moet uw matras u niet van uw slaap beroven, maar deze juist bevorderen. Zodat je 's morgens gezond en gelukkig wakker wordt en 's avonds nog steeds uitkijkt naar het volgende rondje matrasbal. We brengen tenslotte ongeveer een derde van ons leven in bed door. We moeten het ons zo comfortabel mogelijk maken.