Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Davey Lighting. Armaturen gemaakt in Engeland

Dayer VerlichtingDayer Verlichting

De wortels van Davey Lighting gaan terug tot de Londense West-Indische havens, waar het bedrijf voor ijzerwaren en scheepsverlichting (toen nog onder de naam Davey & Co) in 1885 met zijn activiteiten begon. Al snel werden de lampen, die een functioneel ontwerp, robuuste materialen en vakmanschap combineerden, op veel schepen gebruikt.

Toen de hoogtijdagen van de Britse zeevaart in de 20e eeuw vervaagden, gebruikte Davey de vaardigheden die hij in de loop der decennia had verworven om de oorspronkelijk maritieme armaturen te produceren voor gebruik aan land, aanvankelijk vooral in industriële en commerciële omgevingen. De serie werd al snel overgenomen door architecten en ontwerpers, wat niet verwonderlijk is, aangezien de armaturen van Davey nog steeds worden gekenmerkt door datgene wat ze in hun begintijd zo bijzonder maakte: een duidelijke, doelgerichte vormentaal, een robuustheid die tot uiting komt in de materiaalkeuze en een afwerking met aandacht voor elk detail die onontbeerlijk was voor hun oorspronkelijke gebruik in maritieme of industriële omgevingen.

Van het gietijzer, de gedraaide of geperste metalen onderdelen tot de mondgeblazen glazen koepels, alle onderdelen worden door kleine gespecialiseerde ambachtslieden in Engeland gemaakt.

Alle weersomstandigheden: metalen gietstukken uit het Zwarte Land en glazen koepels uit Worcestershire.

Deze buitenwandarmaturen met een kabelgeleide buis die in een hoek van 45° is gebogen, combineren een functioneel design met robuuste materialen en vakmanschap. Dankzij hun weerbestendigheid zijn ze vrijwel overgekwalificeerd voor particulier huishoudelijk gebruik. Afhankelijk van het ontwerp zijn de gegoten onderdelen gemaakt van gegalvaniseerd gietijzer of van brons. Gunmetal is een legering van koper, tin en zink die zelf bestand is tegen corrosie door stoom en zout water. Het wordt vandaag gebruikt voor stoom- en hydraulische gietstukken, kleppen en tandwielen - en bij Davey Lighting voor onderdelen van buitenlampen. De gietstukken komen uit een kleine gieterij in Black Country, het erts- en steenkoolgebied van de West Midlands. Zij worden vervaardigd volgens het zandgietprocédé, d.w.z. in verloren mallen. De keurig passende glazen koepels komen uit een glasblazerij in Worcestershire, waar de traditionele methoden van glasblazen worden voortgezet, waardoor de ooit beroemde Engelse glastraditie in stand wordt gehouden.

Buitenwandarmatuur schuin, Koper

Inschroefbaar cilinderglas. Porseleinen fitting E27 (max. 60 W). IP 54. Gemaakt in Engeland. Hoogte 25,5 cm, kap Ø 31 cm, uitsteeksel 46,5 cm. Gewicht 2,5 kg. Geleverd zonder gloeilamp. Wandrozet en lampenkap van gezandstraald gegoten brons, buis en kap van onbehandeld koper.

Buitenwandarmatuur schuin, Staal

Inschroefbaar cilinderglas. Porseleinen fitting E27 (max. 60 W). IP 54. Gemaakt in Engeland. Hoogte 25,5 cm, kap Ø 31 cm, uitsteeksel 46,5 cm. Gewicht 2,5 kg. Geleverd zonder gloeilamp. Wandrozet en lampenkap van gegalvaniseerd gietijzer, buis van staal en kap van gegalvaniseerd plaatstaal.

Pars pro toto: Gunmetal uit het Zwarte Land.

De gietstukken voor de koperen buitenlampen zijn gemaakt van brons, een legering van koper, tin en zink die oorspronkelijk werd gebruikt voor geweerlopen. Omdat brons zelf bestand is tegen corrosie door stoom en zout water, wordt het vandaag de dag nog steeds gebruikt voor stoom- en hydraulische gietstukken, kleppen, tandwielkasten en - zoals bij Davey - voor onderdelen van buitenlampen. Peter Bowles, sinds 2010 eigenaar van Davey Lighting, laat ze gieten door een kleine gieterij in Black Country, het erts- en kolendistrict van de West Midlands - in het zandgietproces, d.w.z. in verloren vorm. Wanneer het brons klaar is om gegoten te worden, tillen de twee gieterijmedewerkers de kroes uit de oven en verwijderen de drijvende slak alvorens de vormen om beurten uit te gieten.

Buitenwandarmatuur rechthoekig

Wandrozet en lampenkap van gezandstraald gegoten brons. Haaks gebogen kabelgeleidingsbuis en kap van onbehandeld koper. Schroef cilinderglas. Gemaakt in Engeland. Hoogte 37 cm, kap Ø 31 cm, uitsprong 37,5 cm. Gewicht 2,5 kg. Porseleinen fitting E 27 (max. 60 W). IP 54. Geleverd zonder lamp, maar met bevestigingsmateriaal.

Buitenwandarmatuur rechthoekig

Wandrozet en armatuurkap van gegalvaniseerd gietijzer. Haaks gebogen kabelgeleidingsbuis van gegalvaniseerd staal. Schaduw van gegalvaniseerd plaatstaal. Inschroefbaar cilinderglas. E 27 porseleinen fitting (max. 60 W). IP 54. Gemaakt in Engeland. Hoogte 37 cm, kap Ø 31 cm, uitsprong 37,5 cm. Gewicht 2,3 kg. Geleverd zonder lamp, maar met bevestigingsmateriaal.

Andere onderwerpen

Bolich. Archetypische armaturenBolich. Archetypische armaturen

Bolich Leuchten uit Odenheim in Baden bestaat al meer dan 100 jaar (en in ons land sinds 1994). Bolich is vooral bekend, om niet te zeggen beroemd, geworden als fabrikant van archetypische plafond- en buitenarmaturen.

Ontdek nu
Menu