Menu

Gids

Bij-vriendelijke vaste planten. Vakmanschap in de tuin

Vaste plantenVaste planten

Niet alleen in de fruitteelt wordt het sortiment steeds eenzijdiger, ook de vaste plantenkwekerijen buigen steeds meer voor de vraag naar de door tuincentra gevormde monotonie, die wordt gekenmerkt door karakterloze massaprodukten (die goedkoop worden vermeerderd in grootschalige zaai en tegen ruïneuze prijzen worden aangeboden). Gemiddeld heeft een kwekerij van vaste planten nog zo'n 800 rassen in haar programma.

Wij werken samen met een kwekerij in Beiers Zwaben die met een assortiment van ongeveer 3.000 rassen een belangrijke rol speelt bij de instandhouding van de variëteitendiversiteit. Wij willen het werk van deze kwekerij steunen via onze samenwerking met Manufactum.
De vaste planten die wij aanbieden zijn voor het grootste deel nog vegetatief vermeerderd uit moederplantkwartieren en in de volle grond geteeld, met gevoel voor de natuur en met tuinbouwtechnisch vakmanschap - en met een zeker natuurlijk verraad, want in de kwekerij worden de slakken gedecimeerd door vrij rondlopende eenden.

Bij-vriendelijke vaste planten. Voor het welzijn van de bij, voor de sier van de tuinman

Veel bloeiende vaste planten zijn niet alleen aantrekkelijk voor mensen, maar ook voor insecten - vooral als hun bloemen bijzonder rijk zijn aan stuifmeel of nectar.
Deze (nuttige) insecten geschikte planten aanbieden om zich mee te voeden is ook voordelig voor de tuinier - bijen, hommels of zweefvliegen zorgen er immers ook voor dat nuttige planten zoals fruitbomen of tomatenplanten worden bestoven. Onze selectie bestrijkt de periode van mei tot september. Vooral de latere maanden zijn belangrijk, omdat dit de tijd is waarin het broed van de bijenkolonies wordt vernieuwd. Een goede nectarvoorraad is dan bijzonder belangrijk.

KogeldistelKogeldistel

Met zijn rijke nectar- en stuifmeelvoorraad trekt de kogeldistel bijen aan, maar ook verschillende soorten wespen en motten

Witte koningskaars 'AlbumWitte koningskaars 'Album

De inheemse wilde vaste plant is een uitstekende voedselplant voor bijen en andere insecten.

Rode coniflower 'Magnus SuperiorRode coniflower 'Magnus Superior

Bijen, zweefvliegen en vlinders zijn permanente gasten op de oranjerode bloemkoepels van de rode coniflower 'Magnus Superior'.

Vaste planten planten, vaste planten verdelen. Informatie en tips

Niet alleen de herfst, maar ook de lente is een geschikte tijd om vaste planten te planten. Voor sommige soorten wordt alleen de lente aanbevolen: Grassen, varens of laatbloeiende vaste planten moeten eerst een jaar lang goed kunnen wortelen voordat ze hun eerste winter ingaan. Het is belangrijk dat de plantplaats zorgvuldig wordt voorbereid. Hoe u dit doet - en nog veel meer - vindt u op onze pagina over vaste planten planten.
Om verschillende redenen kan het ook zinvol of zelfs noodzakelijk zijn om grote vaste kruidachtige planten te rooien en in kleinere stukken te verdelen:

  • De plant is te oud geworden, zodat de groeikracht en het bloeivermogen afnemen. De typische tekenen van veroudering worden snel herkend: De plant sterft van binnenuit af en vormt bijna alleen nog nieuwe scheuten aan de randen.
  • Het bed is te vol geworden en de vaste planten concurreren om ruimte, licht, water en voedingsstoffen
  • De onderstam is mat, ziek of onkruidachtig

In al deze gevallen is het gunstig om de vaste plant op te rapen (uitgraven), te splitsen en opnieuw te planten - op een andere, maar ook op dezelfde plaats. Tegelijkertijd is dit ook de gemakkelijkste manier om vaste planten en bodembedekkers die in kluiten groeien, te vermeerderen.
Meestal zijn er zoveel planten beschikbaar dat de term "delen" zijn ware betekenis krijgt. Het is geen tovenarij om de borders een verjongingskuur te geven en een vaste plant te splitsen en te verplanten. Wat u moet doen, wordt uitgelegd op onze themapagina vaste planten verdelen en verplanten.

Verzendinstructies
  • De planten worden zorgvuldig en vakkundig verpakt in een kartonnen doos en rechtstreeks vanaf de vaste plantenkwekerij geleverd. Wij wijzen u erop dat met name de hoge vaste planten voor verzending moeten worden teruggesnoeid; deze maatregel doet echter niets af aan de kwaliteit.
  • Afhankelijk van het seizoen zijn de meeste vaste planten op het moment van verzending weinig spectaculair; hun goede kwaliteit is echter nu al te herkennen aan de goed doorwortelde kluit - en uiterlijk in het komende jaar aan de sterke, vitale groei.
  • Als u niet meteen kunt planten wanneer het pakket aankomt, moet u de vaste planten uit de doos halen en ze (met pot) buiten op een schaduwrijke plek zetten. Geef ze licht water en controleer regelmatig of ze opnieuw water moeten krijgen.
  • Gedetailleerde plantinstructies worden bij elke levering meegeleverd.

Andere onderwerpen

Bijenvriendelijke tuinBijenvriendelijke tuin

In totaal zijn er in Duitsland ongeveer 570 wilde verwanten van de gewone honingbij. Wilde bijen, waartoe overigens ook de hommel behoort, zijn van immens belang voor de land- en tuinbouw. Het zijn veel effectievere bestuivers dan de "bezige bijtjes" waar we gewoonlijk aan denken.

Ontdek nu
Manufactum Tuin JaarManufactum Tuin Jaar

Of u nu een grote tuin heeft of een klein balkon - in het Manufactum Tuinjaar vindt u antwoorden op alle tuinvragen. Geordend per tuintype en seizoen, worden alle belangrijke werkzaamheden op een gemakkelijk te begrijpen, stap-voor-stap manier beschreven.

Ontdek nu
Menu