Menu
Niewsbrief

Fabrikant

Van de Weense hoornfabrikant Petz. Hoorn kammen

Hoorn Vervaardiging PetzHoorn Vervaardiging Petz

In 1951 ontving de Oostenrijkse hoornen kammenmaker Friedrich Petz als laatste van zijn gilde het meestersdiploma, maar zijn gilde werd in de daaropvolgende jaren opgeheven en de kammenmakerij werd tot een zelfstandig ambacht verklaard. Als gevolg daarvan, en door het toenemend aantal industrieel vervaardigde kammen van hard rubber en plastic, nam het aantal hoornkammenmakers gestaag af. De hoornfabriek Petz in Wenen is een van de weinige fabrieken die nog met de hand kammen, borstels en haarklemmen van dit natuurlijke materiaal maken, en dat al sinds 1862. De kennis van de handmatige verwerking is van generatie op generatie doorgegeven; tegenwoordig leidt de kleinzoon van de eerder genoemde meester-hoornkammenmaker het bedrijf en produceert op de machines van zijn grootvader.

Voor de productie wordt gebruik gemaakt van de hoorn van het Watussi-rund, een ras dat meer dan 5000 jaar oud is en ontstond door het kruisen van langhoornige runderen met het Indische bultrugrund, ook wel zebus genoemd. Het enige selectie-element van de Watussi-runderen was en is hun buitensporige hoorns - een spanwijdte van twee meter en hoornomtrekken van 50 cm zijn niet ongewoon.

Thomas Petz betrekt de hoorns in hun geheel uit Zuid-Afrika, Brazilië en India. Alleen in de eigen fabriek, en dat is zeldzaam, worden de hoorns van de volle punt gescheiden, in holten gesneden en, afhankelijk van de wanddikte en de kromming, gesorteerd voor verdere verwerking als verbandplaat - voor kammen - of als rechte plaat - voor haarclips, pluggerkammen, schoenhoorns of juwelen. De hoorns worden opengesneden, in een oliebad verhit tot 120 à 130 °C en op machines, waarvan sommige door de grootvader volgens zijn eigen plannen zijn gemaakt, tot platen geperst die vervolgens gedurende ten minste drie maanden worden opgeslagen.

De zorgvuldige selectie van geschikte platen en de oppervlaktebehandeling zijn de belangrijkste factoren voor een onberispelijk product. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er ongeveer 30 stappen nodig zijn van de hoorn tot de afgewerkte kam, die allemaal met de hand worden uitgevoerd: van het eerste snijden van de blanke kam, het frezen en slijpen van de tanden, tot het vormen van de kam, het nat slijpen met puimsteenpoeder en het uiteindelijke polijsten.

Van de hele hoorn tot het product.Van de hele hoorn tot het product.

Van de hele hoorn tot het product.

Puur handwerk.Puur handwerk.

Puur handwerk.

30 treden naar de bergkam.30 treden naar de bergkam.

30 treden naar de bergkam.

Hint:

Hoorn is een natuurproduct dat altijd varieert in kleur en nerf. Producten van dit materiaal zijn daarom nooit identiek en zijn uniek qua kleur en patroon. Zij kunnen ook in kromming variëren.

Andere onderwerpen

Redecker Borstel VervaardigingRedecker Borstel Vervaardiging

Niet klagen, maak het beter. Volgens dit actiegerichte motto hebben wij samen met onze borstelmakers (een industrie die niet bepaald bloeiend is) de volgende serie Manufactum huishoudborstels ontwikkeld. Van de vormgeving van de penseellichamen, de houtkeuze, de garneermaterialen, de garneertechniek tot de steeltuiten en -draden, was de leidende vraag: Wat kan er (weer) beter? U kunt het resultaat hier zien.

Ontdek nu
Menu