Niewsbrief

Fabrikant

Emaille kookgerei van Riess

Geëmailleerde potten en pannen zijn in feite niets meer dan ijzerwaren met een laagje silicaatglas. De eigenschappen van dit type afwerking zijn echter uitstekend: hard als glas en voedselveilig, email is ook zeer goed bestand tegen licht en corrosie, krasbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is het hittebestendig, geur- en smaakloos - en alleen daarom al is het ideaal als materiaal voor kook- en bakgerei. De solide ijzeren kern doet de rest, zorgt voor een goede warmtegeleiding, een hoge warmteopslagcapaciteit en zorgt er ook voor dat het emaille geschikt is voor inductie. De geëmailleerde potten, pannen, braadpannen en ovenschalen in ons assortiment zijn allemaal afkomstig van het traditionele Oostenrijkse bedrijf Riess. Dit bedrijf is gevestigd in Ybbsitz in Neder-Oostenrijk en is niet alleen het toonbeeld van geëmailleerd kookgerei, maar ook een van de weinige fabrikanten wiens producten hun werk doen op een volkomen ongekunstelde manier zonder uit de rails te lopen (of uit vorm te raken).

Al meer dan 450 jaar traditie

De geschiedenis van het bedrijf gaat meer dan 450 jaar terug, die van de productielocatie zelfs 650 jaar. Riess is al negen generaties lang een familiebedrijf en is een van de oudste bedrijven in Oostenrijk. Het bedrijf emailleert al sinds 1922 en is sinds 1980 de enige fabrikant van geëmailleerd kookgerei in het land. De productietechnieken zijn keer op keer verbeterd en er zijn nieuwe producten en ontwerpen geïntroduceerd. Dankzij de eigen waterkracht van het bedrijf is de productie nu CO₂-neutraal. De omschakeling van ijzer naar geëmailleerd kookgerei vond plaats na de Eerste Wereldoorlog met het zeer duurzame proces van meerlaags emailleren. De glasharde, hygiënisch onberispelijke coating zorgt voor een bijna eeuwige duurzaamheid, wat de wereldwijde reputatie van het bedrijf heeft gevestigd.

Garant voor een lange levensduur: meerlaags email

De grondstof, die verwant is aan glas, wordt eerst gesmolten bij 1200 °C, afgekoeld in water en fijngemalen met toevoeging van ongeveer een derde water, klei, kwartspoeder en kleurende oxiden. Het resulterende glazuur rijpt een paar dagen voordat het op de ijzeren vormstukken wordt aangebracht. Bij een temperatuur tussen 850 en 900 °C smelt de laag samen tot een vaste laag. Dit basisemail voorkomt de oxidatie van het ijzer tijdens het bakken, waarna er een (of meer) dekemaillagen bovenop worden aangebracht, die worden gebakken bij 800 tot 850 °C - het beschermt de basislaag tegen slijtage. Vergeleken met het basisglazuur bevat topglazuur minder borax, kwarts en natriumnitraat, maar meer veldspaat, vloeispaat en kryoliet. Als je fijne zwarte randjes ziet op het geëmailleerde kookgerei van Riess, is dat geen teken van een defect. Deze randjes worden veroorzaakt door het stansen van de mallen, want waar het glazuur niet kan hechten, blijft het ruwe ijzer zichtbaar. Het speciale blauwe glazuur is ook een teken van kwaliteit; het is bijzonder goed bestand tegen zuren en bladeren en is bijzonder hard.

Alle producten van Riess