Menu
Niewsbrief

Messen & Accessoires

Solingen messen - scherp gemaakt

Solingen mesSolingen mes

De messen van Solingen zijn wereldberoemd. Zonder hen zou bijna niemand buiten Duitsland van het bestaan van de stad afweten. De conclusie dat het de messen waren die Solingen een plaats in de (cultuurhistorische) geschiedenisboeken bezorgden, zou echter kortzichtig zijn. Want zonder de geografische faciliteiten van de regio zou de lokale messenproductie - en daaronder vooral de kunst van het slijpen - waarschijnlijk nooit de leidende rol hebben bereikt die zij thans vervult.

Solingen Messen bij Manufactum

Alles in beweging. Hoe de messen naar Solingen kwamen.

Talloze waterlopen, ertsafzettingen en de nabijheid van Keulen als belangrijk handelscentrum - drie punten zonder welke Solingen nooit zou zijn geworden wat het nu is: een wereldberoemd centrum van messenmakerij. Niet voor niets is dus niet het begrip "mes uit Solingen" beschermd, maar de herkomstbenaming "Solingen" zelf: alleen de geografische omstandigheden maakten de tot op de dag van vandaag bestaande concentratie van vakkennis mogelijk, waarmee Solingen de bijnaam "messenstad" verdiende.

Reeds in het midden van de 12e eeuw, toen Solingen nog een dorp was, werden aan de oevers van de Wupper en haar zijrivieren klingen gemaakt. Door de verschillende locatievereisten van de verschillende fabricagestappen ontstond al snel een sterk ontwikkelde arbeidsverdeling: er waren smeden, er waren harders, er waren slijpers en tenslotte waren er de reiders die verantwoordelijk waren voor de assemblage. Terwijl de verharders en heruitzetters relatief pretentieloos bijeenkwamen in kleine werkplaatsen of binnenplaatsen op de bergkammen van de stad, ontwikkelden de werkplaatsen van de slijpers zich in de lager gelegen beek- en riviervalleien. In zogenaamde slijpershuisjes slijpen ambachtslieden zwaarden op draaiende slijpstenen die door water worden aangedreven. Zonder water is er geen leven, zeggen ze. Voor de slijpers van Solingen gold echter: geen water, geen werk.

Waren het aanvankelijk uitsluitend wapens die in de Solinger werkplaatsen werden vervaardigd en die al snel een uitstekende reputatie genoten bij alle heersende dynastieën van de omringende landen, na verloop van tijd ontwikkelde zich ook een bloeiende messen- en bestekindustrie in het stadje in het Bergisches Land, dat nu de naam Freiheit draagt. Geen wonder: niet alleen waren de eisen voor de fabricage gelijkwaardig, maar ook de reeds geschoolde vaardigheden van de plaatselijke meester-ambachtslieden zorgden voor de beste omstandigheden. Zich bewust van hun eigen kwaliteitsnormen, verkregen de betrokken gilden in 1571 een "messenmakersprivilege" en daarmee de herkomstaanduiding "Me fecit Solingen" - een predikaat dat Solingse messen al in de Middeleeuwen stevig verankerde in de hoofden van de kopers.

Messen van Solingen - specialisatie als concurrentievoordeel.

Wat door de ruimtelijke omstandigheden op natuurlijke wijze was gegroeid, bleek vervolgens een echt voordeel voor de messen van Solingen te zijn, omdat de werkverdeling echte specialisten in de afzonderlijke disciplines opleverde. De specialisten maakten goede messen. Goede messen zorgden voor een goede reputatie. De goede reputatie leidde tot een grotere vraag. En door de toegenomen vraag werd Solingen als vestigingsplaats voor messenmakers tot ver buiten de stadsgrenzen aantrekkelijker. Dit had tot gevolg dat in de loop van de 16e eeuw een ware stroom van ambachtslieden naar Solingen trok, waardoor de bundeling van kennis en kunde in de regio nog werd versterkt. In de huisjes langs de Solinger beken werkten tot honderd slijpers naast elkaar en ook het aantal huisjes steeg in de 17e eeuw tot drie cijfers: De hoogtijdagen van de messen van Solingen waren aangebroken.

Dingen laten glijden.

De messen van Solingen reduceren tot hun slijpsel zou een fatale kleinering zijn van de andere betrokken ambachtslieden. Toch zijn het tot op de dag van vandaag vooral de uitstekende snijkwaliteit - dat wil zeggen de tijd dat een mes zijn scherpte behoudt - en de uitvoering van het slijpwerk zelf, die de reputatie van de messen uit Solingen door de eeuwen heen hebben bepaald. De slijperijen zijn nu al lang verdwenen, maar het werk van de slijper is nog steeds van groot belang voor de kwaliteit van elk blad. Ook al hebben slijpmachines allang de weg gebaand voor massaproductie in de messenindustrie, het handwerk van een gekwalificeerde meesterslijper kan nog steeds niet worden vervangen zonder aan kwaliteit in te boeten. Traditionele en verfijnde technieken zoals de dunne slijping uit Solingen, de volslijping uit Kessel of het fijnslijpen in de stadia van het plateren en blauwschilderen zijn zeldzaam geworden, maar zij maken het verschil tussen een mes en een goed mes. Een Solingen mes, in feite. En dat is vandaag de dag nog steeds zo.

Andere onderwerpen

Windmolenmessen van HerderWindmolenmessen van Herder

Het in 1872 in Solingen opgerichte bedrijf Robert Herder - bekend om zijn Windmühlen-messen - maakt deze messen nog steeds van ongelegeerd, d.w.z. roestvrij, staal. En dat doen ze uit overtuiging. Giselheid Herder-Scholz, eigenaar van het bedrijf en achterkleindochter van de oprichter, weet dat als je een mes van koolstofstaal met zorg behandelt, het een leven lang meegaat.

Ontdek nu
Manufactum MessenslijpserviceManufactum Messenslijpservice

Om de snij-eigenschappen van een goed mes te behouden, moet het eerst en vooral met zorg worden behandeld - dit omvat een goede opslag en het regelmatig naslijpen van het lemmet.

Ontdek nu
Hohenmoor mesHohenmoor mes

Er zijn nog maar enkele smederijen in Duitsland waar messen echt puur met de hand worden gemaakt - de Hohenmoorer Messermanufaktur is er een van. Daar worden messen gemaakt als eerlijke, solide, zeer functionele gereedschappen voor dagelijks gebruik.

Ontdek nu
Menu