Niewsbrief

Fabrikant

Pike Brothers - Werk is (slechts) de helft van het leven

Functioneel is niet altijd chic - en dat geldt ook omgekeerd. Een blik in de etalages laat maar al te vaak zien: esthetiek en praktisch nut lijken moeilijk te verenigen. Met zijn naar historisch voorbeeld vervaardigde werkkleding bewijst het vintage-label Pike Brothers uit Bad Feilnbach in Opper-Beieren dat een goed voorkomen en praktisch nut elkaar geenszins uitsluiten. Van het ingewikkeld vervaardigde vliegeniersjack tot de klassieke Roamer-jeans en het robuuste gilet van zware Atlas-stof - de producten van Pike Brothers overtuigen in elke situatie, ook ver buiten het werk.

Geselecteerde modellen in detail

Roamer Pants, Blauw

Authentiek in materiaal en afwerking is deze recht gesneden jeans met een hoge tailleband. Hun oorsprong ligt in Amerika in het begin van de jaren 1930, een tijd waarin denim broeken uitsluitend arbeidersbroeken waren. Qua snit vertoont de broek alle details van zijn tijd. Naast riemlussen hebben ze klinknagels voor het bevestigen van bretels en de "cinch back strap", de verstelbare stang in de achterste tailleband om de wijdte aan te passen. Dit was nodig omdat de keuze aan maten in die tijd veel kleiner was - als de broek te wijd was, spande je gewoon de "riem" aan. Hetzelfde gold voor de lengte: als de broekspijpen te lang waren, werden ze gewoon een stukje omgeslagen.

Roamer Jacket 1963, Denim

Dit denim jack is door en door authentiek, oorspronkelijk gebruikt door Noord-Amerikaanse cowboys als rijjas. De snit is dienovereenkomstig kort en dicht bij het lichaam. De gebroeders Pike hebben slechts twee zakken toegevoegd aan het historische model - op verzoek van vele klanten. Het jasje is gemaakt van ruwe denim. Deze denim wordt vervaardigd op oude schietspoelweefgetouwen die zich niet meer in Duitsland bevinden, maar worden geëxploiteerd door een weverij in Turkije. De echte zelfkanten aan de binnenkant zijn het bewijs van deze weefoorsprong.

Pike Brothers bij Manufactum

Pike Brothers maal twee. Een bedrijfsgeschiedenis tussen 1930 en 2008

Ooit besloten twee broers, George en Joseph Pike, in 1930 hun eigen kleine maar exclusieve herenkleermakerij op te zetten - zij waren tenslotte Britten en woonden in Londen, waar op maat gemaakte herenkleding van hoge kwaliteit minstens even belangrijk was als de lucht die zij inademden. Met het begin van de Tweede Wereldoorlog breidden zij hun assortiment echter uit. Er kwamen steeds meer Amerikaanse soldaten naar de stad en de "Pike Brothers" onderkenden en voorzagen in de groeiende behoefte aan uniformen voor de strijdkrachten van de VS. Het bijzondere hieraan was dat zij de klassieke snit van het leger combineerden met fijne Europese stoffen en Engels vakmanschap. Op een gegeven moment was de oorlog echter voorbij, de Amerikanen vertrokken, en enkele jaren later, eind jaren vijftig of begin jaren zestig, sloot ook de zaak van de gebroeders Pike haar deuren.

Laten we even vooruitspoelen naar het nieuwe millennium, wanneer leraar Engels en geschiedenis Fabian Jedlitschka zijn vrije tijd doorbrengt met het toeren langs oldtimermeetings met zelf gerestaureerde motorfietsen en auto's. Gemotoriseerde echtheid is niet genoeg voor hem. Als verzamelaar van historische leger- en werkkleding toont hij zijn passie voor de jaren 1930 tot 1950 ook op zijn eigen lichaam. Zoveel liefde voor details gaat er goed in. In 2007 gaf Jedlitschka zijn baan als leraar op en startte hij samen met zijn vrouw - een opgeleide stoffeningenieur - een eigen bedrijf om authentieke kleding te produceren op basis van historische patronen, die qua materiaal in geen enkel opzicht onderdoen voor de modellen. Hij heeft een origineel Pike Brothers jasje in zijn verzameling, en als herinnering aan hun vakmanschap geeft hij zijn pas opgerichte bedrijf hun historisch geverifieerde naam. Als het authentiek is, dan is het authentiek.

Als iets uit een museum. Productontwikkeling bij Pike Brothers

Terwijl creatieve geesten de stukken bij andere bedrijven ontwikkelen, worden ze bij Pike Brothers gecureerd. Historische originelen uit de meest uiteenlopende werkgebieden en met de meest uiteenlopende materiaaleisen worden verzameld, eerst ontleed en vervolgens gereconstrueerd: sneden worden 1:1 genomen, stoffen worden opnieuw uitgegoten in samenwerking met kleine, traditiebewuste weverijen en de kledingstukken worden tenslotte met de hand vervaardigd in geselecteerde Europese kleermakerijen. Zo ontstaan producten die niet alleen visueel een verhaal vertellen, maar die net als hun modellen ook uiterst functioneel zijn en maximaal comfort bieden - ongeacht de activiteit.

Een klassieker van Pike Brothers in het Manufactum-assortiment is de Roamer Pant, een karakteristieke jeans uit de tijd dat denim broeken nog niet in elke garderobe te vinden waren, maar dienden als functionele overbroek. Omdat ze in standaardlengtes werden geproduceerd, waren ze meestal versierd met een omslag om de lengte te regelen, terwijl bretels en het taillelipje, de zogenaamde "cinch back", ervoor zorgden dat de jeans niet afzakte. Het zijn dergelijke kleine details die enerzijds de authenticiteit van de producten van Pike Brothers onderstrepen en anderzijds ervoor zorgen dat ze zich onderscheiden van de massa. Als eerbetoon aan de moderne tijd en voor nog meer comfort, worden ze nu echter in alle maten gemaakt.

De ruwe denimstof van de Roamer Pant, die ook in het Pike Brothers Denim Jacket wordt gebruikt, heeft weinig te maken met de denimstof zoals die tegenwoordig meestal wordt verkocht. De denim komt ongewassen en hard bij de klant aan - je zou bijna kunnen zeggen bordkartonachtig. De zelfkanten getuigen van de productie op oude weefgetouwen, en dankzij de avivage-behandeling wordt het materiaal gekenmerkt door een bijzonder hoge weerstand. Om dit te behouden en tegelijkertijd krimp te voorkomen, mogen Pike Brothers-producten van raw denim idealiter gedurende drie tot zes maanden niet worden gewassen. Instructies over hoe ze daarna te behandelen zijn bijgevoegd. In de tussentijd kunnen broek en drager aan elkaar wennen en een zeer persoonlijke band vormen. Een tijdlang was het in de mode om dit proces te versnellen door met je nieuwe jeans in bad te gaan zitten en hem vervolgens op je lichaam te laten drogen, maar ook hier geldt - zoals voor zoveel dingen - dat goede dingen tijd nodig hebben. Je moet werken aan de perfecte spijkerbroek, zelfs als je hem niet naar je werk draagt.

Elk ander kledingstuk van Pike Brothers dat zijn weg vindt naar het Manufactum-gamma is ook gemaakt volgens historische modellen en heeft zijn waarde bewezen voor zowel werk als vrije tijd, dankzij de optimale combinatie van snit en materiaal. Of het nu gaat om de met paardenhuid afgezette pilotenjas van lamsvel, de jachtbroek van "Duck Canvas", een stof die in de jaren 40 veel werd gebruikt bij de jacht en het werk in de vrije natuur, of de werkbroek en het vest van "Elephant Skin", een slijtvaste atlasstof die in de loop van de tijd een bijna lederachtig uiterlijk krijgt en door zijn structuur niet alleen transpiratievonken afstoot, maar ook elke twijfel aan zijn duurzaamheid. U hoeft zich geen zorgen te maken over functionaliteit, alleen de kwestie van stijl blijft over. Maar ook dat wordt overbodig zodra je een van de stukken voor de eerste keer aantrekt. Daar willen we wel om wedden.

Andere onderwerpen

De Red Wing Shoe Company in Minnesota maakt al sinds 1905 schoenen die bekend staan om hun uitstekende pasvorm en lange levensduur. Meestal zijn het modellen die zich hebben moeten bewijzen in het harde dagelijkse werk - in smederijen, fabriekshallen en mijnen of op olievelden en boerderijen.

Ontdek nu

Parijs in de jaren twintig. De jonge Edouard Beerens trouwt en krijgt zijn schorten- en overallsatelier in het hart van de stad als huwelijkscadeau van zijn moeder. Op basis hiervan begint hij in 1927 zijn eigen label, Vetra, waarvoor hij een complete collectie werkkleding voor mannen ontwerpt.

Ontdek nu