Menu
Niewsbrief

Messen & Accessoires

Japanse messen

Japanse Messen KenyoJapanse Messen Kenyo

Voor een Japanse chef is de onberispelijke bereiding van voedsel altijd een natuurlijk onderdeel van het koken geweest; Japanse messenmakers vervaardigen volgens deze norm. Het resultaat zijn messen die uniek zijn in scherpte en hanteerbaarheid. Terwijl Europese messen meestal uit één staal worden gemaakt, worden Japanse messen gesmeed uit een combinatie van zacht ijzer (voor de dragerzijde) en extreem hard (ca. 62 tot 63 HRC) hoogzuiver koolstofstaal (voor de snijkant). Het volgende geldt: messen die aan één zijde zijn geslepen bestaan uit twee lagen, messen die aan beide zijden zijn geslepen bestaan uit drie lagen. De vorm van de bladen volgt een eenvoudig principe: zij zijn uitsluitend geoptimaliseerd voor het doel waarvoor zij zijn bestemd.

Functioneel een belevenis.
Een universeel mes voor vlees, vis en groenten (aan beide zijden geslepen). Het handvat is gemaakt van grijs magnoliahout, de handvaten van waterbuffelhoorn. Het kan alleen worden gebruikt om op een houten plank te snijden, nooit op marmer of glas. Als u er eenmaal aan gewend bent om ermee te werken - het wordt gesneden, niet gedrukt - zult u steeds weer naar dit mes grijpen. Het onderhoud is zeer eenvoudig, net als het slijpen.

Uitwisseling. Japans en Bergisches Messerhandwerk.
De Japanse koksmessen betrekken wij van de messenfabrikant Robert Herder uit Solingen, een van onze jarenlange leveranciers. Sedert een tiental jaren cultiveren zij een zeer intensieve samenwerking met de meestersmederijen in Sakai en Takefu, waar het Japanse bestek al eeuwenlang zijn wortels heeft. Het doel: de ambachtelijke tradities in de drie plaatsen in stand houden en steeds weer nieuw leven inblazen. Daartoe is er zelfs een regelmatige uitwisseling van leerlingen tussen de steden in Duitsland en Japan.

Santoku Hocho. Drie deugden

Japans Koksmes Santoku

De Japanse naam "Santoku", wat "drie deugden" betekent, geeft al de goede eigenschappen van dit mes aan voor het snijden van vlees, vis en groenten - het is het universele keukenmes in zijn thuisland. Kenmerkend is de stompe bovenrand die in het verlengde van het handvat loopt. Het brede lemmet steekt ver onder het handvat uit. Voor het snijvlak wordt een koolstofstaal van de hoogste kwaliteit gebruikt: "Yasuki", het witte staal. De Santoku is handgemaakt door twee meesters in Sakai.

€ 329,00

Keukenmes. De Deba

Japans Koksmes Deba

Het is de sterkste in ons assortiment. De Deba is een mes met een zeer sterke rug. Het is een licht mes - en toch zo sterk dat graten en graten van vlees en vis er snel mee kunnen worden gesneden. De combinatie van een breed lemmet en een zeer smal, geslepen lemmet maakt het gemakkelijk om nauwkeurig te werken bij het snijden en fileren van vis. Handig hier: het blad is aan één kant geslepen. Dit voorkomt dat de vis rafelt tijdens het snijden. Carbon staal van de hoogste kwaliteit wordt gebruikt voor het lemmet: "Yasuki", wit staal. De Deba wordt met de hand gemaakt door twee meesters in Sakai.

€ 289,00

Andere onderwerpen

Solingen mesSolingen mes

De messen van Solingen zijn wereldberoemd. Zonder hen zou bijna niemand buiten Duitsland van het bestaan van de stad afweten. De conclusie dat het de messen waren die Solingen een plaats in de (cultuurhistorische) geschiedenisboeken bezorgden, zou echter kortzichtig zijn.

Ontdek nu
Windmolenmessen van HerderWindmolenmessen van Herder

Het in 1872 in Solingen opgerichte bedrijf Robert Herder - bekend om zijn Windmühlen-messen - maakt deze messen nog steeds van ongelegeerd, d.w.z. roestvrij, staal. En dat doen ze uit overtuiging. Giselheid Herder-Scholz, eigenaar van het bedrijf en achterkleindochter van de oprichter, weet dat als je een mes van koolstofstaal met zorg behandelt, het een leven lang meegaat.

Ontdek nu
Hohenmoor mesHohenmoor mes

Er zijn nog maar enkele smederijen in Duitsland waar messen echt puur met de hand worden gemaakt - de Hohenmoorer Messermanufaktur is er een van. Daar worden messen gemaakt als eerlijke, solide, zeer functionele gereedschappen voor dagelijks gebruik.

Ontdek nu