Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Klar Seifen. Een door en door sensuele ervaring

Zeepjes van KlarZeepjes van Klar

Klar heeft 250 tot 300 zepen in zijn programma, die zowel in grote hoeveelheden als in kleine batches worden geproduceerd, volgens traditionele of nieuwe recepten. Voor deze laatste wordt de zeep gemengd, gerold en gedroogd tot hij perfect is - in de traditionele Heidelbergse fabriek komt kwaliteit op de eerste plaats, niet kwantiteit. Gefascineerd door deze traditiebewuste, ambachtelijke productie en de geschiedenis van het bedrijf dat in 1840 door Philipp Klar werd opgericht, nam Jan Heipcke het in 2019 uiteindelijk volledig over.

Het kon niet meer tegengesteld zijn: De Klar Seifenmanufaktur ligt aan de rand van het industrieterrein Rohrbach Süd in Heidelberg, waar tenminste het uitzicht op de wijngaarden de stemming verheft. Maar zodra de deur van de fabriek opengaat, worden we begroet door fijne zeepgeuren, vermengd met de meest uiteenlopende aroma's van kruidige lavendel, fris citroengras en zoet-warm ruikende amandel. Op weg naar de productiehal passeren we een aantal kratten en dozen die tot aan het plafond zijn opgestapeld en gevuld met zepen in verschillende vormen, maten en geuren. "Het is niet zo groot. Het is een klein bedrijf met negen werknemers," legt Jan Heipcke uit, die sinds 2010 de oudste zeepfabriek van Duitsland leidt.

Puur plantaardige ingrediënten. Niet meer en niet minder

ZeepvlokkenZeepvlokken
Stempels in de zeepproductieStempels in de zeepproductie
Verpakt met de handVerpakt met de hand

Voor Jan Heipcke begint de zeepproductie met gecontroleerde biologische teelt en eerlijke handel. Vanuit deze overtuiging produceert Klar veel zepen op basis van plantaardige ingrediënten uit gecontroleerde biologische teelt; kunstmatige conserveringsmiddelen zoals parabenen en siliconen, evenals dierlijke ingrediënten zijn taboe.

Voor de basiszeep, de basis van elke zeep, worden olijfolie van Europese herkomst en kokosolie gekookt met een alkalische oplossing, een loog - deze combinatie resulteert in een bijzonder glad zeepschuim dat anders alleen met palmolie kan worden bereikt. In de toekomst wil Klar Seifen het echter helemaal zonder doen. Waar het nog wordt gebruikt, is het uitsluitend afkomstig van gecontroleerde biologische teelt. De volgende stap zal ook zijn om alle zepen te produceren volgens de richtlijnen van de BDIH/Cosmos-norm, zodat zij kunnen worden gecertificeerd als natuurlijke cosmetica.

Mens en machine. Zorg en tijd maken het verschil

Terwijl de hele productielijn 's morgens nog stilstond, draaien alle machines 's middags op volle toeren. Omdat de machines gedupliceerd zijn, kunnen twee producties tegelijk draaien. Hoewel de technologie veel dingen gemakkelijker maakt, is voor sommige processen ervaren personeel onontbeerlijk: de ingrediënten moeten zorgvuldig worden afgewogen en in de mixer worden gedaan, de processen moeten nauwgezet worden gecontroleerd. En aan het einde van de productielijn moet er altijd iemand zijn om de afgewerkte, nog warme zepen te controleren en ze in dozen of kisten te doen om te drogen en af te koelen. In grote bedrijven gebeurt dit door machines en koelsystemen - omdat het snel moet gebeuren.

"Wij nemen bewust de tijd om een mooi product te maken. Maar dat kan alleen als je een zekere zorgvuldigheid aan de dag legt en er ook de tijd voor neemt." Naast de ingrediënten is het deze precisie die hoge kwaliteit mogelijk maakt. De fabriek produceert tussen 10 en 15 ton zeep per jaar - in sommige grote bedrijven komt dit overeen met de productie van één dag. Maar hoewel veel productiestappen aanzienlijk sneller zouden kunnen worden uitgevoerd met de nieuwste machines, vertrouwt algemeen directeur Jan Heipcke bewust op traditionele, meestal tragere processen.

Vernieuwende invloeden. Van de wetenschap en het geur lab

Klar Seifen heeft al lang bewezen dat traditie en innovatie elkaar niet uitsluiten. De zoon van de stichter, Theobald Klar, experimenteerde met geuren en formules, die ook vandaag nog worden gebruikt voor de productie van enkele fijne en verzorgende zepen. In de jaren zeventig breidt Klar de contractfabricage sterk uit, maar in het nieuwe millennium concentreert het zich weer op het eigen merk. De productieprocessen blijven onaangetast, want het principe van zeepkoken is in wezen niet veranderd, maar de dermatologische kennis over de ingrediënten wel. Dit wordt verwerkt in de ontwikkeling van nieuwe formules en in de creatie van nieuwe, moderne geurcomposities.

Toch is het verbazingwekkend dat klassiekers zoals de geur van Russisch leder of Juchten nog steeds ononderbroken aftrek vinden. De oprichter van het bedrijf, Philipp Klar, bracht ze in de 19e eeuw mee uit Sint-Petersburg - het hof van de tsaar hechtte veel waarde aan cosmetica - en uit het Franse parfumbolwerk Grasse.

Traditionele fabricage. Op oude en nieuwe machines

Nadat de basiszeep met andere ingrediënten - etherische oliën, kruiden of parfumoliën - is gemengd, wordt hij in de zogenaamde pelletmachine met behulp van walsen tot een homogene massa verwerkt. Dit gebeurt in ten minste vijf rolprocédés in plaats van de gebruikelijke drie. Dit levert bijzonder dichte zepen met een hoog rendement op. In de extruder, een speciale pers, wordt de massa onder hitte gevormd tot een vaste streng, die vervolgens in gelijke delen wordt gesneden en ten slotte in vorm wordt geperst - soms met persen en vormen die meer dan 100 jaar oud zijn en met de hand moeten worden bediend. De badzeep wordt bijvoorbeeld met de hand in vorm geperst en het koord in de badzeep geperst. Ernaast staat een meer dan 100 jaar oude schroefpers waarop de oprichtende generatie van Klar al met zo'n 200 mallen zeepstaven perste in de vorm van olifanten, konijnen of ijsberen.

De productie van dergelijke zepen is complex en vandaag eerder zeldzaam. Toch wordt de pers af en toe gebruikt voor beperkte series: "De oude matrijzen zijn hedendaagse getuigen van toen. En het is leuk om met hen te werken." Na afkoeling en een periode van opslag waarin de zeep "op adem kan komen", wordt hij opnieuw met de hand verpakt in vloeipapier en dozen. Ook hier zijn overblijfselen uit een vervlogen tijdperk te vinden: sommige verpakkingen dragen traditionele motieven zoals de ijsbeer, die sinds de oprichting stevig verankerd is in het logo van de onderneming, of die uit de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Een terugkeer naar het origineel. Plasticvrij en milieuvriendelijk

Heldere dameszeep. De omaHeldere dameszeep. De oma

Zeep is tijdloos, het moet alleen weer aantrekkelijker worden gemaakt, daar is Jan Heipcke van overtuigd. Een product dat zich al duizenden jaren heeft bewezen, kan niet slecht zijn. Het is waar dat in de afgelopen decennia veel ontwikkelingen, zelfs niet erg vernieuwende, zeep hebben vervangen - douchegel, bijvoorbeeld, die praktisch is maar niet erg productief. Toch beleeft de zeep momenteel een renaissance. Mogelijk vanwege het gevoel, mogelijk omdat zeep geen plastic verpakking nodig heeft, speculeert de inwoner van Heidelberg.

Het gebruik van zeep biedt iedereen immers een gemakkelijke introductie tot duurzaam, milieuvriendelijk handelen. In deze geest zal Jan Heipcke de zeepziederij en daarmee het traditionele zeepkoken in Duitsland voortzetten. "Zeep is gewoon een prachtig product dat mensen al duizenden jaren vergezelt."

De zepen van Klar in een oogopslag

Menu