Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Hohenmoorer Messermanufaktur. Meesterwerken met karakter

Hohenmoor mesHohenmoor mes

Er zijn nog maar weinig smederijen in Duitsland waar messen echt puur met de hand worden gemaakt - Hohenmoorer Messermanufaktur is daar één van. Daar worden messen gemaakt als eerlijk, solide, zeer functioneel gereedschap voor dagelijks gebruik.

Puristisch en duurzaam. Voor fijne en grove

Op het eerste gezicht doen de messen uit Hohenmoor denken aan de oosterse smederij. Maar Uli Hennicke, smid en stichter van de manufactuur, creëert zijn eigen designtaal. Elk van zijn messen is uniek. In bijna meditatieve concentratie smeedt hij uiterst duurzame klingen die fascineren door hun puristisch, bijna archaïsch minimalisme. In het gebruik bewijzen de Hohenmoor keukenmessen echter hun veelzijdigheid. De gebogen lemmetvorm van het koksmes maakt het bijvoorbeeld mogelijk om grotere hoeveelheden voedsel af te wegen, maar dankzij de karakteristieke afgeschuinde punt is fijn werk net zo goed mogelijk.

"Tackle" gewenst. Klaar en stevig

Hohenmoor KookmesHohenmoor Kookmes

De afgeschuinde punt verbetert vooral de breukvastheid van het lemmet, dat aan beide zijden geslepen is. Om het materiaal soepeler te houden en te voorkomen dat het lemmet breekt, wordt het staal bij de overgang naar het heft opnieuw getemperd, zoals de blauwachtige verkleuring die op dit punt op het mono-stalen lemmet zichtbaar is, treffend illustreert. Het handvat zelf, gemaakt van gerookt eikenhout, laat ook zien dat de fabrikant karakter hoog in het vaandel heeft: Door het rookproces komt de kenmerkende nerf van het eikenhout op elk handvat anders naar voren. De kling, op zijn plaats gehouden door een koperen ring, ligt volledig in het heft van het mes. Deze messing ring is bovendien gelijmd - dit voorkomt dat vocht in het handvat dringt en het hout vervormt of scheurt. Met hun achthoekige eiken handvat en uitgebalanceerd gewicht liggen de messen van Hohenmoor goed in de hand - betrouwbaar gereedschap voor het werk in de keuken.

Zo hard als spijkers. En onverbloemd

Om het roestvrije koolstofstaal langer te beschermen tegen corrosie en aanslag, wordt het gebaad in koffie en thee - dit proces creëert het karakteristieke patina dat de bladen een zeer individuele, onopgesmukte uitstraling geeft.