Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Emaille kookgerei van Riess. Glas op staal

Emaille kookgerei. Van RiessEmaille kookgerei. Van Riess

Geëmailleerde potten en pannen zijn in feite niets anders dan ijzerwaren bedekt met silicaatglas. De eigenschappen van dit type afwerking van het oppervlak zijn echter uitstekend: hard als glas en voedselveilig, email is ook zeer goed bestand tegen licht en corrosie, krasbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien is het hittebestendig, reukloos en smaakloos - en alleen daarom al bij uitstek geschikt als materiaal voor kook- en braadgerei. De massieve ijzeren kern doet de rest en zorgt voor een goede warmtegeleiding en een hoge warmteopslagcapaciteit. De geëmailleerde potten, pannen, braadpannen en ovenschalen in ons assortiment zijn allemaal afkomstig van het traditionele Oostenrijkse bedrijf Riess. Gevestigd in Ybbsitz in Neder-Oostenrijk, is het niet alleen de belichaming van geëmailleerd kookgerei, maar ook een van de weinige fabrikanten wier producten hun werk volkomen ongekunsteld doen zonder uit de mode te raken (of uit de mode te raken).

Al meer dan 450 jaar traditie

Emaille potten van RiessEmaille potten van Riess

De geschiedenis van het bedrijf gaat meer dan 450 jaar terug, die van de productieplaats zelfs 650 jaar. Riess is al zes generaties lang een familiebedrijf en is een van de oudste bedrijven in Oostenrijk - sinds 1980 de enige fabrikant van geëmailleerd kookgerei in het land. Telkens weer werden productietechnieken verbeterd en nieuwe producten geïntroduceerd.

De overgang van ijzer naar geëmailleerd kookgerei vond plaats na de Eerste Wereldoorlog met het zeer duurzame procédé van het dubbel emailleren. De glasharde, hygiënisch onberispelijke coating zorgt voor een bijna eeuwige duurzaamheid, waardoor het bedrijf zijn wereldwijde reputatie heeft gevestigd.

Dubbel email. Twee lagen voor de eeuwigheid

De grondstof, die verwant is aan glas, wordt eerst gesmolten bij 1200 °C, afgekoeld in water en fijngemalen met toevoeging van ongeveer een derde water, klei, kwartspoeder en kleurende oxiden. De resulterende emailleslip rijpt een paar dagen voordat hij op de te emailleren voorwerpen wordt aangebracht. Bij een temperatuur tussen 850 en 900 °C smelt de laag samen tot een vaste laag. Dit basis-emaille voorkomt de oxidatie van het ijzer tijdens het bakken, waarna er een top-emaille laag op wordt aangebracht, die wordt gebakken bij 800 tot 850 °C - het beschermt de basislaag tegen slijtage. Vergeleken met het basisglazuur bevat het topglazuur minder borax, kwarts en natriumnitraat, maar meer veldspaat, vloeispaat en kryoliet.

Als u af en toe kleine zwarte vlekjes ziet op geëmailleerd aardewerk, is dat geen gebrek maar een duidelijke aanwijzing voor het waardevollere dubbele email. De blauwe kleur van kobalt email is ook een teken van kwaliteit: De Egyptenaren en de Grieken gebruikten deze stof al om hun glas blauw te kleuren, en kobalt wordt ook nu nog gebruikt om glas, email en keramiek te kleuren. Kobalt email is bijzonder goed bestand tegen zuren en alkaliën en is bijzonder hard.

Menu