Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Bolich. Archetypische armaturen

Bolich armaturenBolich armaturen

Bolich Leuchten uit Odenheim in Baden bestaat al meer dan 100 jaar (en in ons land sinds 1994). Bolich is vooral bekend, om niet te zeggen beroemd, geworden als fabrikant van archetypische plafond- en buitenarmaturen. De Bolich-armaturen, die nog steeds met veel vakmanschap en deels op machines uit de begintijd worden vervaardigd, waren lange tijd zeer geliefd bij filmrekwisieten, maar worden nu ook steeds meer herontdekt door binnenhuisarchitecten en projectinrichters - en zeker niet alleen voor historische inrichtingen.

Geschiedenis en vakmanschap

Bolichwerke AmbachtBolichwerke Ambacht
Bolichwerke AmbachtBolichwerke Ambacht
Bolichwerke AmbachtBolichwerke Ambacht

In 1911 richtte Eugen Bolich, zoon van een bierbrouwer, in Offenbach am Main de metaal- en emailleerfabriek Bolich & Neuhäusel op, die eind 1912 werd omgedoopt tot Bolichwerke en nu al 100 jaar "geëmailleerde verlichtingsartikelen, reflectoren, armaturen en hangers" produceert. Na de bouw van nog meer fabrieksgebouwen in Bolichs geboortestad Odenheim had het bedrijf, dat inmiddels over een eigen emailleerfabriek beschikte, tegen het einde van de jaren twintig al zo'n honderd werknemers in dienst.

Vorm, lichttechniek en materiaal voor de reflectoren en de armaturen in modulaire opbouw werden in het eigen laboratorium ontworpen en verder ontwikkeld. Het eigen machinepark van het bedrijf voor de bewerking en verwerking van de metalen platen omvatte een gereedschapmakerij en een metaalbewerkingswerkplaats. In 1932 werd de fabriek in Offenbach overgebracht naar Bruchsal en door de aankoop van de Columbus-fabriek aldaar werden nu ook strijkijzers, kachels, verwarmingszonnen en verwarmingsfornuizen geproduceerd. Na de dood van Eugen Bolich, die de reputatie had het bedrijf op een nogal autoritaire manier te hebben geleid, nam zijn broer Anton het bedrijf in 1960 over. Vandaag de dag wordt het bedrijf al door de derde generatie geleid en wordt er nog steeds in Baden-Württemberg geproduceerd.

Bolichwerke produceert nog steeds lampen zoals in de begindagen van de geschiedenis van het bedrijf. In omvangrijk fabricagewerk en in dezelfde kwaliteit, gedeeltelijk nog op de machines uit de oprichtingsperiode, bediend door specialisten die nog steeds de techniek beheersen van het persen van plaatstaal op oude eiken mallen. De lampen van Bolich worden vervaardigd in de historische vormcombinaties - met porseleinen fittingen en met textiel beklede kabels.

HET PRINCIPE
Niet meer licht, maar beter licht.

"Bescherm je ogen met beter licht." Zo luidde in de productinformatie van de Badense Bolichwerke uit de jaren twintig de nogal terughoudende, maar inhoudelijk des te stelliger grafische verklaring - met de implicatie dat de Bolich-armaturen precies aan deze eis konden voldoen. Dit zelfvertrouwen kwam voort uit het feit dat de ontwerpen van Bolich altijd gericht waren op professionele eisen voor verlichtingsinstallaties, rekening houdend met de nieuwste bevindingen op het gebied van lichtbeheersing en lichtontwerp - wat zichtbaar werd door gedetailleerde lichtverdelingscurven die hele pagina's vulden in de oude catalogi van het bedrijf. Hiermee illustreerde Bolich zijn klanten op papier wat zij na aankoop in de praktijk konden ervaren: dat de vorm van de armaturen perfect aansloot bij hun functie. De ingenieurs van de Bolichwerke hebben bij hun werk steeds voor ogen gehouden dat een goed doordachte verlichting vorm en ruimte geeft aan de architectuur die zij verlicht. Het verlichtingsontwerp, dat naargelang van het type armatuur de hele ruimte verlicht of specifieke punten accentueert, is nog steeds de beslissende factor.

Menu