Menu
Niewsbrief

Fabrikant portret

Güde messen. Snij-innovaties uit Solingen

Güde messenGüde messen

Zoals wetenschappers hebben vastgesteld (en koks al lang uit de eerste hand weten) bestaat 70% van het handwerk bij het koken uit snijden. Wat messen betreft, is er een wereld van verschil tussen een handgemaakt kwaliteitsproduct en goedkope massaproducten. Je merkt het bij elke snee. Het met de hand vervaardigen van gesmede messen in de hoogste kwaliteit en in kleine hoeveelheden "was, is en blijft", zo verzekert het familiebedrijf Franz Güde in Solingen ons ter gelegenheid van zijn 100-jarig bestaan, "de filosofie van ons bedrijf, zonder compromissen". De messen worden voor 100 procent in Solingen gemaakt.

Het bedrijf werd in 1910 opgericht door Karl Güde, in een tijd waarin meer dan 9.000 meestal kleine ambachtelijke bedrijven bestek produceerden in de Noordrijn-Westfaalse messenstad Solingen. Vanaf het begin werden de messen van Güde uit één stuk staal gesmeed, met de hand geslepen, van heft voorzien en met de hand gehoond. In ons keukenassortiment vindt u een ruim assortiment Güde messen, waarvan wij hier enkele "vertegenwoordigers" voorstellen.

Twee Güde messen in detail

Güde Chai Dao, POM

Qua vorm doet het denken aan het hakmes van de slager. In feite is dit mes voor Chinese koks wat de "couteau de chef" is in Europese keukens - een universeel mes voor het snijden, in plakken snijden, versnipperen en hakken van voornamelijk groenten, kruiden en specerijen (maar geen botten). De Chai Dao is zwaar genoeg om peperkorrels of hele teentjes knoflook te pletten, en het lemmet is scherp genoeg om kruiden of pepers te wegen en fijn te hakken. Maar bovenal is het mes breed genoeg om de fijnbereide ingrediënten snel in de pot, pan of hete wok te plaatsen. Het Chinese mes wordt op dezelfde manier gehanteerd als het Europese mes: de wijsvinger rust op de rug van het lemmet, de andere vingers en de duim van de snijhand grijpen het heft stevig vast om het mes in een wiegensnede te leiden.

Güde broodmes groot, POM

Met een lemmet van 30 cm en een totale lengte van bijna een halve meter, maakt dit mes nog steeds duidelijk wat vroeger onder een echt boerenbrood werd verstaan. Met zijn kartel snijdt hij ovenvers wit brood of zuurdesembrood met een knapperige korst net zo zuiver als compact, donker volkorenbrood - geen wonder dat Güde het mes zelf ook een "broodzaag" noemt. Het broodmes is gesmeed, ijsgehard, met de hand bewerkt en met de hand geslepen; het heeft een gesmede eindknop, en u kunt kiezen tussen POM en pruimenhout voor het heft.

Scherpzinnig voor meer dan 100 jaar. Messen van Güde.

De stad Solingen is al lang bekend als centrum van de messenindustrie. Terecht, naar onze mening. En de naam Güde is een van de meest welluidende onder hen die het ambacht van messenslijpen nog steeds met veel oog voor detail beoefenen. De messenslijper Karl Güde richtte reeds in 1910 zijn eigen slijperij op, waar zelfstandige ambachtslieden ruimte huurden en als contractarbeiders slijp- en hoonwerkzaamheden - het slijpproces van de laatste slijpbeurt - verrichtten.

Al snel trad Franz Güde, de zoon van Karl, in de voetsporen van zijn vader en leerde de kunst van het messenslijpen van hem van de grond af aan, toen hij nog jong was. Zijn ambitie ging echter verder dan loonwerk - onder zijn leiding werd de fabriek in de jaren 1920 een geregistreerde onderneming, met als verklaard doel niet alleen de continue productie van messen van hoge kwaliteit, maar vooral de verdere en nieuwe ontwikkeling van slijp- en slijpprocessen. Heel eenvoudig, om nog betere messen te maken.

Hoge golven maken. De Güde gekartelde rand.

Het broodmes van Güde glijdt moeiteloos door de knapperige broodkorst en verdeelt met één zaagbeweging het verse, geurige kruim in gelijkmatige plakjes. Geen wonder, want niemand minder dan Franz Güde zelf, naamgever van de wereldberoemde messenfabrikant uit Solingen, vond in 1941 de Güde kartel uit - vandaag de dag een onmisbaar onderdeel van elk broodmes over de hele wereld. Als er deskundigheid is, dan is dat waar het vandaan komt: Gesmeed, met de hand geslepen en met flair geslepen, behoren de messen van Güde nog steeds tot de beste in hun vak.

Naast talrijke andere octrooien, zoals bijvoorbeeld de rugvertanding - een techniek die bijna niemand zich kan voorstellen, maar die waarschijnlijk iedereen kent in de vorm van de ronde messen voor broodsnijders en vleeswaren - heeft Franz Güde zich vooral met zijn uitvinding van de getande rand met spitse tanden een plaats verworven in de geschiedenis van de messenfabricage.

De kartelrand van Güde bereikte wat de vroeger bekende spitse tanden misten: De scherpe tanden drongen moeiteloos in het te snijden materiaal, bleven stabiel, verbuigden niet en leidden tegelijk tot een aanzienlijk kruimelreducerend resultaat. Talloze getande broodmessen die vervolgens als warme broodjes over de toonbank gingen - excuseer de voor de hand liggende woordspeling - spreken voor zich. Iedereen die ooit heeft geprobeerd een brood te snijden met een mes met een glad lemmet, kent de waarde van dit idee. Goede uitvindingen worden immers gekenmerkt door het feit dat men zich achteraf nauwelijks kan voorstellen hoe men zonder deze uitvindingen had kunnen leven. En een wereld zonder broodmessen is ondenkbaar.

Met een scherp mes. Solingen Güde messen bij Manufactum.

Ook vandaag, in de vierde generatie, staat Güde nog steeds voor messen gesmeed en geslepen volgens de hoogste normen, die - vaak slechts in kleine hoeveelheden geproduceerd - zowel veeleisende professionals als ambitieuze hobbykoks tevreden stellen. Minstens 40 manuele bewerkingen zijn nodig om een Güde mes te vormen uit één stuk van het beste chroom-vanadium-molybdeenstaal. De producten overtuigen niet alleen door hun langdurige scherpte en snijvermogen, maar ook door de meesterlijke balans van de messen.

Ook vandaag nog ligt de nadruk bij Güde op de voortdurende verbetering van wat al aan de hoogste normen voldoet. Talrijke prijzen van de laatste jaren spreken duidelijke taal: tradities en vernieuwingen kunnen wel degelijk met elkaar worden verzoend.

De Güde messen van de Alpha serie, bij ons verkrijgbaar in een klassiek zwart design of met heft van pruimenhout, zijn ook - elk op zich - kleine meesterwerken van messenvakmanschap. Alleen de vakkundigheid en het vakmanschap van elke betrokken ambachtsman kunnen de hoge kwaliteit garanderen. Waarom "iets laten slijpen" zo'n negatieve connotatie heeft, hebben we toch nooit begrepen. U zult het merken wanneer u de volgende keer een Güde mes gebruikt, want: u merkt er niets van - geen weerstand. En dat is de kunst.

Andere onderwerpen

Solingen mesSolingen mes

De messen van Solingen zijn wereldberoemd. Zonder hen zou bijna niemand buiten Duitsland van het bestaan van de stad afweten. De conclusie dat het de messen waren die Solingen een plaats in de (cultuurhistorische) geschiedenisboeken bezorgden, zou echter kortzichtig zijn.

Ontdek nu
Windmolenmessen van HerderWindmolenmessen van Herder

Het in 1872 in Solingen opgerichte bedrijf Robert Herder - bekend om zijn Windmühlen-messen - maakt deze messen nog steeds van ongelegeerd, d.w.z. roestvrij, staal. En dat doen ze uit overtuiging. Giselheid Herder-Scholz, eigenaar van het bedrijf en achterkleindochter van de oprichter, weet dat als je een mes van koolstofstaal met zorg behandelt, het een leven lang meegaat.

Ontdek nu
Manufactum MessenslijpserviceManufactum Messenslijpservice

Om de snij-eigenschappen van een goed mes te behouden, moet het eerst en vooral met zorg worden behandeld - dit omvat een goede opslag en het regelmatig naslijpen van het lemmet.

Ontdek nu
Menu